FOREX PİYASASI
ABD’de Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi PCE, Aralık’da bir önceki aya göre 0,3% artmış ve Nisan ayından bu yana en yüksek hızını kaydetmişti. Beklentilere paralel bir artış olsa da, 0,3%’lük artış genel olarak fiyat gelişmelerinin çok da soğuma eğiliminde olmadığını gösterdi. Mal fiyatlarında artış 0,2% olurken, hizmet fiyatları 0,3% artışla hız kazandı. Çekirdek PCE ise aynı dönemde 0,2% oldu. Kasım ayında artış 0,1% olmuştu. Manşet PCE yıllık bazda 2,6%, çekirdek PCE ise 2,8% düzeyinde gerçekleşmişti. Fed’in Aralık ayında yayımladığı projeksiyonlarda yıl sonu PCE beklentisi 2,1%’den 2,5%’e, çekirdek PCE beklentisi ise 2,2%’den 2,5%’e çıkarılmıştı.
Piyasa beklentisi ise manşet PCE’nin Ocak ayında bir önceki aya göre 0,3%, önceki yılın aynı dönemine göre 2,5% artacağı yönünde. Çekirdek PCE için ise beklentiler sırasıyla 0,3% ve 2,6%. Özetle, yıllık bazdaki rakamlarda yavaşlama beklense de, aylık fiyat gelişmeleri hala soğumaya net bir işaret sağlamaktan uzak. En azından beklentiler bu yönde. Beklentilerin karşılanması
ABD’de ilk tahminlere göre ekonomi 4. çeyrekte yıllıklandırılmış bazda 2,3% büyüdü ve ilk çeyrekten bu yana en yavaş büyümesini kaydetti. İlk okumaya göre, büyümede ana dayanak 4,2%’lik artış sağlayan kişisel tüketim kalemi oldu. Sabit yatırımlar ise bu kez 0,6%’lık daralma ile büyümeyi baskılayan kalemler arasında yer aldı. Büyüme hesaplamasında kullanılan kalemlerdeki fiyat değişimlerini izleyen endeks ise 1,9%’dan 2,2%’ye yükseldi.
Büyümenin seyri ve fiyat kalemindeki değişiklikler, ekonominin sıcaklığı hakkında fikir vererek, Fed’in önümüzdeki dönemde uygulayabileceği faiz politikaları hakkında ipucu verebilir. Hızlanmanın beklenenden fazla yavaşlaması, Fed’in faiz indirimi beklentileri açısından destekleyici olabilecekken, tersi durum faizin daha uzun süre sabit kalma ihtimalini destekleyebilir.
Piyasa beklentisi ikinci okumada büyümenin 2,3% olarak teyit edileceği yönünde.
Tüketici Güven Endeksi Ocak ayında güncellenen 109,5 seviyesinden 104,1’e geriledi. Mevcut koşulları ölçen endeks, hızlı bir düşüşle 134,3 seviyesine gerilerken, beklenti endeksi daha sınırlı bir düşüşle 83,9 puana ulaştı.
Resesyon sinyali veren seviyeler üzerindeki seyre rağmen, endeks neredeyse iki yıldır dar bir alanda seyrediyor. 12 aylık enflasyon beklentisi 5,1%’den 5,3%’e yükseldi.
Piyasa beklentisi endeksin Şubatta 103 puana gerileyebileceği yönünde.
ABD’de yeni konut satışları Aralık 2024’te bir önceki aya göre 3,6% arttı ve yıllık bazda 698 bin oldu. Son üç ayın en yüksek seviyesi olan bu veri aynı zamanda beklentiyi de aşmıştı. Yüksek faiz oranlarına rağmen satışların artmaya devam etmiş olması, ekonominin konut piyasasında da sıcak kaldığı beklentilerini güçlendiriyor.
Piyasa beklentisi Ocak’ta satışların bir önceki dönemde göre zayıflayarak 678 bine gerileyeceği yönünde.
Dayanıklı mal siparişleri Aralık ayında bir önceki aya göre 2,2% gerilemiş ve 276 milyar dolara yaklaşmıştı. Zayıflamada özellikle savunma dışı havacılık bölümündeki siparişlerin neredeyse yarı yarıya gerilemesi önemli rol oynadı. Ulaştırma hariç dayanıklı mal siparişleri ise 0,3% artış gösterdi.
Piyasa beklentisi Ocak ayında dayanıklı mal siparişlerinin 1,8% artabileceği ve ulaştırma hariç tutulan çekirdek dayanıklı mal siparişlerinin 0,4% artış yaşayabileceği yönünde.
2021’den bu yana süren SPD-Yeşiller ve FDP koalisyon hükümeti son dönemde gittikçe derinleşen tartışmalar sonrasında, 6 Kasım 2024’te erken seçim kararıyla son kullanım tarihini belirledi. Erken seçim ilanı sonrası gözler olası koalisyona ve bu koalisyonlardan doğabilecek politikalara çevrildi. 23 Şubat’ta gerçekleşecek seçim öncesi detaylı raporumuza aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz;
Avrupa’nın Lokomotifi Almanya Seçime Gidiyor
Almanya’da enflasyon Ocak ayında 2,3% olurken, aylık bazda 0,2% gerileme göstermişti. Gıda enflasyonundaki yavaşlama bu tabloda etkili olurken, fiyat fiyatları da görece ılımlı bir seyir izledi. Enflasyonda yavaşlamanın kalıcı olup olmaması, Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirim beklentileri açısından önemli ipuçlarından biri olabilir. Piyasa beklentisi Şubat ayına ilişkin öncü veride aylık enflasyonun 0,6%, yıllık enflasyonun 2,4% olabileceği yönünde.
Avustralya’da aylık TÜFE, Aralık ayında 2,5%’e yükselerek önceki aya göre (2,3%) hızlanma göstermişti. Hükümetin enerji desteğini çekmesi bu tabloda etkili oldu. Elektrik fiyatları son bir yılın en düşük artış hızını kaydetti.
Piyasa beklentisi Ocak’ta enflasyonun 2,6%’ya yükselebileceği yönünde.
Japonya’da Tokyo çekirdek enflasyonu Ocak’ta yıllık 2,5% düzeyine ulaşarak Aralık verisine göre (2,4%) yükseliş gösterdi. Son dönemdeki enflasyondaki artışı Japonya Merkez Bankası’nın Ocak ayındaki faiz artışı kararını desteklemiş, yükselen enflasyon tahminleri artırımların devam edebileceğine işaret etmişti. Aynı dönemde manşet Tokyo enflasyonu 3%’ten 3,4%’e yükselmişti.
Piyasa beklentisi Şubat ayında enflasyonun 3,4%’ten 3,2%’ye yavaşlayabileceği, aynı dönemde çekirdek enflasyonun da 2,3% düzeyine gerileyebileceği yönünde.
Türkiye Gayri Safi Yurt İçi Hasılası 2024’ün üçüncü çeyreğinde yıllık bazda 2,1% büyümüştü. Bu büyüme, 2020’nin ikinci çeyreğindeki 10,4%’lük daralmadan bu yana en zayıf performans olarak kayda geçmişti. Sabit sermaye yatırımları 0,8% daralırken, kamu harcamaları 0,9% azalmıştı. İhracat büyümesindeki yavaşlama ve ithalattaki zayıflamaya karşı hane halkı harcamalarındaki artış destekleyici oldu.
Piyasa beklentisi 2024’ün son çeyreğinde büyümenin yıllık bazda 2,8% düzeyinde gerçekleşebileceği yönünde.