Enflasyon ve TCMB Yol Haritası
Enflasyon Verisine Gıda Şoku...
Haziran ayına ilişkin tüketici enflasyonu aylık bazda bir önceki aya göre %0,47, bir önceki yılın aynı ayına göre %7,64 artış ile piyasa katılımcılarının beklentileri üzerinde gerçekleşti. Rakamın yüksek gelmesinde gıda ve alkolsüz içecekler grubunda aylık bazda %1.16 artış önemli rol oynamıştır.
2016 yılı başında %9,58 seviyesinden başlayan gerileme trendi Mayıs ayında %6,58 seviyesine kadar devam etmiştir fakat son açıklanan veri ile yıllık enflasyon %7,64 seviyesine yükselmiştir.
Gıda Fiyatlarında Yaşanan Şok Devam Eder mi?
2016 yılından itibaren hava şartlarının mevsim normallerine göre iyi gitmesi gıda fiyatlarını pozitif yönde desteklemiştir. Gıda fiyatlarının baskılanmasında mevsim şartlarına ilave olarak Rusya ile yaşanan ihracat sıkıntısına bağlı olarak ürünlerin iç piyasaya sürülmesi de önemli bir etken olmuş olabilir.
Haziran ayında yaşanan şokun bir seferlik mi olup olmadığını Temmuz ayına ilişkin açıklanacak enflasyon verisinden anlayacağız. Eğer Temmuz ayı içinde gıda enflasyonu yüksek gerçekleşirse bundan sonraki süreçte yükselen trendin devam etmesi beklenebilir. Bu noktada gerek mevsim şartlarının değişmesi gerekse de Rusya ile devam eden dış politikada normalleşme sürecine bağlı olarak yaş meyve ve sebze ihracatında olası artış yurt içi fiyatların artmasına neden olabilir.
Piyasa Katılımcıları Veriyi Nasıl Yorumluyor?
Gıda şoku etkisi ile gerek aylık gerekse de yıllık tüketici enflasyonu rakamları piyasa katılımcılarının algısının değişmesine neden olmuştur. Yükselen enflasyonun Merkez Bankası’nın sadeleşme (faiz indirim süreci) sürecinnde hareket alanı bırakmayacağı ve indirimlerin sonuna gelindiği algısı kısa dönemli olarak veri sonrasında biraz daha etkin olabilir.
USDTRY Paritesi Nasıl Reaksiyon Vermiştir?
Enflasyon verisinin açıklanmasından sonra 30 dakikalık dönemde USDTRY paritesi ortalama +0,014% artış göstermiştir.
Enflasyon verisinin açıklanmasından sonra 60 dakikalık dönemde USDTRY paritesi ortalama +0,079% artış göstermiştir.
TCMB Sadeleşme Süreci Tamam mı Devam mı?
Merkez Bankası’nın sadeleşme adı altında gerçekleştirdiği 125 baz puanlık indirim sürecininde 2 ana unsur etkili olmuştur. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırım sürecinde yavaşlama beklentisi ve yurt içi tarafta gerileyen enflasyon verisi faiz indirimlerini destekler nitelikte olmuştur. Koridor üst bandında gerçekleşen indirimin devam edip etmeyeceği konusunda net bir cevap vermek için henüz erken olabilir. Merkez’in yol haritasında enflasyon verisi belirleyici unsur olacaktır. Haziran ayına ilişkin açıklanan tüketici enflasyonu verisi gıda şoku etkisi nedeniyle piyasa katılımcılarının beklentileri üzerinde gerçekleşmiştir. Fakat çekirdek enflasyon tarafında pozitif hareket devam etmektedir.Beklenti üzerinde gerçekleşen tek bir enflasyon verisi ile Merkez’in para politikasını değiştirmesi beklenmeyebilir. Önemli olan enflasyon tarafında kalıcı gerileme sürecinin devam edip etmeyeceği sadeleşme süreci için anahtar nokta olacaktır. Dolasıyla Merkez’in 19 Temmuz tarihinde yapacağı Para Piyasası Kurulu toplantısında faiz indiriminin devam edip etmeyeceği konusunda net konuşmak mevcut durumda erken olabilir. Fed tarafında gelecek faiz artırımına ilişkin açıklamalar ve 26 Temmuz tarihinde yurt içi tarafta açıklanacak olan Enflasyon raporu piyasa katılımcıları tarafından önemle takip edilecektir.