Asya-Pasifik Cephesinde Gözler Yeni Zelanda Merkez Bankası’na Çevrildi
Haftanın en dikkat çekici gelişmelerinden bir tanesinin, Yeni Zelanda Merkez Bankası’nın (RBNZ) açıklamaları olacağını ifade edebiliriz. 2016’nın Mart, Ağustos ve Kasım aylarındaki faiz indirimlerinin ardından RBNZ’den herhangi bir hamle gelmedi. Çarşamba günü TSİ 23:00’da yapılacak olan faiz beyanatında ise herhangi bir aksiyon alınması beklenmiyor.
Kaynak: Bloomberg
Geçtiğimiz günlerde Yeni Zelanda yeni kabine ekonomik reformlarını açıklamıştı. Buna göre faiz artırımı için RBNZ hedef işsizlik oranı uygulaması getirmiş, ülkede yabancıların gayrimenkul alımlarını destekleyici uygulamalara geçilmiş ve 1 milyar dolarlık kalkınma bütçesi oluşturulacağı belirtilmişti. Para politikasında aksiyon almak için hedef oran ile sınırlama getirilmesi RBNZ’den beklentileri zayıflatmış ve Yeni Zelanda dolarında değer kaybı izlenmişti. Çarşamba günü yapılacak beyanatta ekonomik görünüm ve aktivite adına yapılacak yorumlar piyasaların merceği altında olacaktır.
Japonya tarafında ise enflasyondaki zayıflıkla mücadele sürmektedir. Japonya Merkez Bankası (BoJ) son gerçekleştirdiği toplantıda %2’lik enflasyon hedefinden oldukça uzak olunduğu ve genişlemeci para politikasının uzun bir süre daha devam edebileceğine yönelik ifadelerini yineledi.
BoJ Başkanı Kuroda ise bu hafta yaptığı açıklamalarda fiyat artışlarının güçsüz olmayı sürdürdüğüne değindi. Japon ekonomisinde olumlu gelişmeler olmasına rağmen enflasyon beklentilerinin düşük kaldığını belirterek %2 enflasyon hedefine ulaşıncaya kadar güçlü parasal genişlemeye devam mesajı verdi.
Bunun yanında geçtiğimiz ay yapılan seçimde Abe’nin tekrar iktadara gelmesi ve mecliste mutlak çoğunluğu elde etmesi Abenomics adı verilen ekonomik reformların devam edeceği anlamına gelmektedir.
NZDJPY Paritesinde Teknik Görünüm
NZDJPY paritesini teknik analiz bağlamında incelediğimizde son dönemde yükseliş trendinin ardından yatay dalgalı bir seyir izlendiğini görebiliyoruz.
83,887 seviyesi yakınlarında üçlü tepe oluşumu gözlenmektedir.
83,887 test edildikten sonra geri çekilen parite 50 ve 200 günlük üstel hareketli ortalamalarının altına sarkmıştır.
50 günlük üstel hareketli ortalamasının (79,610), 200 günlük üstel hareketli ortalamasını ( 79,680) aşağı yönlü kesmesi parite adına olumsuz algılanabilir ve bu seviyelerin oluşturduğu bölgenin altında negatif yönlü baskılar izlenebilir.
Bunun yanında grafikte yeşil ile gösterilen uzun vadeli yükseliş trendinin alt bölgesi test edilmiş ancak fibonacci %50,0 düzeltme seviyesine karşılık gelen 77,553’ten destek bularak trendin üzerine doğru bir toparlanma gözlenmiştir.
Söz konusu tepki alımları sonrası paritenin 79,680-79,610 bölgesi ve üzerinde en az bir adet günlük kapanış gerçekleştirememesi halinde mevcut düşüş eğiliminin devam etmesi beklenebilir.
Bu bağlamda aşağı yönde 77,553 ve fibonacci expansion %100,0 seviyesine karşılık gelen 77,007 seviyesi hedeflenebilir.
Daha aşağıda ise fibonacci %61,8 düzeltme seviyesinin altına sarkılması halinde son bir yılın en düşük seviyelerinin test edilmesi gündeme gelebilir.
Alternatif senaryomuzda ise kontrol bölgesi olarak 79,68-79,61 bölgesini takibe alabiliriz. Bu bölgenin üzerinde olası bir günlük kapanış izlenmesi halinde ilk etapta 80,432, devamında ise fibonacci %23,6 düzeltme seviyesi 80,898’in test edilmesi düşünülebilir.