İtalya’da Referandum Gündemi FTSE MIB Endeksini Nasıl Etkileyebilir?
İspanya’da Katalonya Özerk Bölgesi’nde yapılan bağımsızlık referandumundan, İtalya’da da benzer bir gündem izleniyor. 20 kısmi özerk bölgeden en yüksek gelirli Lombardy ve Venato bölgeleri 22 Ekim’de “daha fazla otonomi” için sandık başına gidecek. Bu bölgeler ülkenin toplam vergi gelirinin sırasıyla %20 ve %10’luk dilimlerinin toplandığı bölgeler olarak dikkat çekiyor. Bu iki özerk bölgenin yetkilileri ödenen vergilerin kendi bölgelerine daha fazla hizmet ve yatırım olarak dönmesini talep etmektedir. Bu taleplerini merkez yönetime iletmiş, hatta bölgelerine daha fazla fon sağlanması halinde referanduma ihtiyaç kalmayacağını belirttiler.
İtalya Hükümeti cephesine bakacak olursak, yetkili ağızlar şu ana dek konu üzerine kayda değer bir açıklama yapmaktan kaçındılar. Gelecek sene yapılacak seçimler öncesi bu bölgelerdeki seçmenlerinin, karşılarında güç kazanan Beş Yıldız Hareketi’ne kaymasından çekindikleri görülmektedir. Ancak bunun yanında toplamda %30’a denk gelen vergi gelirinin kesilmemesi hükümet adına hayati önem taşımaktadır. Bu bağlamda hükümet kanadının hamle yapmakta zorlandığı izlenmektedir.
Yapılacak iki referandumun etnik bir anlam taşımadığı sadece daha fazla otonomi talebi olduğu önemli bir noktadır. Yapılan anketler iki bölgede de evet oylarının önde olduğunu göstermektedir. Bundan sonraki süreçte İtalya Hükümeti’nin süreci nasıl yöneteceği önem arz etmektedir. Eğer bölgeler ile hükümet arasında bir uzlaşma sağlanabilirse, bu senaryoda FTSE MIB endeksinde olumlu yansımalar izlenebilir. Referandum sürecinin siyasi bir krize ve belirsizliğe yol açması durumunda ise İtalyan varlıklarında satış baskısı görülebilir.
FTSE MIB Endeksi’nde Teknik Görünüm
İtalya borsa endeksi FTSE MIB endeksini teknik olarak incelediğimiz zaman, Kasım 2016’da başlayan Trump rallisinin etkisinde yükseliş trendinin güncelliğini koruduğunu görmekteyiz.
Yukarı yönlü daralan bir bant içerisinde hareketini sürdüren endeks 55 ve 89 günlük üstel hareketli ortalamalarının desteğiyle pozitif trend görünümünü sürdürmektedir.
Son birkaç günde siyasi risk algısıyla gerileme görülmüş olsa da orta-uzun vadeli olumlu tabloda henüz bir bozulma görüldüğü söylenemez.
55 günlük üstel hareketli ortalaması 21965 ve 89 günlük üstel hareketli ortalaması 21619 arasında kalan bölge ve üzerinde fiyatlamaların sürmesi halinde pozitif beklentilerin güncelliğini koruması beklenebilir.
Bu bağlamda inceleyecek olursak yukarı yönde ilk etapta Aralık 2015’ten bu yana görülen en yüksek seviye 22793 ve devamında fibonacci expansion %61,8 seviyesine karşılık gelen 23190 seviyeleri hedeflenebilir.
Yaşanabilecek geri çekilmelerde ise 21965-21619 bölgesi takip edilebilir. Bu bölgenin altında bir günlük kapanış izlenmesi halinde trend görünümünde bir bozulma olduğuna yönelik düşünceler gündeme gelebilir.
Dolayısıyla böylesi bir durumda 21160 ve 20575 seviyeleri karşımıza çıkabilir.