USDRUB Paritesinde Düşüş Trendi Sürecek mi?
Fed’in bilanço küçültme adımına dair somut bir bilgi vermemesi ve Aralık sonunda bir faiz artırımı ihtimalinin giderek zayıflaması dolar temasında küresel çapta bir zayıflama görülmesine yol açtı. Bunun yanında Trump’ın vergi reformu ve alt yapı harcamalarına ilişkin beklentileri karşılayamaması ve Beyaz Saray kaynaklı siyasi riskler doların aşağı yönlü ivme kaybını hızlandırdı. Önümüzdeki süreçte Trump’ın reform planı ve Fed’den gelecek aksiyonlara ilişkin ipuçları ABD tarafında izlenmeye devam edilecek. Bunun yanında gelişmekte olan ülke para birimlerinde güçlü seyir devam etmektedir. Rusya tarafına bakacak olursak petrol fiyatlarındaki yükseliş rubleyi desteklemektedir. ABD’de Harvey kasırgasının ardından petrol rafinerilerinin tekrar üretime başlaması ve OPEC’in arz kesintisine uyum yönündeki çalışmaları petrol fiyatlarında son dönemde yükselişe neden oldu. Arz yönünde yaşanan gelişmelerle Brent petrol kritik 50$ bariyerinin üzerinde seyrini sürmektedir ve bu durumun ruble için olumlu olduğu söylenebilir.
Bunun yanında Rusya tarafında güncel makro gündemi inceleyecek olursak 15 Eylül’de gerçekleşecek para politikası toplantısı önem taşımaktadır. Piyasalar Cuma günü Banka’dan 50 puanlık bir faiz indirimiyle politika faizini %8,50 seviyesine çekmesini beklemektedir. Bunun yanında 25 baz puanlık bir indirim de ihtimaller arasındadır. Söz konusu hamlenin gerçekleşmesi durumunda USDRUB paritesinde yükseliş, herhangi bir aksiyon alınmaması durumunda ise aşağı yönlü hareketler izlenebilir.
Teknik Görünüm
USDRUB paritesinin günlük grafiğini incelediğimizde son dönemde oluşan ikili tepe formasyonu ve devamında yaşanan düşüş dikkat çekmektedir.
144 periyotlu üstel hareketli ortalaması (58.8500) üzerinde seyredilen dönemde çift tepe oluşumu ve sonrasında 58,8500’in altına sarkıldığında satışların hız kazanarak, son oluşan tepe ile 58,8500 seviyesi arasındaki mesafeye yakın ölçüde negatif tarafa doğru ilerleme kaydettiği görülmektedir.
Mevcut durumda ise yukarı yönlü trend çizgisine tutunan parite toparlanma çabası içerisindedir.
Eğer USDRUB paritesi mevcut yukarı yönde çıkış isteğini sürdürebilirse ilk aşamada fibonacci %23,6 düzeltme seviyesine karşılık gelen 58,2145 gündeme gelebilir. Bu seviye üzerinde bir günlük kapanış yapılması halinde 89 ve 144 periyotlu üstel hareketli ortalamaları arasında kalan 58,8500-58,6025 bölgesi test edilebilir.
Orta-uzun vadede kalıcı bir yükseliş adına bu bölgeye verilecek reaksiyon önem arz edebilir.
Alternatif senaryomuzda ise paritede satış baskısının etkisini sürmesi durumunda 57,4250 ve devamında yukarı yönlü trend çizgisinin geçtiği 56,9160 test edilebilir. Bu seviye altında en az iki adet günlük kapanış görülmesi satışların hız kazanmasına 56,3142’nin gündeme gelmesine neden olabilir.
15.09.2017 - 10:00 Güncelleme
Rusya Merkez Bankası, faiz kararını 15 Eylül Cuma günü TSİ 13:30’da açıklayacak. %3,3 ile tarihin en düşük seviyesinde açıklanan Ağustos ayı enflasyon rakamının ardından Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina, faiz indirmek için alan gördüklerini ve 25 veya 50 puanlık bir indirimin toplantıda tartışılabileceğini belirtmişti.
Mevcut durumda alternatif senaryomuzda belirtiğimiz 52,4250’nin hemen üzerinde bulunan USDRUB paritesinde beklentinin altında bir faiz indirimi aşağı yönlü hareketleri destekleyebilir. Aksi durumda ise rublenin değer kaybına bağlı olarak paritede yükselişler izlenebilir.