Enerji Piyasasında Son Durum – 1: Zirve Tazeleyen Petrol ve Beklentiler
- Rusya’nın Ukrayna saldırısı sadece enerji değil, birçok piyasa için yeni yılın en hareketli sürecinin yaşanmasına neden oldu. Petrol fiyatları 2014’teki serbest düşüşe kadar dengede kaldığı 2012 – 2013 döneminden bu yana en yüksek seviyelere ulaştı.
- Rusya’ya uygulanan yaptırımlar henüz ülkenin ham petrol üretimini etkilemese de, sevkiyatla ilgili yaşanan sorunlar arz açığı endişesinin artmasına yol açıyor. Süreç uzadıkça ve Rus şirketlerinin mali yapıları çatırdamaya başladıkça ortaya çıkabilecek üretim sorunları, 150 Dolar ve hatta daha üst seviyelerin bile hedef haline gelmesine yol açabilir.
- Sevkiyatla ilgili sorunlar şirketlerin gönüllü olarak uyguladığı ambargo nedeniyle gündemde. Sevkiyat yapacak tankerlerin de büyük bölümünün bu duruma olumsuz yaklaştığı belirtiliyor.
OPEC+ etkisi
OPEC+ salgın sonrası artan talep karşısında uyguladığı üretim kotasını kademeli şekilde gevşetse de, son aylarda Örgüt’ün yaptığı üretim kotayı dolduracak seviyelere ulaşamıyor. Şimdi Rusya etkisi de göz önüne alınınca, bu durumun bir süre daha devam edeceği öngörülüyor.
Kritik maddeler
- Rusya’nın Ukrayna saldırısı diplomasi yoluyla sonlanacak mı? Bu en kritik soru. Sonlansa bile Batı’nın yaptırımları ne kadar süre devam edecek? Yaptırımlar sonlanmazsa Rus ekonomisini ve petrol fiyatlarını çok daha uç noktalar bekliyor olabilir.
- ABD, arz açığını tamamlamak için devreye girecek mi? 2020 yılında petrol fiyatlarında yaşanan düşüş sonrası çoğu birleşerek ayakta kalmaya çalışan ve üretimini kısan ABD üreticileri tekrar devreye girecek mi?
- Suudi Arabistan, kota anlaşmasına uymaya devam ederek Rusya’nın OPEC+’da tutmaya mı çalışacak? Yoksa ABD safına geçip üretim kapasitesinin atıl olan günlük 1,5 – 2 milyon varillik kısmını aktif hale getirecek mi?
Savaş ve yeni zirve potansiyeli
- Ham petrol
Ham petrol fiyatı ayın başından bu yana, yani toplam 3 işlem gününde 27%’nin üzerinde yükseliş gördü. Henüz Rus enerji sektörü doğrudan hedef alınmadığı için oluşan arz endişeleri fiyatı buraya kadar taşıdı. Ancak sürecin ciddiyeti savaş ve yaptırımlar uzadıkça çok daha önemli noktalara gelme potansiyeli taşıyor.
Sert yükseliş ve henüz sağlıklı bir düzeltme oluşmaması nedeniyle olası düşüşlerin sınırlanabileceği alanı tahmin etmek zorlaşıyor. İvme nedeniyle kırılan yükseliş kanalının üst sınırı 100,00 – 103,60 bölgesi destek olarak takip ediliyor.
Son 70 yıla ilişkin kayıtlarda en yüksek seviyeler 2008 yılında görüldü. Burada da 147 direnci bulunuyor. Önümüzde süreçte yukarıda bahsettiğimiz koşulların nasıl ilerleyeceği, ham petrol fiyatında rekorların görülüp görülememesi açısından kritik olacak.
- Brent petrol
Brent petrol fiyatı da bu ay gerçekleştirdiği yükselişle birlikte 2012 yılından bu yana en yüksek seviyelerini test etti. Yukarı yönlü kırılan yükseliş kanalının üst sınırı, yeni destek bölgesi 102,30 – 107,00 bölgesi takip ediliyor.
Yükselişlerde son 70 yıla ilişkin kayıtlara göre zirve 147,50 civarında yer alıyor. Bu bölgeye kadar ara seviyeler ve olası geri çekilmeler için 102,30 – 107,00 bölgesinin tutumu teknik çalışmada takip edilebilir.