Aksaklıklara Rağmen Tesla Güçlü Kalabilecek mi?
Tesla, 20 Temmuz Çarşamba günü ABD piyasalarının kapanmasının ardından 2022 yılı ikinci çeyrek bilançosunu açıklaması bekleniyor. Öncelikle Şangay fabrikasının bu çeyreğin büyük bir bölümünde kapalı olmasını göz önüne aldığımızda, şirket için zor bir dönem olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Kısa süre önce 2022’nin ikinci çeyreğinde 254.695 araç teslim ettiğini yayınlayan şirketin 2.Çeyrek beklentilerine geçmeden önce bir önceki çeyrek performansını hatırlayacak olursak;
Elektrikli araç devi, 2022'nin ilk çeyreğinde 18.756 milyar dolar gelir ve hisse başına 3.22 dolar kazanç ile beklenti üstü bir performans sergilemişti. 3,6 milyar dolar işletme geliri açıklayan şirket son çeyreğin sonunda yaklaşık 17,5 milyar dolar nakit sağladı.
Baz aldığımız 2019 – 2022 üretim yılları boyunca her çeyrek araç teslimat sayısını arttıran, ikinci çeyrekte yıllık bazda %27 artışla 254.695 elektrikli otomobil sattı. Ancak bir önceki çeyreğine kıyasla teslimat sayılarındaki düşüş göze çarpıyor. Daha önce belirttiğimiz gibi bu durumun ortaya çıkmasında Şangay “gigafactory”sinin COVID-19 kısıtlamaları nedeniyle yaklaşık 3 hafta kapalı kalması etkili oldu. Devam eden tedarik zinciri sorunlarına ve öngörülemeyen fabrika kapanmalarına rağmen 258.000'den fazla araç üreten şirket için Haziran ayı Tesla tarihindeki en büyük üretim ayı oldu.
Tedarik zincirinde yaşanan aksamalar, elektrikli araç sektörünün en büyük maliyet kalemlerinden biri olan batarya sorunları devam ederken, Tesla en son Nisan ayında Model 3 araçlarında gözlemlenen yazılım kaynaklı sorunlar nedeniyle 14.643 aracını geri çağırdığını duyurdu.
Öte yandan Tesla hisseleri, hem sahibi Elon Musk’ın sık sık gündeme gelen çıkışları hem de bünyesindeki elektrikli araç sektörüne olan yoğun ilgi nedeniyle borsa gündeminden düşmeyen hisse senetleri içinde yer alıyor. Tesla hisseleri Elon Musk'ın Twitter için 44 milyar dolarlık devralma teklifi gibi ekonomik baskılar nedeniyle düşüş yaşamıştı. Bu yıl içinde %37 oranında değer kaybeden şirket hisseleri için Tesla Haziran ayında hisseleri daha erişebilir hale getirmek amacıyla 3’e 1 hisse bölünmesi planladıklarını açıkladı. En son 2020 de hisse bölünmesine giden şirketin bölünme sonrası hisse değerlerinde artış görülmüştü.
Piyasalarda oldukça fazla yer bulan Musk’ın Twitter anlaşması piyasalarda bu anlaşmanın maliyetlerini karşılamak için Elon Musk’ın Tesla hisselerinde satışa gideceği Tesla hisse senedi fiyatlarında baskı unsuru olarak karşımıza çıkıyordu. Elon Musk’ın bu anlaşmadan geri çekildiğini açıklaması, Tesla hisse senedi fiyatlarına kısa vadede olumlu yansıyarak, %2,2 yükseliş görülmesine destek verdi. Twitter ve Musk arasındaki bu anlaşmanın bozulmasından dolayı dava süreci devam ederken, davaya bağlı gelişmelerin iki şirketin hisse senetleri üzerinde baskı yaratacağı olası görülüyor. Diğer taraftan Tesla’nın ikinci el araba piyasasına giriş hazırlığı yağıyor olması şirket için olumlu yönde karşılanıyor. Resmi web sitesine takas tahmin butonu ekleyen şirketin bu alanda diğer rakipleriyle nasıl bir rekabet içinde olacağı ise merak konusu.
Hisse Başı Kar
Şirket hisse başı karının ilgili dönemde 1,82 Dolar olması bekleniyor. En yüksek tahmin 2,59 Dolar kar, en düşük tahmin 1,11 Dolar kar olarak karşımıza çıkıyor.
Gelir
Şirket gelirinin ilgili dönemde 16,872 milyar Dolar olması bekleniyor. En yüksek tahmin 20 milyar Dolar, en düşük tahmin 15,349 milyar Dolar olarak karşımıza çıkıyor.
Net Kar
Şirket net karının ilgili dönemde 2,100 milyar Dolar olması bekleniyor. En yüksek tahmin 2,994 milyar Dolar kar, en düşük tahmin 1,516 milyar Dolar kar olarak karşımıza çıkıyor.
Tesla Analizi
Tesla hisse fiyatını kısa vadede teknik olarak değerlendirdiğimizde, 89 periyotluk Envelopes’un desteklediği 690 – 745 bölgesini takip etmekteyiz. Hisse fiyatı 690 – 745 bölgesi içerisinde hareket ettiği sürece, beklentimiz karar aşaması senaryosunun geçerli olabileceği yönündedir.
Pozitif yönlü beklenti oluşabilmesi için 745 seviyesi üzerinde kalıcı fiyatlamaların görülmesi gerekebilir. Oluşabilecek yükselişlerde 756 ve 783 seviyeleri ile karşılaşılabilir.
Negatif yönlü beklenti oluşabilmesi için 690 seviyesi altında kalıcı fiyatlamaların oluşmasına ihtiyaç duyulabilir. Gerçekleşebilecek geri çekilmelerde 680 ve 667 seviyeleri gündeme gelebilir.