Virgin Galactic’in Zararını Sürdürmesi Bekleniyor
Virgin Galactic 4 Ağustos'ta 2022’de piyasa kapanışı sonrası ikinci çeyrek sonuçlarını bildirmesi planlanıyor.
Bilindiği gibi uzun zamandır uzay yarışında üç şirketin rekabetini takip ediyoruz. Bunlardan ilki ve en çok konuşulanı Elan Musk’ın SpaceX ‘i, bir diğeri pazarın kendi alanındaki öncüsü Jeff Bezos’un Blue Origin’ı ve son olarak bunlar arasında en küçük şirket olan Richard Branson'ın Virgin Galactic şirketi.
Blue Origin ve SpaceX'in aksine, Galactic araştırma yapmak, aya ve diğer gezegenlere seyahat etmekten ziyade daha çok yörünge altı uzay deneyimleri odaklanması ile rakiplerinden ayrışıyor.
2021, küresel uzay endüstrisi için önemli bir yıl oldu üç uzay şirketi de ilk kez sıradan vatandaşları (havacılık sektörü dışından), uzaya gönderdi ve bu şekilde uzay turizmi çağını başlattılar. Her üç şirket de 2021 yazında gerçekleştirdikleri uzay turizm uçuşlarının ardından yeni uçuş takvimlerini açıklarken Virgin Galactic uçuşlara uzun süre ara vermesi ile dikkat çekti. Hem yeni teknolojileri hem de uzayda yeni pazar yaratan şirketler arasında Virgin Galactic iki buçuk saate yakın uçuş deneyimi sunması yönünden diğer rakiplerinden bir hayli önde görünüyor. Ancak konu bilet fiyatlarına gelince geçen dönemde 450.000 dolar olarak güncellediği bilet fiyatı ile yatırımcıları için sürdürülebilirlik noktasında soru işaretleri yaratmaya devam ediyor.
Tüm bu gelişmeler ışığında Virgin Galactic’in ikinci çeyrek performans beklentilerine geçmeden önce ilk çeyrek finansallarını hatırlayacak olursak:
2021'in ilk çeyreğindeki 130 milyon dolarlık net zarara kıyasla 93 milyon dolarlık net zarar açıklayan şirketin brüt geliri 425 milyon dolar oldu. 52,3 milyon dolar net gelir açıklayan şirketin hisse başına kaybı piyasanın beklediğinden daha fazla oldu ve 0,36 dolar hisse başına kayıp raporlandı.
Güncel olarak uzay turizmi için bir dizi uçuş inşa etmek üzere Boeing’ın yan kuruluşu olan Aurora ile anlaşan şirket iki yeni ana gemi ve her birinin haftada en az bir kere uçuş gerçekleştirmesi beklenen Delta sınıfı uçuş filosu kurmayı planlıyor. Şirket bu filoyu kullanarak uzun vadede yılda 400 uçuşa ulaşmayı hedeflemektedir.
Hisse Başı Kar
Şirket hisse başı zararının ilgili dönemde 0,36 Dolar olması bekleniyor. En yüksek tahmin 0,31 Dolar zarar, en düşük tahmin 0,38 Dolar zarar olarak karşımıza çıkıyor.
Gelir
Şirket gelirinin ilgili dönemde 239,667 bin Dolar olması bekleniyor. En yüksek tahmin 319 bin Dolar, en düşük tahmin 100 bin Dolar olarak karşımıza çıkıyor.
Net Kar
Şirket net zararının ilgili dönemde 94,533 milyon Dolar olması bekleniyor. En yüksek tahmin 82 milyon Dolar zarar, en düşük tahmin 105 milyon Dolar zarar olarak karşımıza çıkıyor.
Virgin Galactic Analizi
Virgin Galactic hisse fiyatını kısa vadede teknik olarak değerlendirdiğimizde, 34 periyotluk Envelopes’un desteklediği 6,60 – 7,00 bölgesini takip etmekteyiz. Hisse fiyatı 6,60 – 7,00 bölgesi içerisinde dalgalandığı sürece, beklentimiz karar aşaması senaryosunun geçerli olabileceğidir.
Pozitif yönlü beklenti oluşabilmesi için 7,00 seviyesi üzerinde kalıcı fiyatlamaların oluşmasına ihtiyaç duyulabilir. Olası yükselişlerde 7,35 ve 7,60 seviyeleri ile karşılaşılabilir. Bu esnada trend kanalı üst bölgesinin desteklediği 7,60 seviyesinin tutumu, yukarı yönlü fiyatlamaların sürebilmesi adına izlenebilir.
Negatif yönlü beklenti oluşabilmesi için 6,60 seviyesi altında kalıcı fiyatlamalar görülmesi gerekebilir. Yaşanabilecek geri çekilmelerde 6,25 ve 5,95 seviyeleri gündeme gelebilir. Bu aşamada trend kanalı alt bölgesinin desteklediği 5,95 seviyesinin tutumu düşüş beklentisinin devamlılığı açısından takip edilebilir.