META Üçüncü Çeyrek Bilanço Beklentileri
Meta’nın 26 Ekim günü ABD piyasaları kapanışı sonrasında 2022 yılına ait üçüncü çeyrek finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor.
Meta'nın hisse fiyatı, neredeyse bir yıl önce şirketin ismini Facebook iken Meta olarak değiştirip yeniden markalaşmasından bu yana yaklaşık %60 düştü. Aşağıdaki grafikte şirketin son üç çeyrekte açıklanan bilançolarının hisse fiyatına etkisi görülmektedir. Buna göre en büyük kayıp şirketin 2020 son çeyrek sonuçlarından sonra yaşandı. Aynı dönemde S&P500 endeksindeki düşüşün katalizör etkisinin de eklenmesi ile yaklaşık hisse yaklaşık %20 oranında değer kaybetti. Devam eden düşüş son çeyrek sonuçlarının açıklanmasının ardından dip seviyelere ulaştı.
Şirketin üçüncü çeyrek için piyasa tarafından fiyatlanan bilanço beklentilerine geçmeden önce bahse konu olan bir önceki çeyrek performansını hatırlayacak olursak;
Şirketin gelirinin ikinci çeyrekte yılık bazda yaklaşık yüzde %1 düşüşle 28,82 milyar dolar olduğu açıklandı. Şirketin sene başından bu yana personel giderleri ve dijital reklamcılık maliyetini kısma önlemlerinin etkisi ile gelirini çeyreklik bazda %3 artırdığı görüldü.
Net kar ise yıllık bazda yaklaşık %55 düşüşle 6,68 milyar dolar açıklandı. Bu oran hisse başına karda yaklaşık %47 düşüşe işaret eden 2,46 dolar olarak karşımıza çıktı. Bu durumun ortaya çıkmasında diğer sosyal medya şirketleri ile benzer şekilde reklam gelirlerini etkileyen makroekonomik faktörlerin daha kuvvetli şekilde hissedilmesi etkili oldu.
Meta’nın üçüncü çeyrek faaliyet sonuçlarını açıklamasına kısa süre kala, şirketin hissedarlarından hayal tavsiye niteliğinde açıklamalar geldi. Bloomberg’den edinilen bilgiye göre, Altimeter Capital'in kurucusu Brad Gerstner, Meta'nın metaverse'e ani dönüşünden ve şirketin bu yılki düşük performansından duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi. "Meta aşırılık diyarına sürüklendi - çok fazla insan, çok fazla fikir, çok az aciliyet" açıklamasında bulunan Gerstner, şirket için üç aşamalı bir plan önerdi. Bunlar sırasıyla, serbest nakit akışını artırmak için personel maliyetini en az %20 azaltmak, gelir yükselene kadar sermaye giderini azaltmak ve ek olarak, metaverse yatırımını en fazla 5 milyar ABD Doları ile sınırlandırmak.
Meta günlük aktif kullanıcı sayısı ise çeyreklik bazda birinci çeyrekteki %1,5 iyileşmeye nazaran %0,4 artışla 1,968 milyar oldu. Günlük aktif kullanıcı sayısı güçlü kalmaya devam ederken diğer reklam bazlı gelir elde eden şirket gibi Meta’da bu kullanıcılar sayesinde reklam gelirini önceki dönemlere oranla artırmayı başaramıyor. Bu durumun orta çıkmasında pek tabii yüksek enflasyon ve reseyon ortamının etkisi büyük.
Hisse Başı Kar
Şirketin hisse başına karının ilgili dönemde 2,27 dolar olması bekleniyor. En yüksek tahmin 2,96 dolar iken en düşük tahmin 1,59 dolar olarak karşımıza çıkıyor.
Gelir
Şirketin gelirinin ilgili dönemde 27,44 milyar dolar olması bekleniyor. En yüksek tahmin 29,04 milyar dolar iken, en düşük tahmin 25,48 milyar dolar olarak karşımıza çıkıyor.
Net Kar
Şirketin ilgili dönemde net karının 5,10 milyar dolar olması bekleniyor. En yüksek tahmin 7,59 milyar dolar iken, en düşük tahminde ise 4,08 milyar dolar net kar elde etmesi bekleniyor.
Meta Analizi
Facebook hissesinin kısa vadeli fiyatlamalarını teknik açıdan değerlendirdiğimizde 32 (130,76) ve 50 (133,14) periyotluk basit hareketli ortalamanın desteklediği (128,00 – 136,00) bölgesini takip ediyoruz. Fiyat ilgili bölge içinde seyrettiği sürece teknik bakımdan karar aşaması süreci ön plandadır. Hissenin için bölge dışı hareketleri takip edilecek olup yukarı yönde beklentinin ön plana çıkması için hissenin ilgili bölge üzerinde kalıcılaşması şartı aranmaktadır. Bu koşulda 144,00 – 149,40 seviyelerine doğru toparlanmalar izlenebilir.
Alternatif senaryoda negatif beklentinin ön plana çıkması için. Hisse fiyatının 128,00 – 136,00 bölgesi altına sarkması ve burada kalıcılaşması gerekebilir. Aşağı yönde düşen kanalın kırılması ile satışların bir miktar derinleşmesi beklenebilir. 122,80 – 116,80 güncel destek seviyeleri olarak takip edilebilir.