Şirketlerin Yatırım Kararları (Kasım 2022)
Arzum Elektrikli Ev Aletleri (30 Kasım 2022):
Şirket Türkiye’de yürütülen iş modelinin iştirakleri aracılığıyla yurt dışına taşınması amacıyla, Çin’de doğrudan veya dolaylı yoldan %100 bağlı ortaklığı olacak şekilde bir şirket kurma ve buna yönelik fizibilite çalışmalarına başlama kararı aldı.
NOT: Arzum Eylül ayında da mevcut iş modelini yurt dışına taşıma planı kapsamında ABD’de %100 bağlı ortaklığı olacak bir şirket kurma kararı almış ve Delaware eyaletinde şirketi fiilen kurmuştu. Bu 2 yatırımın tamamlanmasıyla Arzum küresel ekonominin %37’sini oluşturan en büyük 2 ekonomiye girmiş olacak. Bu yatırımlarla birlikte şirketin halen %5 seviyesinde olan ihracat oranı artacaktır.
Aydem Yenilenebilir Enerji (21 Kasım 2022):
Şirketin %100 bağlı ortaklığı Sarı Perakende Enerji Satış ve Ticaret Resmî Gazete’de 19 Kasım 2022 tarihinde yayımlanan mevzuat kapsamında 400 MW GES ve 100 MW RES olmak üzere toplam 500 MW kapasite için ön lisans başvurusu yaptı.
Bera Holding
02 Kasım 2022: Şirketin bağlı ortaklığı Golda Gıda Karaman ili Kazım Karabekir İlçesi'nde bulunan fabrika çatısı üzerine, 2 MW gücünde Çatı Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımı için çalışmalara başladı. Şubat 2023'te üretime başlaması öngörülen GES yatırımının kurulum maliyetinin 1,2 milyon dolar olması ve yıllık bazda yaklaşık olarak 3.000 MW elektrik enerjisi üretilmesi hedefleniyor. Halen faaliyetine devam eden kojenerasyon tesisi ve GES'ten elde edilecek enerjiyle, Golda Gıda’nın toplam elektrik enerjisi ihtiyacının yaklaşık %20'sini karşılaması bekleniyor.
03 Kasım 2022: Bera Holding bağlı şirketlerinin halen 2,7 MW olan Güneş Enerjisi Santrali (GES) üretim gücüne ilave olarak farklı şirketlerde olmak üzere 5 MW kapasiteli yeni GES yatırımı çalışmalarına başladıklarını açıkladı. Bu tesislerin 4-12 ay arasında faaliyete geçmesi planlanıyor. Açıklamada bu yatırımlara ek olarak grup şirketlerinin 20,45 MW kapasiteli GES yatırımı için ön fizibilite çalışmalarına başlandığı da belirtildi. Fizibilite çalışmaları başlayanlarla birlikte tüm yatırımların tamamlanmasıyla grubun toplam GES üretim kapasitesi 28,15 MW’a ulaşacak. Toplam maliyetinin 20-23 milyon dolar aralığında gerçekleşmesi beklenen yatırımlar ile birlikte grubun yıllık enerji tüketiminin yaklaşık %45’lik kısmının GES’ten karşılanması bekleniyor.
BMS Birleşik Metal Sanayi (09 Kasım 2022):
Şirket halat makinesi yatırımı kapsamında Prizma Kablo Metal Endüstriyel Orman Ürünleri Pazarlama Sanayi ile anlaşma sağlanmıştır. Açıklamada yapılan yeni yatırımla kârlılığın en yüksek olduğu ve tamamı ihraç edilen çelik halat üretim kapasitesinin %83 artışla yıllık 3.100 tondan 5.700 tona çıkacağı belirtildi.
Consus Enerji İşletmeciliği (30 Kasım 2022):
Şirketin %100 bağlı ortaklığı Tenera Enerji Ticaret, 19 Kasım 2022 tarihinde yayınlanan yönetmelik kapsamında, 2 ayrı depolamalı elektrik üretim tesisi projesi için toplamda 100 MW gücünde güneş enerjisi üretim santrali ve bu santrallere bütünleşik 100 MW/saat kapasiteli elektrik depolama tesisi kurmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na önlisans başvurusu yaptı.
Çemtaş Çelik Makina Sanayi (11 Kasım 2022):
Şirket Bursa Organize Sanayi Bölgesi Şirket adresinde bulunan 12.000 metrekare kapalı alan çatı üzerine Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımı için görüşmelere başladı. Toplam maliyetinin 1,4 milyon dolar olacağı tahmin edilen 2 MWp gücündeki GES yatırımının 2023 yılının 3. çeyreğinde faaliyete geçmesi planlanıyor.
Desa Deri Sanayi (09 Kasım 2022):
Şirket Tekirdağ Marmaracık OSB’de bulunan deri üretim fabrikasının 3.300 metrekarelik çatısına 641,25 KWp gücünde güneş enerjisi santrali kurulmasına karar verdi. Yatırımın maliyetinin 8.650.000 TL olması ve fabrikanın elektrik ihtiyacının %90’ını karşılaması planlanıyor.
ENKA İnşaat (10 Kasım 2022):
Şirket Kırklareli’nde bulunan 890 MW kapasiteli doğalgaz kombine çevrim santralinin lisans sahibi Verbena Enerji’nin %100 hissesini 12,9 milyon dolar bedelle satın aldı.
Europen Endustri (21 Kasım 2022):
Şirket Kütahya’da bulunan Zafer Organize Sanayi Bölgesi’ndeki arazisine yıllık 98.000 ton üretim kapasiteli Güneş Enerjisi Panel Camı üretimi yatırımı yapma kararı aldı. Toplam maliyetinin 1,1-1,2 milyar TL arasında olması planlanan yatırımla yıllık 1,7-1,8 milyar TL ciro elde edilmesi ve yine yıllık 280-320 milyon TL favök yaratılması hedefleniyor.
GEN İlaç ve Sağlık Ürünleri (30 Kasım 2022):
Şirket SMA tedavisinde kullanılan, Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış ve SGK tarafından bedeli karşılanan tek tedavi yöntemi olan “SPINRAZA 12 mg/5 ml Intratekal Enjeksiyonluk Çözelti” adlı ilaca ilişkin yaptığı ruhsat başvurusunun olumlu sonuçlandığını açıkladı. Şirketten yapılan açıklamada bu ilacın satış ve pazarlama haklarının Türkiye’de sadece kendilerinde olduğu ve 2023 yılında toplam satışlara 1,1 - 1,25 milyar TL arasında katkı sağlamasının beklendiğini belirtildi.
Girişim Elektrik Sanayi (28 Kasım 2022):
Şirket bağlı ortaklığı Europower Enerji altında her birinde %60 hisseye sahip olacak şekilde 12 adet bağlı ortaklık kurulmasına ve bu şirketlerin 19 Kasım’da yayımlanan yönetmelik kapsamında depolamalı elektrik tesisi kurulması amacıyla EPDK’ya gerekli müracaatları yapmalarına karar verdi.
Europower Enerji’nin bağlı ortaklığı olacak bu şirketlerin her biri için 30MWm/20Me gücünde güneş enerjisi santrali ve bu santrallerle bir bütün halinde 20 MWsaat kapasiteli bataryalı enerji depolama tesisi kurulmasına karar verildi. Şirketlerin yapacağı yatırımın toplam büyüklüğünün 360 MWm/240 MWe gücünde güneş enerjisi santrali ve bu santrallerle bir bütün halinde çalışacak 240 MWsaat kapasiteli bataryalı enerji depolama tesisi olması hedefleniyor.
Gübre Fabrikaları (21 Kasım 2022):
Şirket İskenderun Liman Tesisleri’nin modernizasyonu ve İskenderun’da ömrünü tamamlamış mevcut depoların yıkılarak yerine yenilerinin yapılması için karar aldı.
Gübre Fabrikaları Sıvı-toz gübre pazarındaki büyüme potansiyelini göz önüne alarak mevcut sıvı-toz gübre kapasitesinin artırılmasına, bu kapsamda İskenderun tesisinde yapılması kararlaştırılan NPK tesisi yerine sıvı-toz gübre üretim tesisi kurulmana karar verdi.
Kontrolmatik Teknoloji
18 Kasım 2022: Şirketin 100 bağlı ortaklığı Pomega Enerji Depolama, LFP katot aktif materyal üretimi yapmak için yaklaşık 1,4 milyar TL tutarında yatırımla yıllık 5.000 ton kapasiteli üretim tesisi kurmaya karar verdi.
28 Kasım 2022: ABD’de 3 GWh/yıl kapasiteli batarya hücresi, batarya paketi ve enerji depolama sistemleri üretim tesisi kurmak amacıyla bir şirket kurmaya karar verdi. Başlangıç sermayesinin 40 milyon dolar olması planlanan şirkete Kontrolmatik Teknoloji 16 milyon dolar, Kontrolmatik Technologies 5,6 milyon dolar, Pomega Enerji de 4 milyon dolar sermaye payı ile iştirak edecek.
Koza Altın İşletmeleri
16 Kasım 2022: Şirket Himmetdede Altın Madeni İşletmesi’ne yakın mesafede bulunan yurt içi yerleşik bir kişiye ait ruhsat sahasını kendilerine devri için yaptıkları başvurunun kabul edildiğini açıkladı.
29 Kasım 2022: Koza Altın Nevşehir ili Avanos ilçesinde yurt içi yerleşik bir kişiye ait ruhsat sahasının kendilerine devri için yaptıkları başvurunun kabul edildiğini bildirdi.
Margün Enerji Üretim Sanayi
22 Kasım 2022: Şirketin %100 bağlı ortaklığı Anatolia Yenilenebilir Enerji 19 Kasım’da yayınlanan yönetmelik kapsamında 4 ayrı Depolamalı Elektrik Üretim Tesisi Projesi için toplamda 525 MWm / 350 MWe gücünde Güneş Enerjisi Üretim Santrali (GES) ve bu santrallere bütünleşik 350 MWsaat kapasiteli bataryalı elektrik depolama tesisi kurmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) ön lisans başvurusunda bulundu.
28 Kasım 2022: Anatolia Yenilenebilir Enerji 22 Kasım’da açıkladığı yatırım kararının ardından 4 ayrı Bataryalı Güneş Enerji Santrali Projesi için toplamda 252 MWm / 170 MWe gücünde Güneş Enerjisi Santrali (GES) ve bu santrallere bütünleşik 170 MWsaat kapasiteli bataryalı elektrik depolama tesisi kurmak üzere yeni bir yatırım kararı aldı ve ön lisans için EPDK’ya başvurdu. Her 2 yatırım da hayata geçmesiyle birlikte Güneş Enerji Santrali kurulu gücünün 1.052,53 MWp, depolama kapasitesinin de 520 MWh seviyelerine ulaşılması hedefleniyor.
MİA Teknoloji
09 Kasım 2022: Şirketin bağlı ortaklığı Tripy Mobility Teknoloji elektrikli araçlara yönelik şarj ünitesi ve istasyonlarının kurulması ve işletilmesi amacıyla lisans başvurusu yapma kararı aldı.
15 Kasım 2022: Tripy Mobility Teknoloji 2023 yılı ilk çeyreğine yönelik olarak yürüttüğü elektrikli projesi kapsamında yüksek pazar potansiyelini ve gelen talepleri karşılamak amacıyla filo artırımı kararı aldı ve bu kapsamda ABD’li bir üreticiye 9,2 milyon TL tutarında elektrikli bisiklet siparişi verdi.
15 Kasım 2022: Mia Teknoloji ABD’nin Nevada Eyaleti’nde kurulan METATIATIVE LLC firmasına %29 oranında pay ile ortak oldu. Firmanın faaliyet alanları; metaverse teknolojileri, bilim ve teknoloji yönetim sistemleri, blokzincir ve NFT, genişletilmiş gerçeklik teknolojileri, bulut teknolojisi, tasarım ve simülasyon projeleri, teknik ve yönetimsel danışmanlık servisleri olarak belirlendi.
MLP Sağlık Hizmetleri (23 Kasım 2022):
Şirket metropollerde büyüme stratejisi doğrultusunda Adana’da faaliyet gösteren Özel Adana Metro Hastanesi ile Özel Adana Hastanesi'nin ruhsatlarının MLP’nin %80 hissesine hissesine sahip olduğu iştiraki Samsun Medikal Grup Özel Sağlık Hizmetleri üzerine alınmasına, ilgili hastanelerin binalarına ilişkin kira sözleşmesi akdedilmesi, personeli ve operasyonlarının devralınması suretiyle grup bünyesine katılmasına karar verdi.
MLP’den yapılan açıklamada, Özel Adana Metro Hastanesi isminin, Özel Medical Park Seyhan Hastanesi olarak, Özel Adana Hastanesi isminin de Özel Medical Park Adana Hastanesi olarak değiştirilmesine, Özel Güney Adana Hastanesi'ne ait 203 yatak kapasiteli ruhsatın MLP Care üzerine alınmasına, Özel Özülkü Tıp Merkezi'ne ait faaliyet izin belgesinin de Samsun Medikal üzerine alınmasına karar verildiği belirtildi.
Devir işlemlerinin ardından MLP Care’in, Özel Medical Park Adana Hastanesi (153 yatak kapasiteli) ve Özel Medical Park Seyhan Hastanesi (143 yatak kapasiteli) ile faaliyete başlayacağı, Ayrıca 18 ay içerisinde yaklaşık 40 bin metrekarelik kapalı alana ve 203 yatak kapasitesine sahip yeni bir hastane açılmasının planlandığı duyuruldu.
Nasmed Özel Sağlık Hizmetleri (24 Kasım 2022):
Nasmed 3. hastanesi olan Özel Egepol International Hastanesi’nin yatak kapasitesinin artırılması için Sağlık Bakanlığı’na yapılan başvurunun onaylandığını ve hastanenin yatak kapasitesinin 30’dan 100’e yükseltildiğini açıkladı. Bununla birlikte Nasmed bünyesindeki 3 hastanenin toplam yatak kapasitesi 325’e yükseldi.
Naturelgaz Sanayi (17 Kasım 2022):
Şirket Konya İli Karatay İlçesi’nde toplam kurulu gücü 2.400,84 kWp olacak şekilde Güneş Enerjisi Santrali (GES) yapımına ilişkin olarak Meram Elektrik Dağıtım tarafından kendilerine çağrı mektubu verildiğini açıkladı. GES yatırımı ile yıllık 3.991 MWs elektrik üretilmesi ve yatırımın 2023 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması ve devreye alınması planlanıyor.
Rubenis Tekstil (14 Kasım 2022):
Şirket boyalı kumaş fabrikası yatırımında ihtiyaç duyulan enerjinin sağlanması için tesis bünyesinde kömür santrali kurmaya karar verdi. Açıklamada yatırımın 2,5 yılda kendisini amorti etmesinin beklendiği belirtildi. Söz konusu yatırım için Mimsan Makine ile 1.760.000 dolar bedelle sözleşme imzalandığı belirtildi.
YEO Teknoloji (28 Kasım 2022):
Şirket 19 Kasım’da yayınlanan yönetmelik kapsamında 2 ayrı depolamalı elektrik üretim tesisi projesi için toplamda 78 MW gücünde güneş enerjisi santrali ve 78 MWsaat kapasiteli bataryalı elektrik depolama tesisi ön lisansı için EPDK’ya başvurdu. Bu başvuru ile birlikte toplam ön lisans başvuru gücü güneş enerjisi üretimi santrali için 328 MW, bataryalı elektrik depolama tesisi için 328 MWsaat’e ulaştı.
Zorlu Enerji (04 Kasım 2022):
Şirket %100 bağlı ortaklığı Zorlu Elektrik’in toplam 500 MWe elektrik depolama kapasitesine sahip olacak 2 ayrı lokasyonda müstakil elektrik depolama tesisi kurmak üzere EPDK’ya başvurduğunu açıkladı.