Borsa İstanbul’da Yıl Sonu Değerlendirmesi ve 2023 Beklentileri
Bu çalışmada 2022 yılı Borsa İstanbul genel değerlendirmesi ve 2023 yılı beklentileri üzerinde durulacaktır. Yukarıdaki tablolarda BİST endekslerinin ve BİST 100 şirketlerinin haftalık, aylık ve yıllık getiri performansları verilmiştir. Tablo incelemesinde aylık bazda yakın dönemde Madencilik ve Ulaştırma ve İnşaat endekslerinin yılı kapatırken pozitif performansla ön plana çıktığı, yıllık bazda uzun vadede ise sırasıyla Ulaştırma, Elektrik ve Madencilik endeksleri yükselişe öncülük ederek pozitif ayrışmıştır. Şirketler tarafında 1 aylık yakın dönemde KOZAL, VESTEL ve ENKAİ şirketleri ön plana çıkarken, yıllık bazda ise GESAN, KONTR ve ODAS şirketleri yükselişte ön planda olmuştur. Endeks ağırlıkları yüksek olmalarıyla THYAO, SASA, HEKTS ve TUPRS gibi şirketlerin endeks yükselişinde etki olarak öncü olduğu izlenmiştir. 2022 yılı itibari ile en düşük performans izlenen sektörler Menkul Kıymetler Yatırım Ortaklıkları ve Metal Ana, şirketlerde ise PRKAB ve AKFGY şirketleri olmuştur.
2022 adına pandemi kısıtlamalarının ülkede ve dünya genelinde kaldırılması veya hafifletilmesi; Rusya Ukrayna savaşı beraberinde doğan veya etkisi artan enerji, tahıl ve çip krizleri; TCMB faiz indirimleri ve kurun kısmen stabilizasyon kazanmasıyla yüksek enflasyona karşı korunmada borsanın diğer yatırım araçlarına karşı avantaj kazanması ve alternatifsizliğin borsaya olan talebi artırması; ana gündemi ve konjonktürü oluşturan başlıklar oldu.
Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, yılbaşından (01.01.2022) bu yana borsaya gelen 1,2 milyon yeni yatırımcıyla sayı 3 milyon 580 bine ulaştı. Yeni yerli yatırımcıların 502 bin kadarı kasım, ayında 179 bini aralık ayında borsaya geldi. Yeni yatırımcılar arasında 20 ila 29 yaş aralığında 242 bin kişi bulunuyor. Sermaye piyasalarına olan ilgi ve alakanın gelecek yıllarda da sürmesi bekleniyorken, enflasyondan korunmada alternatifsizlik sürüyorken yeni yılda izlenecek olan Borsa İstanbul performansının seyri merak konusu oluşturuyor.
Yatırımcılar tarafında borsaya ilgi artıyorken şirketlerin de sermaye piyasalarında halka açılarak uygun finansman sağlamaya yönelik adımları dikkat çekiyor. 2018’den 2022 yılına kadar sırasıyla yıl içinde toplam 9 – 5 – 7 – 52 – 41 şirketin halka arz olduğu görülmüş, gelecek yıl için de ucuz finansman kaynağı oluşturulması, marka ismini duyurulması gibi avantajların şirketleri halka arza yönlendirmesinin devam etmesi izlenebilir. Katma değer üreten şirketlerin halka arzının yatırımcıya ürün çeşitliliği ve kalitesi, şirketlere ise metinde bahsettiğimiz avantajlar sebebiyle halka arzları borsamız için pozitif buluyoruz.
2023 yılı adına borsa için pozitif seyrin süreceği yönünde beklentiler sürüyor olsa da, 2022’deki momentumun sağlanamadığı; dünyada resesyon dalgalanmaları, enflasyonun şirket karlılıklarında baskı oluşturması ve yurtiçinde seçim atmosferi gibi başlıkların bazı dönemlerde yüksek volatilitede dalgalanmalarla fiyatlamalarda korku ve panik havasına yol açabileceği unutulmamalıdır. Bu anlamda pozisyonlanmalar için risk iştahının daha düşük olduğu bir plan ile devam etmenin sağlıklı ve rasyonel olabileceği düşünülebilir.
Şirket seçimlerinde adetsel bazda satışlarında artış beklenen sektörlerde, konjonktürel anlamda faaliyetlerin negatif etkilenmediği iş alanlarında, 2022 yılında karlılığın üzerinde fiyatlanmayan ucuz kalan ve sektöründe lider şirketlerde yer almak korunaklı bir bakış olabilir.
Havayolu, bankacılık, iletişim, sigortacılık ve çimento sektörlerinde fırsatların oluşabileceği yıl içerisinde takip edilebilir. Bu sektörler içerisinde ucuz kalan ve bunun yanında operasyonların pozitif devam edeceği şirketlerde pozisyonlanmanın daha korunaklı bir hamle olabileceği düşünülebilir.