2023 Yılı Temel Kriterlerde “Sınai Endeksi”
Sınai Endeksi (XUSIN) 2022 yılını yüzde 161,57 pozitif kapattı. 2023 yılında dünyada resesyon başlığının devam edeceği beklentisi sektörün takip edeceği temel gelişmeler arasında ilk sıradadır. Artan enerji maliyetleri, merkez bankasının sıkılaşma politikasının devamı ve enflasyon ile mücadelenin devam ediyor olması yeni dönemde sektörün baskı altında olabileceği noktasında önemli mesajlar vermeye devam ediyor. Ancak sektör genelinde negatif beklentiler ağırlıkta olsa da; her dönemde olduğu üzere katma değer üreten, fiyatlama gücü yüksek olan, sektöründe ve pazarında lider olan şirketlerde pozitif ayrışmalar izlenmeye devam edecektir. Avrupa’da artan enerji maliyetlerini kompanse edemeyen birçok yabancı şirketin kapanmaya gittiği izleniyor. Enerjiye erişimde Avrupa ülkelerine kıyasla jeopolitik anlamda ve siyasal anlamda Rusya ile Türkiye arasında ilişkilerin olumlu seyrinin etkisiyle yakalanan avantajın Türk sanayisine rekabet gücü kazandırması da gündemde olabilir.
Savunma sanayi alanında gerek otomotiv gerek askeri teknolojilerin dünyada artan bloklaşma ve sıcak gelişmelerle talep gördüğü bir dönem yaşanmakta. Bu anlamda güncel fiyatlamalarda da bu ayrışmaları izlemeye devam ediyoruz. Bu anlamda sektöre bakışta şirket bazlı ve iş kolu bazında değerlendirmeler daha sağlıklı olacaktır. Talebin arttığı ve devlet teşvik programları ile desteklenen alan ve iş kolları yakın takipte olmak ayrışmaları yakalayabilmek için fayda sağlayacaktır. Genel anlamda negatif seyrin hakim olduğu, pozitif ayrışmaların izlenebileceği bir süreç takip edilebilir.
Sektör içerisinde 191 şirket vardır.
Çalışmamız kapsamında SINAİ sektöründe 2022 finansal sonuçları ve 2023 beklentileri baz alınarak yapılacak değerlendirmede defansif bakışla, Halka Açıklık (%) ≤ 80, Cari Oran ≥ 1,00, Özsermaye Karlılığı (Yıllık) (%) ≥ 80 profiline sahip şirketlerden;
Finansal Performas krtiterleri:
- Net Satışlar ≥ 100
- Net Esas Faaliyet Karı ≥ 80
- FAVÖK ≥80
- Net Kar ≥ 100
- Özkaynak büyüme oranı ≥ 80
sağlanan 30 şirket tespit edilmiştir.
Bu şirketlerden;
- Resesyon etkilerinin daha az hissedileceği iş kollarında faaliyet
- Konjonktürel anlamda global ve yurtiçi piyasada talep artışı beklenen alanlarda faaliyet
- Rekabet gücünün yüksek
- Katma değerli niş ürün üretimi
- Fiyatlama gücü yüksek
Avantajlarından bir veya birden fazlasına sahip olan 9 şirket ön plana çıkmaktadır. Bu şirketler AKCNS, AKSA, KMPUR, PNLSN, QUAGR, TUKAS, TUPRS, ULUUN ve YUNSA aşağıdaki tabloda temel detaylarını bir arada görebilirsiniz.
Bilgilendirme – 1: SINAI sektörü içerisinde ele aldığımız büyüme kriterleri dışında kalan şirketlerin gelecek dönemlerde karlılıklarını artırmaları ile pozitif seyir izleyebilmeleri mümkündür.
Bilgilendirme – 2: Fiyatlama tarafında bir ucuzluk anlamı taşımayan değerlendirmemizde, şirketlerin gelecek dönemlerde finansal performanslarında olumlu seyrin sürebileceği öngörülmektedir.