Lisanslı ve Geniş Yetkili Aracı Kurum - Lisans No: G-039 (398)

Havacılık Sektörüne Bakış (THYAO, PGSUS, TAVHL) -  Yeni İş Birlikleri ve Trafik Yoğunluğuyla Sektöre İlgi Artıyor

18 Temmuz 2023 GCM Araştırma & Analiz- Araştırma & Analiz Borsa

Sektöre Dair Son Gelişmeler;

THYAO: Model Portföyümüzde de yer verdiğimiz Türk Hava Yolları son dönemde rekor seviyelere ulaştırdığı trafik sonuçları ile gündemde yerini alırken son olarak da yeni bir şirket kuruluşu kararı aldı. Şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda yayınlanan haberinde  ‘’Yönetim Kurulumuzca Ortaklığımızın AnadoluJet markasının global standartlarda düşük maliyetli hava yolu olarak faaliyetlerine devam edebilmesi ve pazardaki rekabetçi konumunu güçlendirebilmesi amacıyla faaliyetlerinin %100 Türk Hava Yolları iştiraki olarak kurulacak olan "AJet Hava Taşımacılığı Anonim Şirketi" altında devam ettirilmesine karar verilmiştir.’’  Şeklinde bir açıklaması oldu. Ortaklığın Faaliyetlerine Etkisi ise AnadoluJet markasının global standartlarda düşük maliyetli hava yolu olarak faaliyetlerine devam edebilmesi ve pazardaki rekabetçi konumunu güçlendirilmesi amaçlandığı bildirildi.  

Türk Hava Yolları’na geniş çaplı baktığımızda; Filodaki uçak sayısı artışı, bununla beraber artan yolcu sayısı, 25 Mart 2021 tarihinde Turkish Cargo'nun benzersiz rekabet avantajından en üst düzeyde yararlanarak gelecekte potansiyel stratejik yurt dışı ortaklıklar için ayrı bir platform oluşturulması amacıyla %100 Türk Hava Yolları iştiraki olarak kurulması, AnadoluJet büyümesi, turizm sezonunun açılmasıyla sektörün yıldızı pozisyonunda olması ve Türkiye’nin bayrak taşıyıcısı olarak faaliyet göstererek %49’u Varlık Fonuna dahil olan şirket olması Türk Hava Yolları’na talebi artırıyor.  Şirketin gerçekleştirdiği tüm gelişmeleri yansıtacağı finansal sonuçların da 9 Ağustos 2023 tarihinde açıklaması bekleniyor. Geçtiğimiz haftalarda hazırlamış olduğumuz raporda Türk Hava Yolları için 10 USD seviyesine doğru yükseliş potansiyeli olduğundan bahsetmiştik, aynı zamanda Haziran ayı trafik sonuçlarına yer verdiğimiz rapora ulaşmak için tıklayınız.

  • 1 Ocak – 16 Temmuz 2023 tarihleri arası ortalama günlük uçuş rakamları aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Kaynak: Eurocontrol

  • Tabloda ki verilere göre; Avrupa’da Türk Hava Yolları, 1 Ocak - 16 Temmuz tarihleri arasında günlük ortalama en fazla uçuş gerçekleştiren havayolu şirketleri arasında 2. sırada bulunurken, Pegasus 11. sırada yer alıyor.
  • 1 Ocak – 16 Temmuz arası Havalimanları günlük uçuş rakamları aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Kaynak: Eurocontrol

  • İstanbul Havalimanı, 1 Ocak – 16 Temmuz tarihleri arasında günlük ortalama uçuş trafiği Avrupa Havalimanları istatistiklerine göre, günlük ortalama 1.350 uçuş ile 1. sırada yer alıyor. Sabiha Gökçen Havalimanı 17. sırada, Antalya Havalimanı ise 24. sırada yer almaktadır.

PGSUS: 48 ülke ve 129 destinasyonluk uçuş ağı ile geniş kitlelere hitap eden havayolu şirketi olarak hizmet vermektedir. Gelişimini sürdürmeye devam eden şirketteki son gelişmelere göz attığımızda 2012 tarihli Airbus Siparişi kapsamında mevcut siparişlere ek 36 adet Airbus 321neo kesin uçak siparişi olduğunu görmekteyiz. Haberin detayına bakıldığında yakıt ve birim maliyet tasarrufuyla emisyon azaltımına odaklanan genç filo planlama stratejisi doğrultusunda, Airbus S.A.S. ile daha önce 2012 yılında imzalamış olduğu, 2017, 2021 ve 2022 yıllarındaki tadiller ile toplam 114 adet yeni uçağı kapsayan Airbus Siparişini güncelleyerek, 36 adet yeni Airbus 321neo uçağa ilişkin kesin sipariş verilmesi konusunda Airbus ile anlaşmaya varıldığı ve  bu doğrultuda, 36 adet Airbus 321neo uçağın, teslimleri 2029 yıl sonuna kadar gerçekleşecek şekilde filoya katılması öngörüldüğü şeklinde. Yılın ilk yarısına kadar gerçekleşen trafik sonuçlarındaki artışta göz ardı edilmemeli ve aynı zamanda genç filo yapısı ve yakıt tasarrufu sağlayan uçakları da şirketin gelişimi açısından önem taşıyan unsurlar olarak karşımıza çıkıyor.

Ek olarak PGSUS’un Haziran Ayı ve Ocak – Haziran Dönemi Trafik Sonuçlarına göz atacak olursak; Haziran 2022’de yolcu doluluk oranı %82,1 iken Haziran 2023’de  0,8 puan azalarak %81,3 seviyesinde gerçekleşmiştir. Ocak – Haziran (2022) de yolcu doluluk oranı %79,6 iken 3,1 artış ile Ocak – Haziran(2023) de %82,7 seviyesine ulaşmıştır.

Haziran 2023 Trafik Sonuçları:

Şirketin Filo bilgisine baktığımızda; Türkiye’deki en genç ve global düşük maliyetli havayolu şirketleri arasında en genç filolardan birine sahip ve filosunun yaşı 1Ç23 itibariyle 4,5 yıldır. Filo büyüklüğü 2023 yılı sonunda 103 uçak olarak planlanmaktadır. Neo uçakların filo içindeki artan payı yakıt tüketiminde istikrarlı şekilde verimlilik artışını sağladığı görülmektedir.  Sürdürülebilirlik çalışmalarının da sektör içindeki gelişimi açısından önem sağladığını görüyoruz. Yeni nesil Airbus neo uçaklara yatırımları devam eden şirketin 2023 yılı ilk çeyreğinde üç yeni Airbus A321neo uçağın filosuna katılarak yakıt ve karbon emisyonu verimliliği çalışmalarına katkı sağladğı görülüyor. Bununla beraber 2022 Karbon Saydamlık Projesi (CDP) notunu A- seviyesine yükseltmesi ve bu notla en üst iki derecelendirme seviyesinde ve küresel çapta en iyi nota sahip hava yolları arasında yer almasına destek olmuştur. 2.Çeyrek bilançosunun 14 Ağustos’ta açıklanması beklenen şirketin yaptığı anlaşmaların ve gelişim sürecinin finansal tablolarına nasıl yansıyacağını görmüş olacağız.

TAVHL: 8 Ülkede 15 Havalimanı işleten şirket  ayrıca, gümrüksüz satış, yiyecek içecek, yer hizmetleri, bilişim, güvenlik ve yolcu salon işletmeciliği hizmetleri vermektedir. Şirkete dair son gelişmelere bakıldığında Medine (TİBAH) hisse satışı gerçekleştirdiğini görmekteyiz. Hisse satışı ile ilgili olarak  Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklama ‘’Bağlı ortaklıklarımız aracılığıyla %50 hissesine sahip olduğumuz TIBAH Airports Development Company (TIBAH) Medine Havalimanı işletme imtiyazını kullanmakta olan ortak girişim şirketimizdir. TIBAH'ın diğer %50 hissesine sahip olan ortağımız Mada International Holding (Mada) ile bir hisse satış sözleşmesi (HSS) imzaladık. Mada ile yeni bir hissedarlar arası anlaşma imzalanacak ve TIBAH'ın halihazırda devam eden ortak kontrol usülüne göre yönetim şekli aynen devam edecektir. 

Bu HSS'nin içerdiği şartlardan bazıları aşağıdadır:

1- Bağlı ortaklığımız olan PMIA Aviator B.V., TIBAH'ın %24 hissesini 135 milyon ABD doları karşılığında Mada'ya devredecektir. Böylece Şirketimiz'in TIBAH'taki hissedarlık oranı %50'den %26'ya inecektir.

2- 2023 takvim yılı içerisinde Medine Havalimanı'nın hizmet verdiği yolcu sayısı 8,14 milyonun altında kalır ve mücbir sebep dönemi bir sene daha uzarsa, hisse satış fiyatı 30 milyon ABD doları tutarında artacak ve 165 milyon ABD doları olacaktır.

3- Şirketimiz tarafından 2021 yılının son çeyreğinde TIBAH'a ABD doları cinsinden verilen 192 milyon avro (218 milyon ABD doları) hissedar kredisinin 31 Mart 2023 tarihinde kamuya açıklanan finansal tablolara göre kalan bakiyesi 192 milyon avro (208 milyon ABD doları) idi. TIBAH hisse satışının finansal kapanışının gerçekleşmesi ile birlikte hissedar kredisi bakiyemizin %48'ini de Mada devralacaktır. Böylece 31 Mart 2023 tarihli finansal tablolara göre 192 milyon avro olan hissedar kredisinden doğan alacak bakiyemiz 100 milyon avroya inmiş olacaktır. İşlemin finansal kapanışının ardından hisse satışı nedeni ile en az 70 milyon avro tutarında bir defaya mahsus gelir yazılması beklenmektedir. 2023'ün ikinci yarısında gerçekleşmesini beklediğimiz finansal kapanış gerekli yasal onayların alınmasına tabidir.’’ Şeklindedir. Satış Sonucunda 70 milyon avronun üstünde bir kerelik gelir yazılması beklenmektedir. İşletilen havalimanları arasında Almatı Havalimanı trafik sonuçları ve FAVÖK’e sağladığı katkı açısından en önemli havalimanı olarak karşımıza çıkıyor.

TAVHL Haziran 2023 Trafik Sonuçları:

2023 yılında hizmet verilen yolcu sayısı, 2022’nin %32, 2019’un ise %3 üstünde gerçekleşmiştir.

2023 yılında hizmet verilen dış hat yolcu sayısı 2022’nin %42, 2019’un ise %13 üzerinde gerçekleşmiştir.

Gürcistan’ın Rus-dışı pazarları kuvvetli seyrediyor. 2019 Temmuz’unda getirilen Rus uçuş yasağı Mayıs’ın ikinci yarısında kaldırıldı.

Almatı 2023 yolcusu 2019’a kıyasla oldukça güçlü seyrediyor.

Dış hat yolcusu, ana gelir kaynağını oluşturan şirkette jeopolitik etkilere rağmen aylık bazda 2019’un üzerinde gerçekleşmeye devam ediyor. 2019 yılından bu yana gelişimini ve büyümesini artırarak devam eden Tav Havalimanlarının 2.çeyreğe ilişkin bilançosunu 26 Temmuz 2023 tarihinde açıklaması bekleniyor. Almatı Havalimanının 1.çeyrekteki FAVÖK ve ciro performansına olan katkısının 2.çeyrekte de etkisini görmeyi bekliyoruz.

TEKNİK BAKIŞLA HAVACILIK SEKTÖRÜ

XULAS; 619 USD seviyesinden başlayan ivmeyle yükseliş trendine adapte olan sektörde turizm sezonunun başlaması, sektör içerisinde yer alan şirketlerin yeni iş ilişkileri ile uzun vadeli görünümde yukarı yönlü iştahın devam edeceğini ve 913 USD seviyesinin üzerinde aylık kapanış gerçekleşirse 1087 USD seviyesine doğru yükseliş potansiyeli olduğunu söyleyebiliriz.

THYAO; Yayınladığımız trafik sonuçları raporunda da belirttiğimiz gibi THYAO bayram sonrasında BİST100 endeksindeki yükselişte lokomotif görevi gördü ve kendi zirve seviyesini de böylelikle tazelemiş oldu. Model Portföyümüzde de yer verdiğimiz THYAO’nun teknik olarak Dolar bazlı grafiğine baktığımızda 8,31 USD üzerinde aylık kapanış gerçekleşmesi durumunda uzun vadeli görünümde 10 USD (Fibonacci %61,8) seviyesine doğru bir yükseliş potansiyeli olduğunu söyleyebiliriz.

PGSUS; Haziran ayı itibarıyla yükseliş potansiyeli ivme kazanan hissenin aylık kapanışı 29,63 USD üzerinde gerçekleşirse uzun vadeli görünümde 32,2 USD seviyesine doğru bir yukarı yönlü potansiyeli olduğunu söyleyebiliriz.

TAVHL; 6,58 USD zirve seviyesinden başlayan geri çekilme sonrasında 3 USD bölgesinden gerçekleşen alımlar ile birlikte yükseliş potansiyeli ivme kazanan hisse de pozitif iyimserliğin başladığını görüyoruz. Yaklaşan bilanço dönemi ve turizm sezonunun etkisiyle yukarı hareketin devam edeceği düşüncesindeyiz.

  • Teknik açıdan bakıldığında da sektöre karşı olan iştah devamlılığını koruyor. Uzun vadeli dönemde THYAO, PGSUS ve TAVHL şirketlerinin performanslarındaki artışın devam edeceği kanaatindeyiz.
GCM YATIRIM sizin için hazır! Yatırıma başlamaya hazır mısınız?
Yardıma mı ihtiyacınız var? Müşteri temsilcimize merhaba deyin!
Web sitemizi ziyaret eden kullanıcılara mümkün olan en iyi yatırım deneyimini sunabilmek için çerezler (cookieler) kullanmaktayız. Çerez politikalarımızın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.