Sigortacılık Haftasında Sektör Görünümü
25 Eylül- 01 Ekim tarihleri arasında bu yıl 12.’si düzenlenen Sigorta Haftası “Deprem ve Doğal Afetlere Hazırlıkta Sigorta Sektörünün önemi” temasıyla kutlanıyor. Sigorta haftası kapsamında Türkiye Sigorta Birliği'nin organize ettiği 2. Uluslararası Sigorta Zirvesi gerçekleştirildi. Zirvede "Afet Riskleri ve Sigorta: Afetlerin Etkilerini Azaltmada Sigortacıların Rolü" konusu üzerinde duruldu.
Sigorta Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikte Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu sektöre yönelik önemli gelişmeler ve düzenlemeler üzerinde durdu. Bu kapsamda;
- BES tasarrufları tüketici kredisi çekmede teminat olarak gösterilebilecek
Tasarruf sahipleri 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki (BES) tasarruflarını tüketici kredisi çekmede teminat olarak gösterilebilecek. Bu düzenleme ile tasarruf sahipleri BES tasarruflarını bozmadan finansman ihtiyaçlarını karşılayabilecek.
- Finansal ihtiyaç nedeniyle BES’ten çıkmak isteyen tasarruf sahiplerine kolaylık getirilecek
Finansal ihtiyaç nedenleriyle BES’ten çıkmak isteyen tasarruf sahipleri beş yıl sistemde kalmış olmaları koşuluyla tasarruflarının yarısını çekebilecek. Bu düzenleme ile tasarruf sahipleri evlilik, eğitim, ilk konut alımı gibi finansal nedenlerle tasarruflarının yarısını devlet katkısıyla beraber beş yıl sistemde kalmışsa çekebilecek.
Bu düzenlemelerle birlikte tasarruf sahipleri BES hesaplarını kapatmak zorunda kalmayacağı ve sigortalılığın devamlılığı öngörülüyor.
Türkiye’de Sigorta Sektörü
Finans sektörünün en önemli sacayaklarından biri olan Sigorta Sektörü gelişen ülke dinamiklerine bağlı olarak yüksek büyüme potansiyelini koruyor. Özellikle çağımızın en büyük sorunları arasında yer alan iklim krizi ve doğal afetler göz önünde bulundurulduğu zaman Sigorta Sektörünün ülke ekonomisi ve bireyler açısından önemi anlaşılıyor.
Bu bağlamda tüm bu gelişmelerle birlikte Türkiye Sigorta Birliği (TSB) mali tablo ve istatistikler Ağustos 2023 raporuna göre sektörün büyüme ivmesi artarak devam ediyor.
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Mali Tablo ve İstatistikler, Ağustos 2023
Kaynak: TSB
TSB sigorta sektörü verilerine göre; sektör 2023 yılının ilk sekiz ayında önceki yılın aynı dönemine göre prim üretiminde %128,6 artış göstererek 288.45 Milyar TL hacme ulaştı. Sektörün enflasyondan arındırıldıktan sonra sekiz ay sonunda reel büyümesi ise %43,8 oranında gerçekleşti.
Kaynak: TSB
Toplam prim üretiminin 251 milyar TL’si hayat dışı sigortalardan, 38 milyar TL’si ise hayat sigortalarından gerçekleşti. Yılın sekiz aylık döneminde hayat dışı sigortalar yüzde %134.3, hayat sigortaları ise yüzde %93.8 büyüdü.
TSB sigorta sektörü verilerine göre; branşlara göre prim üretiminde kaza %175,7 artış oranıyla ilk sırada yer alırken, hastalık-sağlık branşı %155,5 artış ile ikinci sırada yerini aldı.
Pazar Payı Şirket Sıralamaları
Kaynak: TSB
TSB sigorta sektörü verilerine göre; şirket sıralamasında Türkiye Sigorta A.Ş %11,63’lük Pazar payı ile sektörü domine etmeye devam ediyor. Sıralamada Allianz Sigorta A.Ş %9,45 ile ikinci sırada yer alırken, Anadolu Anonim Türk Sigorta Şirketi %8,68 ile üçüncü sırada yerini aldı. Allianz Sigorta iki yıllık gelişiminde Pazar payını artırarak ikinci sıraya yerleşmiş oldu.
*Not: Fast Web Mali Analiz’e göre hisse puanlaması
Analiz sonuçlarına göre, sektörde ön plana çıkan ilk beş şirket sırasıyla ANSGR, TURSG ve AKGRT olmuştur.
Bu bağlamda ANSGR’ın sektörde ilk sırada yer almasında %11,03 ile sektör ortalamasının üstünde aktif karlılığı ve 4 Milyar 500 Milyona yakın sektör ortalamasının üstünde net satışlara sahip olmasının etkili olduğu yorumunu yapabiliriz. Yine bu bakış açısı ile incelediğimizde TURSG %10,94’lük sektör ortalamasının üstünde aktif karlılığı elde etmesi ve 4 Milyar 200 Milyon sektör ortalamasının üstünde net satışlara sahip olmasının etkili olduğunu söyleyebiliriz. Buna ek olarak iki şirketin borç kaynak oranını göz önünde bulundurduğumuzda yine sektör ortalamasının altında yer aldığı görülüyor. Ayriyeten ön plana çıkan şirketlerin PD/DD ve F/K oranlarının sektör ortalamlarına yakın seyrettiğini söyleyebiliriz.
Bunlara ek olarak ANSGR yıllık %337,90 net satışlarda büyüme kaydetmesine rağmen yaklaşık %2’lik pazar payı kaybetmesine neden olarak TURSG’nın %533,30’luk net satışlarda büyüme kaydetmesi gösterilebilir.
Teknik Değerlendirme
Teknik açıdan değerlendirirsek Sigorta sektörü Temmuz ayından bu yana sürdürdüğü yükseliş ivmesini devam ettirerek 27790-29265 bölgesi üstünde hareketine devam ediyor. Endeks bunun yanı sıra 13 günlük hareketli ortalamanın da üstünde kalarak kısa vadeli pozitif görünümünü koruyor diyebiliriz. Mevcut durumda endeksin kaldığı yerden pozitif ivmesine devam etmesi halinde 35000 ve sonrasında Fibonacci Expansion 37195 seviyelerine doğru hareketlilik olabilir. Özellikle 27790-29265 bölgesi üstünde kalıcılık sağlanması pozitif ivmeyi güçlendirebileceğinden, bu seviyeden endeksin destek almasıyla birlikte yeni tarihi zirveleri konuşabiliriz. Bu bakımdan pozitif ivmenin devamlılığı değerlendirmesi yapabilmek adına 27790-29265 bölgesi üstünde kalıcılık sağlanması aranabilir. Aksi takdirde endeksin 27790-29265 bölgesi altına geçmesi durumunda Fibonacci Retracement (%23,6)24843 ve sonrasında Fibonacci Retracement (%38,2)22108 seviyelerine doğru geri çekilme görebiliriz. Endekste geri çekilme olsa dahi 22108 seviyesi altına inmedikçe pozitif görümün korunduğundan söz edebiliriz.
Dolar bazlı değerlendirirsek sektör bu ay yakaladığı %30'a yakın yükseliş performansı ile Ekim 2007’deki 1238 tarihsel zirvesine yaklaşıyor. Zirvede verilecek reaksiyon yeni dönem beklentileri açısından önemli olabilir.