Cumhuriyet’in 2. Yüzyılında Teknoloji Sektörü
Otomotiv ve mobiliteden, sanayi, enerji, iletişim- medyaya, sağlıktan tarıma birçok alanda teknolojik alt yapının geliştirilmesi katma değerli çıktılar elde etme adına önem arz etmektedir. Özellikle günümüz dünyasında verimlilik ölçütü olarak kabul edilen teknolojik altyapı firmaların rekabette ön plana çıkmasında belirleyici faktör olmaya başlamıştır. Bu bakımdan teknoloji ve inovasyon yatırımları yapan firmalar değerlemede bir adım önde yer almaktadır.
21. yüzyıl dünyasında fosil yakıtlardan vazgeçilip yenilenebilir enerji odaklı üretimin benimsenmeye başlanması elektrikli araçların yükselişine ve bu alanda teknolojik gelişimin önünü açmaya vesile oldu. Aynı şekilde sanayide üretim kapasitesinin artışı, enerjide küresel enerji talebindeki artışa cevap verecek arz güvenliğinin sağlanması, bununla birlikte 6 şubat depremlerinde önemi daha da anlaşılan internet ve iletişim alt yapısının geliştirilmesinde, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesinde ve akıllı tarım teknolojileri ile insanlığın en temel ihtiyacı olan gıda üretiminin artan nüfusun talebini karşılanabilmesinde teknolojik inovasyon ve yatırımlarının yeri yadsınamaz büyüklüktedir.
Türkiye’de teknoloji sektörü gelişimi başta savunma sanayi olmak üzere birçok alanda devam etmektedir. Bununla birlikte firmaların teknolojik reformları üretim altyapısını güçlendirmekle beraber katma değerli üretimi beraberinde getirmektedir.
Bu minvalde borsada işlem gören teknoloji firmalarının temel çarpanlar bazında finansal performansları ve sektördeki yerlerini değerlendirmek amacıyla araştırmaya dahil edilmiştir.
Temel Çarpanlar Bazında Sektör Analizi
*Not: Fast Web Mali Analiz’e göre hisse puanlaması
Analiz sonuçlarına göre, sektörde ön plana çıkan ilk beş şirket sırasıyla ESCOM, LINK, VBTYZ, MIATK ve ARDYZ olmuştur.
Bu bağlamda ESCOM’un sektörde ilk sırada yer almasında %102,98 öz sermaye karlılığı ve %99,89 aktif karlılık oranına sahip olmasının etkili olduğu yorumunu yapabiliriz. Buna karşın VBTYZ ve MIATK’in öz sermaye ve aktif karlılığında görece düşük olmasına rağmen net satışlarda büyümede sırasıyla %316,32 ve %204,70 sektör ortalamasının çok üstünde değere sahip olmasının ilk sıralarda yer almasında etkili olduğu yorumunu yapabiliriz. Buna ek olarak VBTYZ hem sektör ortalamalarına hem de MIATK’e göre PD/DD ve F/K oranlarında düşük değerlere sahip olması dikkat çekiyor.
Teknik Değerlendirme
Teknik açıdan değerlendirirsek Teknoloji endeksi Mayıs ayından bu yana sürdürdüğü yükseliş ivmesinde bir miktar geri çekilme gerçekleşse de 22 günlük üssel hareketli ortalama üstünde kalarak pozitif görünümünü koruyor diyebiliriz. Mevcut durumda endeksin kaldığı yerden pozitif ivmesine devam etmesi halinde tekrar Fibonacci Expansion 10117 ve 10354 seviyelerine doğru hareketlilik olabilir. Özellikle endeksin ortalama üstünde kalıcılık sağlanması pozitif ivmeyi güçlendirebileceğinden, yeni tarihi zirveleri konuşabiliriz. Aksi takdirde endeksin ortalama altına geçmesi durumunda 9250 ve sonrasında 9000 seviyelerine doğru geri çekilme görebiliriz. Endekste geri çekilme olsa dahi 8450- 8678 bölgesi altına inmedikçe kısa vadeli pozitif görümün korunduğundan söz edebiliriz.
Dolar bazlı değerlendirirsek endeks aylık grafikte bir daha önce ettiği 362 seviyesinden direnç görmeye devam ediyor. Endeksin bu seviye üstünde aylık kapanış gerçekleştirmesi tekrar 383 seviyesine doğru hareketliliği beraberinde getirebilir. Aksi taktirde endeksin bu seviyeden direnç görmeye devam etmesi geri çekilme ihtimalini güçlendirebilir.