Yabancı Takas Oranı Yüksek Olup Karlılığını Artıran Şirketler
2023 3. çeyrek bilanço dönemi 9 Kasım tarihinde tamamlandı. Bizde Eylül ayında yayınladığımız çalışmamız güncellemek istedik. BISTTUM endeksinde toplam 520 şirketten 502 şirket finansallarını açıkladı. Yayınlanan finansallar incelendiğinde; sigortacılık, bankacılık, enerji, havacılık, otomotiv, çimento, perakende ticaret, gıda içecek sektörlerinde görece güçlü sonuçlar alındığı izlendi.
Alınan sonuçlar itibariyle mevcut dönemde şirketlerin büyümeye devam ettiğini söylemek mümkün görünüyor. Fakat süreç içerisinde endekste hacimsiz ve kararsız seyrin hakim olduğu izlendi. Bu duruma özellikle jeopolitik ve siyasi gelişmelerin yanında artan mevduat faizi oranlarının etkili olduğu söylenebilir.
Diğer taraftan yabancı kurumlardan gelen olumlu raporlar ve 300 seviyesinin aşağısına gerileyen CDS’teki önemli ölçüde gerileme borsa adına pozitif karşılanabilir. Yabancı nezdinde normalleşme adımlarının olumlu karşılanmasıyla yabancı yatırımcı ilgisinde iyileşmenin sürmesi beklenebilir. Mart 2024'te seçimlerin tamamlanmasıyla özellikle 2024'ün 2. yarısında yabancı ilgisinde güçlü iyileşme ve yatırım iştahının artması beklenebilir.
15 Aralık gecesi uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's ise beklentilerin aksine Türkiye kredi notuyla ilgili bir değerlendirme yayınlamadı ve güncelleme gerçekleştirmeyerek pas geçti. Foreks anketine göre tahminler not değişikliği olmasa da, görünümün pozitife revize edilmesi yönündeydi.
Türkiye‘de normalleşme adımları kapsamında ekonomide önemli bir dönüş hikayesi yazıldığına tanık oluyoruz. Bu hikaye yabancı tarafında ülke görünümünün iyileşmesine destek olabilecek nitelikte. Bu çerçevede büyük resimde borsa adına pozitif görüşümüzü koruyoruz.
Bu çalışmadaki amaç yabancı takas oranı görece yüksek, karlılığını artıran şirketleri tespit etmeye çalışmaktır.
Yapılan tarama kapsamında BISTTUM endeksine dahil olan 502 şirket incelemeye alınmıştır. Bankacılık ve sigorta şirketleri çalışmaya dahil edilmemiştir.
Bu kapsamda filtrelemede kullanılan kriterler;
- Yabancı Takas Oranı (%) > 20
- Net Satış Büyüme (%) (Yıllık) > 50
- FAVÖK Büyüme (%) (Yıllık) > 30
- EFK Büyüme (%) (Yıllık) > 30
- Net Kar Büyüme (%) (Yıllık) > 60
- Yıldız Pazar’a Dahil Olması
Tarama sonucunda 18 şirketin belirlenen kriterleri taşıdığı tespit edilmiş olup, mevcut şirketler aşağıda tablo halinde belirtilmiştir.
Genel bir bakışla tarama sonucunda yer alan şirketlerin iskonto oranlarından tamamen bağımsız olarak incelenen kriterler kapsamında başarılı sonuçlar aldığı ve halihazırda yabancı ilgisi barındırdığını söylemek mümkün. Bu tarama sonucundan kriterleri taşıyan şirketlerin yabancı ilgisine daha yatkın olabilecek nitelikte olduklarını düşünüyoruz. Ancak burada verilmek istenen mesaj, bu şirketlerin ucuz olduğu, yabancı ilgisinin bu şirketlerde kesin olarak artacağı çıkarımı değildir. Şirketlerin çalışmaya dahil edilmeyen birçok farklı bakışla değerlendirmeye alınması sağlıklı olan yaklaşım olacaktır.
Yabancı ilgisine konu olabilecek şirket araştırmalarında, ön planda tutulması ve incelenmesi gereken şirketler olduğunu düşündüğümüz tarama sonuçlarında yer alan şirketlerin; bulunmuş oldukları sektör ve operasyonel anlamda seyirleri kapsamında gelecek beklentilerinin de oldukça önemli olduğunu unutmamak gerek. Çünkü borsada fiyatlamalar gerçeklerden ziyade beklentiler üzerinden gerçekleşmektedir.
Özetle gelecek dönemde olası yabancı yatırımcı ilgisinde yatırımcıların ağırlıkla kurumsal ve profesyonel yatırımcılardan oluşacağını düşünecek olduğumuzda, önceliğin kurumsal yönetime sahip, sektöründe lider, karlılığını artıran ve pazar payını artıran şirketlerin ön planda olabileceğini vurgulayarak kriterlerimize ve tarama sonucunda yer alan şirketlere dikkat çekmek istiyoruz.