Perakende Sektörünün 2023 Yolculuğu
Şubat ayında yaşanan deprem felaketiyle birlikte şirketlerin birinci çeyrek bilanço sonuçlarında beklentilerin altında kar rakamları görüldü. Normalleşme sürecine girilmesiyle beraber şirketlerin özgün markalarına olan talebin arttığını ve dijital kanallara yüksek ilginin başladığını gördük. Bunun sonucunda ikinci çeyrek itibarıyla olumlu sonuçlar alınmaya başlandı. Diğer yandan yılın başında seçim belirsizliği gündemde yer alırken yılın ikinci yarısında belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla yeni ekonomi politikası adımları atılmaya başlandı. Global ve yerel cephede politika olumlu karşılandı. Dünyada olduğu gibi yurt içinde de enflasyon gündemdeydi. Sektör görünümünde seçim sonrası başlayan yukarı yönlü ivmenin etkisiyle Ekim ayında zirve seviyelerin test edildiği görüldü. Bu dönemde politika faizinin de %40 seviyesine ulaştığı izlendi. Bu bağlamda 2024 yılının ilk altı aylık döneminde enflasyonun hala yüksek seyredeceği ve %70 – 75 civarında bir zirve yapacağı mesajları alınırken perakende ticaret sektöründe de potansiyelin devam edeceğini söylemek mümkün olabilir. Neticede sektör içindeki şirketlere bakıldığında örneğin; BIMAS, SOKM, MGROS gibi şirketler maliyetlerini kolayca fiyatlarına yansıtabilmeleri ve yüksek enflasyondan kaynaklı satış büyümeleri sebebiyle sektörü destekleyici şirketler olarak karşımıza çıkıyor.
Borsa İstanbul’da Ticaret Sektöründe işlem gören 22 şirket bulunmaktadır. Tablo, şirketlerin piyasa değeri baz alınarak sıralanmıştır. Piyasa değeri bakımından yüksek olmaları ve sektörü genel olarak domine etmeleri sebebiyle MGROS ve BIMAS dikkat çekmektedir. Özkaynak karlılığı olarak ise MGROS ve DOAS sektöre göre oldukça yüksek bir orana sahiptir.
Not: Şirketlerin F/K oranlarına baktığımızda genele kıyasla yüksek kabul edebileceğimiz F/K oranına sahip olmaları ve sektör ortalamasını da yukarı çekmeleri sebebiyle EBEBK, MIPAZ, SANKO ve SUWEN değerlendirmeye alınmadığında;
Özkaynak Karlılığı Ortalaması: %57,58
F/K Ortalaması: 11,76
PD/DD Ortalaması: 4,74 olarak karşımıza çıkmaktadır.
Dupont Analizi
Tablo özkaynak karlılığına göre sıralanmıştır. Dupont analizi aşamasında net kar marjlarının çok yüksek olması sebebiyle MIPAZ ve PSDTC dahil edilmemiştir. Hem sektör ortalamasının hem de mevcut politika faizinin (%40) üzerinde özkaynak karlılığına sahip olan şirketler MGROS, DOAS, SOKM, VAKKO, TKNSA, INTEM, MAVI, SUWEN, BIZIM, BIMAS, ARZUM ve SELEC olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle gıda perakendeciliği tarafında özkaynak karlılığı, borç kaynak oranı ve aktif devir hızının yüksek seyrettiğini ve şirketlerin borçlarını çevirebilme yeteneklerinden kaynaklı olarak karlılıklarının yüksek seyrettiği söylenebilir. Genel çerçevede dupont analizi ile şirketlerin performansları hakkında bilgi sahibi olunduğundan ekstra filtreleme yaparak değişimleri gözlemlemek faydalı olacaktır. Bu bağlamda aşağıdaki tabloda FD/FAVÖK, F/K, PD/DD ve Sharpe oranları ve ek olarak PD/DD ve F/K oranlarının son 4 çeyreklik ortalamasına yer verilmiştir. 1. ve 2. Tabloda değerlendirmeden çıkardığımız MIPAZ, PSDTC, SANKO, EBEBK, SUWEN eklenmemiştir. Bu bağlamda potansiyel oluşturabilecek şirketler yeşil olarak gösterilmiştir. TKNSA ve DOAS son 4 çeyreklik F/K ve PD/DD ortalamasına göre düşüş göstermesinden ve sektöre göre uygun çarpanlara sahip olmasıyla olumlu karşılanabilir. Yapmış olduğumuz analizde olumsuz olarak değerlendirdiğimiz şirketler veya olumlu olarak gördüğümüz şirketlerde değişimler izlenebilir.
Teknik olarak bakıldığında 18.490 – 15.620 bölgesi önemli konumda. Geri çekilmelerde 15.620 bölgesi dip kabul edilirse ve sonrasında 18.490 seviyesi geçilirse Fibonacci hedef seviyelerine doğru hareketin devamı beklenebilir. 15.620 seviyesi altında kalıcılık gerçekleşmesi halinde ise yeni negatif görünüme adaptasyon süreci başlayabilir ve 10 aylık üssel hareketli ortalamanın geçtiği 13.654 seviyesine doğru geri çekilmenin devamı izlenebilir. Uzun vadeli görünümde 13.654 seviyesi üzerinde pozitif iyimserliğin sürdüğünü unutmamak faydalı olabilir.