Boeing, Savunma Segmentiyle Ayakta Kalmaya Çalışıyor
Havacılık sektöründe önemli üreticiler arasında yer alan Boeing’ın, 2023 yılı son çeyreğine ait bilançosunu 31 Ocak 2024 günü sunması bekleniyor.
Boeing üretim faaliyetlerine; ticari uçaklar; savunma, uzay ve güvenlik; küresel hizmetler ve Boeing Capital segmentlerinde devam ediyor. Ticari uçak segmenti ticari jet uçakları geliştirmekte, üretmekte ve pazarlamaktadır ve özellikle ticari havayolu endüstrisine filo destek hizmetleri sağlamaktadır. Savunma, uzay ve güvenlik segmenti, insanlı ve insansız askeri uçakların ve saldırı, gözetleme ve hareketlilik amaçlı silah sistemlerinin araştırılması, geliştirilmesi, üretimi ve modifikasyonu ile ilgilenmektedir. Küresel hizmetler segmenti ticari ve savunma müşterilerine hizmet vermektedir. Boeing Capital segmenti ise portföyü faaliyet kiralaması kapsamındaki ekipmanlardan, finansal kiralamalardan, senetlerden ve diğer alacaklardan ve satış amaçlı elde tutulan varlıklardan oluşmaktadır.
Şirketin savunma, uzay ve güvenlik segmentinin; uzay programlarından elde edilen sağlam satışların yanında savunma ürünlerinin daha yüksek teslimatları sayesinde 2023'ün dördüncü çeyreğinde önemli ölçüde şirket gelirlerine destek vermesi bekleniyor.
Bunun yanında, VC-25B programının maliyetlerinin daha yüksek düzeyde beklenmesi, savunma, uzay ve güvenlik segmentinin kârlılığı üzerinde olumsuz bir etki yaratması muhtemel bir senaryo olarak karşımıza çıkabilir.
ABD hükumetinin, son birkaç yıldır ülkenin savunma bütçesini önemli miktarda artırmasıyla, Boeing savunma, uzay ve güvenlik segmenti; Pentagon, NASA ve Kongre'den etkili sipariş akışı gözlemliyor. Diğer yandan Asya, Avrupa ve Orta Doğu'da tanık olunan çeşitli bölgesel tehditler de bu birimin ürünleri için büyüme fırsatları sunabilir.
Diğer yandan şirketin 737 Max 9 model uçakları, kapıları nedeniyle bir dizi soruna neden olmuştu. ABD’deki soruşturmalar sürerken, Federal Havacılık Kurumu 737 Max serisinin kalite kontrol süreçleri tamamlanana kadar üretiminin artırılmasına izin vermeyeceklerini belirtti.
Boeing’in bilançosuna yönelik, piyasa zarar yönünde ağırlık vermeye devam ediyor. Aşağıdaki kısımda Bloomberg tarafından hazırlanan bilanço beklentilerine ulaşabilirsiniz.
Hisse Başı Kar/Zarar
Şirket hisse başı zararının ilgili dönemde 0,75 Dolar olması bekleniyor. En yüksek tahmin 0,14 Dolar kar, en düşük tahmin 1,52 Dolar zarar olarak karşımıza çıkıyor.
Gelir
Şirket gelirinin ilgili dönemde 21,065 milyar Dolar olması bekleniyor. En yüksek tahmin 22,095 milyar Dolar, en düşük tahmin 19,117 milyar Dolar olarak karşımıza çıkıyor.
Net Kar/Zarar
Şirket net zararının ilgili dönemde 454,267 milyon Dolar olması bekleniyor. En yüksek tahmin 59 milyon Dolar kar, en düşük tahmin 1,005 milyar Dolar zarar olarak karşımıza çıkıyor.
Boeing Analizi
Boeing hisse fiyatını kısa vadede teknik olarak değerlendirdiğimizde, 34 periyotluk üstel hareketli ortalamanın desteklediği 213,00 seviyesini takip etmekteyiz. Hisse fiyatı 213,00 seviyesi altında işlem gördükçe, negatif beklenti öne çıkabilir. Geri çekilme isteğinin sürmesi halinde 202,25 ve 198,50 seviyelerine doğru hareket alanı oluşabilir. Bu esnada 197,00 – 198,50 aralığının tutumu, düşüş isteğinin devamlılığı açısından takip edilebilir.
Alternatif durumda, pozitif eğilimin baskın hale gelebilmesi için, 213,00 seviyesi üstünde kalıcı fiyatlamaları görmek gerekebilir. Bu durumda oluşabilecek yükselişlerde 217,00 ve 220,00 seviyeleri gündeme gelebilir. Bu aşamada 217,00 – 220,00 aralığının göstereceği tepki, yukarı yönlü beklentinin sürebilmesi adına izlenebilir.