ABD Enflasyonu İncelemesi: Enerji Fiyatları ve Sigorta Sektörü Etkisi
ABD’de Şubat ayında enflasyon 3,1%’den 3,2%’ye yükselerek piyasa beklentilerini yanıltmıştı. Çekirdek enflasyon ise aynı dönemde 3,9%’dan 3,8%’e gerilese de, beklenti gerilemenin 3,7% düzeyine ulaşması yönündeydi. İki veri de aylık 0,4%’lük TÜFE artışıyla destek buldu.
Yine de veri piyasalar tarafından oldukça sakin karşılandı. Tahvil tarafında agresif bir hareket görmedik. Hafta ortasında 10 yıllık tahvil getirisi 4,13 – 4,14% bölgesinde yoğunlaşan bir seyir izledi. Salı günü gerçekleşen 10 yıllık hazine tahvili ihalesinde en yüksek oran 4,166% oldu. Yine hafta ortası itibariyle CME verilerine göre Fed’in Haziran ayında faiz indirme ihtimali 65%’in hemen üzerinde. Enflasyon verisi öncesi 70%’in üzerindeki seviyeleri görmüştük. Yıl sonu için ise yine CME verilerine göre 4,25 – 4,50% ile 4,50 – 4,75% aralığı arasında birbirine yakın ihtimaller görülüyor. Özetle 75 – 100 baz puan arasında indirim beklentisi söz konusu. Ancak daha agresif ihtimalleri de göz önüne alırsak ana senaryonun 25 baz puanlık 3 faiz indirimi olduğunu söyleyebiliriz. Aşağıda CME’de yer alan tablonun Haziran ayı için ihtimal dağılımlarını veren halini görebilirsiniz;
Fed’in Şubat ayı enflasyonu da dahil olmak üzere değerlendirmelerini gelecek hafta elde edeceğiz. Beyanat ve Powell’ın açıklamaları yön gösterici olabilir. Ancak özellikle projeksiyonları sunacağı yol haritasının ne kadar net olacağı, yılın devamında yönelik beklentilerin de sağlıklı olmasını sağlayacak.
Fed öncesinde enflasyonun değerlendirilmesi ve fiyat değişimlerindeki bu katılığın devam edip etmeyeceğinin değerlendirilmesi, tahmin edilebilmesi için hangi kalemlerin bu görünüme en çok katkıyı yaptığını bilmek yardımcı olabilir. Bunu da güncel fiyat değişimlerinin görülebilmesi için aylık fiyat değişiminde öne çıkan başlıkları vererek yapmaya çalışacağız.
Enerji maliyetleri Ekim ayından bu yana enflasyonun zayıflamasında en önemli faktörlerden biri olarak takip edilmişti. Hatta bu negatif serinin yardımıyla yıllık enerji enflasyonu da -1,9% düzeyinde bulunuyor. Ancak son dönemde petrol fiyatlarındaki artış ile ABD’de benzinin pompa fiyatlarının bazı bölgelerden yüksek seyretmeye devam etmesinin etkisiyle Şubat ayında enerji kaleminin enflasyona 2,3%’lük artışla katkı yaptığı görülüyor. Bu nedenle yükselişe katkı yapan bu başlıklar takip ediliyor olacak. Petrolde kararsız bir seyir olsa da kazanımlarının büyük bölümünü koruyor. Batı Teksas Petrolü fiyatı yıl başından bu yana 9% kadar kazanım sağladı.
Enerji kalemi riskleri barındırmaya devam ettiği için buradan devam edecek olursak, doğal gaz maliyetlerinin aylık 2,3% artması ve bunun elektrik fiyatlarına 0,3%’lük artışla yansıması, akaryakıt fiyatlarının da 1,1%2lik artışla bunu desteklemesi önemli başlıklar arasında yer aldı.
Manşet enflasyonda ağırlığı yüksek kalemlerden olan gıda fiyatlarının aylık bazda değişim göstermemesi, enflasyonun daha yukarı gitmemesinde önemli faktörlerden biri oldu.
Tekstil ürünleri fiyatları aylık bazda 3,2%’lük yükselişle dikkat çekti. Tütün ürünlerinde Ulaşım hizmetleri aynı dönemde 2% yükselirken, dikkat çeken kalemlerden biri motorlu araç sigortaları fiyatlarında görüldü. Aylık 1,5% yükselen fiyatlarla birlikte önceki yılın aynı dönemine göre değişim 20,6%’ya ulaştı. Bunda yığılma etkisi de bulunuyor. Ulaşımda aylık bazda en çok katkıyı ise 6,6% artan uçak bileti fiyatları sağladı. Aşağıdaki tablo enflasyonda ana kalemlerin değişimlerini göstermektedir;
Önümüzdeki süreçte bu değişimlerin kalıcı olup olmayacağını belirleyebilecek ve Fed’in müdahale gücü bulunmayan birçok başlık izlenecek. Husilerin Kızıldeniz’de saldırılarının tedarikte yol açtığı aksaklıklardan, hava koşullarının tarım ürünlerinde mevsim normalleri dışında arz seviyeleri sunmasına kadar birçok faktör önümüzdeki süreçte Fed’in rotasını etkileyebilecek belirsizliklerden sadece bazıları. Bu nedenle beklentilerin değişimlerinin tahmini açısından normalde uç senaryo olabilecek, ancak günümüzde sistematik hale gelmiş bu tür başlıkların da yakından takip edilmesi önemli.
Ek olarak enflasyondaki gerileme serisinde bile katı duruşunu sürdürmesi nedeniyle yakından izlenen hizmet enflasyonu Şubat ayında 4,94%’ten 4,95%’e yükseldi.