Yeni Yılın İlk Çeyrek Bilanço Sezonu Başlıyor
Henüz 2023 4.çeyrek finansalları sonlanmamışken 2024 yılı 1.çeyrek finansallarını karşılamaya hazırlandığımız döneme yaklaşmaya başladık. Enflasyon muhasebesinin uygulamaya geçmesiyle birlikte şirketlerinde finansallarını açıklama sürelerinde yapılan bildirimler sonucunda ertelemeler oluştu. Bu sebeple son çeyrek ve ilk çeyrek finansalları neredeyse iç içe girmiş olacak. 4.çeyrek finansallarının Mayıs ayının sonuna kadar bitmiş olacağını da hatırlatmak isteriz. 2023 yılı 4.çeyrek finansallarını takip ederken BİST100 Endeksi’ne dahil olan şirketler özelinde hazırladığımız tabloya Yurt İçi Bilançoya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Şirketlere ilişkin güncel tarih ve beklentiler geldikçe yurt içi bilanço sayfamızdan bilgilendirme yapmaya devam edeceğiz. Şuan da BİST100 Endeksi’ne dahil şirketlerin yaklaşık %70’lik kısmı bilançolarını açıklamış bulunuyor. BİST30 şirketlerinin de %90’lık kısmı açıkladı. 2024 yılı 1.çeyrek finansallarını ise karışıklık olmaması sebebiyle BİST30 şirketleri özelinde devam ettireceğiz. Yurt İçi Bilanço üzerinden son 6 çeyreğe ilişkin hazırlamış olduğumuz, şirketlerin bilanço açıklama tarihleri, beklentileri ve sonuçlarının bulunduğu takvimimize de ulaşabilirsiniz.
Açıklanan son çeyrek finansallarına bakıldığında Otomotiv ve Havacılık sektörünün öne çıktığı görülürken Gıda İçecek sektörüne dahil bazı şirketlerinde performanslarının ayrıca dikkat çektiği görülmektedir. Yılın başlangıcıyla birlikte TCMB tarafından atılan sıkılaştırma adımlarının etkisiyle beraber ekonomi ve maliye politikalarının uyumlu seyri piyasadaki yabancı iştahını ilk etapta bankalarla hissettirirken son dönemde holdingler tarafında da hissedilmeye başlandı. Bu sebeple banka ve holdingler öne çıkan sektörler olmaya devam edebilir. Diğer yandan verilen mesajlar doğrultusunda enflasyonun %73 - %75 aralığında zirveye ulaşacağı ve yıl sonunda %36 düzeyine geleceği düşüncesiyle, borçlanma stratejileri, maliyetlerin fiyatlamaya kolayca yansıtılması Gıda – İçecek, Perakende Ticaret ve Tekstil Deri sektörlerinde pozitif görünümün devamlılığını sağlaması açısından destekleyici olabilir. Havacılık sektörü tarafında mevsimsellik faktörü bulunuyor olsa da önemli etkilerden biri olan yolcu doluluk oranları ve yolcu sayılarındaki yukarı yönlü ivmenin geçtiğimiz dönemlerde olduğu gibi ivmesini devam ettireceği ve bilançoya olan katkısını sürdüreceği düşünülebilir. Sınai sektöründe genel olarak faizin yüksek seyretmesi bilançolara olumsuz etki gösterebilir fakat sektöre dahil şirketler özelinde gerçekleşen yatırımlar ve iş ilişkileri ayrışma görülmesine sebep olabilir. Diğer yandan 2023 yılında yaşanan deprem felaketinin ardından kentsel dönüşüm çalışmalarının başlamasıyla beraber 2024 yılında Taş Toprak, Gayrimenkul ve Sigorta sektörlerinde de ayrışma ihtimali söz konusu olabilir.
GCM Yatırım olarak model portföyümüzde Banka ve Holding başta olmak üzere Ulaştırma, Çimento, Gayrimenkul ve İletişim gibi gelecek dönemde gündemi meşgul edecek sektörleri barındıran dengeli, seçici ve uygun temel çarpanlı şirketlere model portföyümüzde yer vermekteyiz. Model portföyümüze link üzerinden ulaşabilirsiniz.