Güncel Finansallara Göre Brüt Kâr Marjı Yüksek Borçsuz SINAİ Şirketleri
Enflasyon muhasebesinin yaratmış olduğu gecikmeden kaynaklı olarak 2023 yılsonu finansallarının tamamlanıyor olması ile 2024 yılı ilk çeyrek bilançolarının kesişmesi piyasada yoğun ve karmaşık bir dönem yaşanmasına neden oluyor. Piyasanın enflasyon muhasebesi denklemine alışmaya çalışıyorken diğer yandan ülke ekonomisinde ve siyasi gündemde hızlı haber akışlarının devam etmesi yoğun ve dinamik bir dönem yaşanmasına neden oluyor.
Ekonomik normlara dönüşte güvenin tahsis edilmeye başlanması yerli ve yabancı yatırımcılarca olumlu karşılanmaya devam ediyor ve etkisi somut olarak CDS değerlerinde yaşanan istikrarlı gerilemeyle tespit edilebiliyor. Bu gelişmelerin Borsa İstanbul’a pozitif etkilerinin yılbaşında yapılan tahminlerden çok daha hızlı ve etkili şekilde yaşanıyor olması, borsa yatırımcıları için ana gündem başlığı halini aldı.
Politika faizlerinde normlara dönüş konusunda kararlı adımlar atmaya devam eden TCMB’nin son PPK toplantısında politika faizini 50% seviyesine kadar yükselttiği görüldü. Sıkı para politikasına inancın artması, algılarda olumlu izlenim bırakıyorken diğer yandan finansman maliyetleri adına şirketler için zorlu bir dönemin yaşanmasına neden oldu.
Bu anlamda düşük faiz döneminde yüksek borçlulukla faaliyet yürüten şirketlerde finansman maliyetlerinin düşük olmasının başarılı olarak addedildiği bir dönemden, özkaynaklarından beslenen ve borç kaynak oranı düşük olan şirketlerin ön planda olduğu bir döneme geçiş yapıldı.
Özellikle 2024 ilk çeyrek bilançolarında finansman giderlerindeki gözle görülür artış, mevcut dönemde düşük borçluluk yapısıyla faaliyet yürüten şirketlerin daha güvenli limanlar olduğu düşüncesini destekledi. Bununla beraber hemen her sektörde sıkılaşmaya bağlı daralmanın izlenmesi, elde ettiği kârlılıktan bir miktar ödün verebilme potansiyeli olan şirketleri avantajlı kıldı. Burada bahsedilen yapının yüksek brüt kâr marjı ile faaliyet yürüten şirketleri temsil ettiğini söylemek mümkün.
Bu düşünceleler çatısında hazırlamış olduğumuz çalışmada amaç 2023 yılsonu veya 2024 ilk çeyrek bilançolarını açıklayan SINAİ şirketleri içinde; kârlılığı yüksek, borçluluk yapısı sağlıklı ve defansif, mali, anlamda net nakitte olması ile net borçsuz, kârını önceki yıla göre veya önceki yılın aynı dönemine göre artırabilen şirketleri tespit ederek tarama filtrelere uygun oluşturmaktır.
Taramada kullandığımız filtreler aşağıda belirtildiği gibidir;
- Brüt Kâr Marjı > 22 (BISTTUM SINAİ şirketleri ortalama brüt kâr marjı)
- Güncel dönem net kâr büyümesi (önceki yıl/önceki yılın aynı dönemi) > 0
- Net Borç / FAVÖK < 1
- Net Borç < 0 (Şirketin net nakitte olması)
- Şirketin 12A23 veya 3A24 finansalları yayınlamış olması
Bu sonuçlardan yola çıkarak uygulanan filtrede alınan sonuçlar tabloda belirtilmiştir.
Tarama sonucunda BISTTUM’de işlem gören 18 SINAİ şirketinin aranan kriterlere uygun olduğu tespit edilmiş ve net kâr büyüme oranlarına göre sıralanmıştır.
- Kriterlere uygun 19 şirket tespit edilmiştir.
- Listede 16 şirketin 2023 yılsonu bilançoları ile kriterlere uyum sağadığı, 3 şirketin 2024 1Ç sonuçları ile dahil olduğu dikkat çekiyor.
- Şirketlerde sektörel dağılımda net bir kırılım olmadığı anlaşılmıştır.
- Pazar dağılımı olarak ağırlıkla yıldız pazar şirketlerinin kriterlere uyum sağladığı görülmüştür.
Taramada tespit edilen şirketlerle alakalı filtreleme yapılan kriterler adına avantajlı olduklarını düşünerek, incelemeye almak faydalı olacaktır. Ancak yalnızca buradan çıkan sonuçlarla filtrelemeye uygun şirketler hakkında ucuz ya da pahalı şeklinde bir çıkarımda bulunmak kesinlikle sağlıksız ve hatalı olacaktır.
Sonuçlar itibariyle daha detaylı taramalar ve incelemeler yapılarak şirketlerin üzerinde durmak, bahsedilen kriterlerde iyi şirket seçimi yapabilmek adına kolaylık sağlayacaktır.