2.Çeyrek Bilanço Sezonu: Beklentiler ve Değerlendirmeler
Enflasyon muhasebesi uygulamasından kaynaklı olarak hala 2024 yılı 1.çeyrek finansallarını takip ederken 2024 yılı 2.çeyrek bilanço dönemini karşılamaya hazırlanıyoruz. BİST100 Endeksi’ne dahil olan şirketler özelinde hazırladığımız tabloya Yurt İçi Bilançoya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Şirketlere ilişkin güncel tarih ve beklentiler geldikçe yurt içi bilanço sayfamızdan bilgilendirme yapmaya devam edeceğiz.
2024 ikinci çeyrek bilanço sezonu 22 Temmuz itibarıyla başlıyor. Bunun öncesinde kısaca birinci çeyrek değerlendirmesi yapacak olursak; ulaştırma sektöründe Tav Havalimanları ve Türk Hava Yolları’nın bilançoları olumlu karşılandı. Şirketlerin trafik sonuçları pozitif etken olmaya devam ediyor. Bunun yanında mevsimsellik etkisiyle beraberde yılın kalan kısmını olumlu seyirde devam ettireceği beklenebilir. Enflasyon etkisiyle beraber Perakende Ticaret sektöründe dikkat çeken bilançolarda BIMAS ve MAVI yer alırken tarifelerin gecikmeli yansımasının ve müşteri sayısındaki artışlarında etkisiyle İletişim sektöründe TCELL öne çıktı. Demir çelik tarafında Ereğli’nin artan satışlarıyla ve FAVÖK büyümesiyle toparlanma sinyalleri vermesi dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Bankaların karlarındaki artış hızı devam ediyor. Global emsallerimize kıyasla kısmen iskontolu olması, $ bazlı zirve seviyelerinden uzaklığı, gelecek dönemde de CDS cephesinde düşüşlerin devam edebileceği düşüncesi, enflasyon muhasebesinden muaf olması, iyimserliği ön planda tutabilir.
Banka dışı şirket finansallarına bakıldığında ise özellikle sigorta şirketlerindeki yüksek prim üretimi gerçekleşmesinin olumlu yansıdığı söylenebilir. Faizin yüksek seyretmesi ve enflasyonda beklentilere paralel şekilde gerileme ile izlenecek olası faiz indiriminin gerçekleşmesine kadar sigorta sektöründeki iyimser görünümün devam etmesi beklenebilir. Taş toprak tarafında ilk çeyrek finansallarında genel olarak zayıflık izlendi. Ancak yılın kalan kısmında faiz indirim beklentilerinin olması ve kentsel dönüşüm çalışmalarının devam etmesi sektörü destekleyici faktör olarak karşımıza çıkabilir. Enflasyon muhasebesi etkilerinin bu çeyrekte biraz daha azalacağı düşüncesi ile beklentilerin satın alındığı, gerçekleşmelerin satıldığı bir dönem bizi bekleyebilir. Piyasa koşullarını ve makroekonomik gelişmeleri yakından takip ederek, özellikle potansiyel olabilecek sektörler içinde uygun çarpanlara ve karlılık rasyolarına sahip şirket seçimi yapmak önem taşıyabilir. İlaveten farklı bir bakış açısı yaratmak adına BİST30 şirketlerinin dolar bazlı zirve seviyelerine yakınlık / uzaklık ilişkilerini görebilirsiniz.
4 ana sektörü baz aldığımızda;
Bankacılık Endeksi $ bazlı zirve seviyesinden 147% uzaklıktayken zirveye en uzak banka 113% ile YKBNK olurken en yakın banka ise %10 ile ISCTR olarak kaydedilmiştir.
Sınai Endeksi $ bazlı zirve seviyesinden 14% uzaklıktayken endeks içerisinde işlem gören KRDMD $ bazlı zirveden 34%, EREGL ise %64 uzaklıkta,
Holding Endeksi $ bazlı zirve seviyesinden 47% uzaklıktayken endeks içerisinde işlem gören ALARK $ bazlı zirveden 60%, SISE %67, SAHOL %57 ve KCHOL ise %23,uzaklıkta,
Hizmetler Endeksi $ bazlı zirve seviyesinden 21% uzaklıktayken endeks içerisinde işlem gören KONTR’nin ise $ bazlı zirveden 153 % uzaklıkta olduğu görülmektedir.
Bu bağlamda sektör ve şirket performanslarını da yakından takip etmek ayrıca önem taşıyabilir.