Teknoloji Sektöründe Öne Çıkanlar
Yıl başından bu yana yaklaşık yüzde 52 getiri sağlayan Borsa İstanbul Teknoloji Endeksi (XUTEK), Borsa İstanbul’da işlem gören ve teknoloji sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin performansını ölçmek amacıyla oluşturulan bir endekstir. Bu endeks, teknoloji odaklı şirketlerin hisse senetlerinin bir araya getirilmesiyle oluşur ve yatırımcılara bu sektördeki genel eğilimler hakkında bilgi verir. Teknoloji endeksinde 37 şirket bulunmaktadır. Filtrelemeye yeterli finansal verilerine ulaşılmayan şirketler dahil edilmemiştir. Şirketlerin büyük çoğunluğu BİST100 endeksi dışında olduğundan performans karşılaştırmasını BİST500 Endeksine göre değerlendireceğiz. BİST500 Endeksinin getirisi yıl başından itibaren yaklaşık %48 olarak karşımıza çıkmaktadır. Teknoloji endeksine dahil şirketlerin 15 tanesi BİST500 endeks getirisinin üzerine çıkarken 14 tanesi endeksin altında getiriye sahip olsa da pozitif getiri sağlamaktadır. 3 şirketinde negatif ayrıştığı görülmektedir.
Borsa İstanbul Teknoloji Endeksi'nde yer alan şirketlerin faaliyet alanları aşağıdaki gibidir:
- Bilgi Teknolojileri: Yazılım geliştirme, bilgi güvenliği, ağ çözümleri, veri merkezi hizmetleri ve diğer IT hizmetleri. Örneğin; LOGO, INDES
- Telekomünikasyon: İnternet servis sağlayıcıları, mobil iletişim hizmetleri, sabit hat operatörleri. Örneğin; NETAS
- Elektronik: Elektronik cihaz ve bileşen üretimi, tüketici elektroniği, yarı iletkenler. Örneğin; KAREL, PENTA
- Havacılık ve Savunma Teknolojileri: Askeri ve sivil havacılık, savunma sanayi ürünleri ve hizmetleri. Örneğin; ASELS
- Yapay Zeka ve İnovasyon: AI geliştirme, makine öğrenimi uygulamaları, inovatif teknoloji çözümleri. Örneğin; PAPIL, LINK
Bir önceki raporumuzda yapay zekanın yaygınlaşmasıyla beraber Borsa İstanbul’daki şirketlerin yapay zeka kullanımını ve genel olarak sektör görünümünden bahsetmiştik. Yapay zeka yeni gündeme gelen bir konu elbette değil. 1950'lerden günümüze kadar gelişerek hayatımızın bir parçası haline geldi. 2022'de OpenAI’ın Chat GPT'yi sunmasıyla popülaritesi arttı ve hanehalkının kullanımı küresel ilgiyi artırdı. Bu durum, yapay zeka hisselerinde potansiyel artışa yol açtı. Yurt dışı piyasalarda bu ilgi daha fazla hissedilirken yurt içi piyasalarda da popülaritenin etkisiyle pozitif iyimserlik oluştu. Raporumuza daha detaylı bilgi için bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz. Bu çalışmamızda Teknoloji sektörünü ve sektöre dahil şirketleri belirlemiş olduğumuz filtrelerle beraber detaylıca inceleyeceğiz.
Başlangıç aşamasında XUTEK şirketlerine yönelik temel çarpanlar doğrultusundaki performanslarını inceleyeceğiz. F/K, PD/DD, Firma Değeri / FAVÖK (Medyan değeri yaklaşık 20 olduğu için filtrelemede FD/FAVÖK < 20 kullanıldı) , son 4 çeyreklik F/K ve PD/DD ortalamalarını kullanacağız. (Son 4 çeyreğe ilişkin verileri olmayan şirketler değerlendirmeye alınmamıştır.) Şirketlerden cari dönem F/K ve PD/DD oranının son 4 çeyreklik ortalamalarına göre düşük olanları YEŞİL, yüksek olanları KIRMIZI, döneme ait verisi olmayanları ise SARI olarak belirledik. Tüm filtrelerden başarılı geçen şirket sayısı 4 olarak karşımıza çıkmaktadır. (ASELS, INDES ve KRONT, PENTA) Bunun dışında sadece FD/FAVÖK oranından başarısız olan şirkette NETAS olmuştur. Elde ettiğimiz sonuçlara göre filtreden geçemeyen şirketler için ekstra bir parantez açmak gerekirse; farklı çarpanlar ve rasyolar kullanarak değerlendirme yapıldığında elbette listeye eklenen şirketler olduğunu görmemiz mümkün. Bu sebeple şu an filtreden geçemeyen şirketlerin potansiyel olmadığı anlamı taşımamaktadır. Güncel gelişmeler, sektöre olan uyum ve finansal sonuçlar da oldukça önemlidir.
Son aşamada şirketlerin $ bazlı zirvelerinden uzaklıkları ne kadar, son performanslar eşliğinde fiyat anlamında zirveye yaklaştı mı, potansiyeli var mı hususunda $ bazlı görünümlerini ele alacağız. Bunun öncesinde Teknoloji Sektörünün dolar bazlı tarihi zirvesini Şubat 2024’te yenilediğini ve şu anda zirvesinden yaklaşık %30 uzaklıkta olduğunu hatırlatmak faydalı olacaktır.
- ASELS: 7 yıl önce dolar bazlı tarihi zirve seviyesini test etmesine karşılık güncel görüntüde zirvesine yaklaşık %53 uzaklıkta. Teknoloji endeksiyle bir miktar paralel hareket ettiği de söylenebilir. (Ayrıca ASELSAN’ın, BİST30 endeksine dahil ve piyasa değeri açısından da oldukça yüksek bir şirket olduğunu da hatırlatalım. İlaveten yapay zeka ile beraber özellikle savunma sanayii tarafında gelişmekte olduğunu da söylemek mümkün.)
- NETAS: 12 yıl önce tarihi zirve seviyesini test etmiş olan şirket, zirve seviyesinden yaklaşık %650 uzaklıkta. (Teknoloji endeksi Şubat 2024’te zirve seviyesini yenilemişken şuan da zirve seviyesinden uzaklığı yaklaşık %30. Endeks, yükselişinin ardından bir miktar realizasyon gerçekleştirdi. Düzeltmenin endeksin trend yönlü yeni bir manevra yapmasına olanak sağlayabilme ihtimali göz önünde bulundurulabilir. Endeksin görünümü bu şekildeyken NETAS’ın uzun yıllardır gerçekleştirdiği keskin düşüşler ayrıca araştırılmalıdır.)
- PENTA: Şirketin tarihi zirve seviyesini en son 2 yıl önce test ettiği ve şuanda zirve seviyesinden %840 uzaklıkta olduğu dikkat çekmektedir. (Yakın bir tarih olarak kabul edeceğimiz zirve testinin ardından bu denli kayıplar yaşayan şirketin çarpan bazında potansiyel olarak görünmesinden ziyade sektör içindeki konumu, haber akışları, finansallarının ayrıca takip edilmesi gerektiği düşünülmektedir. )
- KRONT: 3 yıl önce dolar bazlı zirve seviyesini test etmiş olan şirket, güncel görünümde zirve seviyesinden yaklaşık %171 uzaklıkta. (NETAS ve PENTA’ya kıyasla biraz daha sektöre uyumlu olduğunu düşünmekle beraber, farklı filtreleme yöntemleri uygulayarak ve mevcut sürece uyumunu da göz önüne alarak değerlendirilmesinin daha uygun olacağı düşünülebilir.)
- INDES: Teknoloji endeksine benzer şekilde Şubat 2024’te dolar bazlı tarihi zirve seviyesini test eden şirket, mevcut görünümde zirve seviyesinden %47 uzaklıkta. (Şirketin endekse paralel bir fiyatlama performansı sergilediği dikkat çekmektedir. Önümüzdeki süreçte yapay zekanın daha aktif kullanılması halinde şirketin potansiyelinin biraz daha artması beklenebilir. Yine de belirlemiş olduğumuz çarpanlar dışında farklı filtrelemelerden de geçirip potansiyel olup olmadığı ayrıca değerlendirilmelidir.)
Teknoloji endeksinin teknik görünümünde geçtiğimiz haftaya kıyasla spesifik bir değişiklik izlenmemektedir. Detaylı bilgi almak için bağlantıya tıklayarak raporumuza ulaşabilirsiniz.
Yukarıda yaptığımız filtremeler sonucunda elde ettiğimiz şirketlerin sektördeki konumu bakış açınızı biraz daha yukarı taşıma amaçlıdır. Filtreleme yöntemleri değiştirilebilir ve daha farklı yöntemlerde denenebilir. Bu sebeple yalnızca belirli yöntemlere bağlı kalmanın her zaman doğru sonuçlar yaratmadığını da vurgulamak önemlidir. Burada şirketlerin gerek haber akışları, gerek finansal sonuçları gerekse ekonomi politikasıyla nasıl bir uyum içinde hareket ettikleri de ayrıca dikkat edilmesi gereken unsurlar olarak değerlendirilmelidir.