Meta’nın İkinci Çeyrek Beklentileri: Karlılık Korunabilecek mi?
Sosyal medya devi Meta’nın yılın ikinci çeyreğine ait finansal raporlarını 31 Temmuz günü piyasa kapanışı sonrasında açıklaması bekleniyor. Halen kullanıcı sayısını artırmayı başaran şirketin, reklamcılık faaliyetlerindeki performansı izlenecek.
Bilindiği üzere Meta, gelirlerinin büyük kısmını uygulamalarında yayımladığı reklamlardan elde ediyor. En son açıklanan çeyreklik finansal tablolara göre şirket, 3,24 milyar kullanıcıya ve 36,455 milyar Dolarlık gelire ulaştığını duyurdu. Yılın ilk çeyreğinde;
Gelirin yıllık bazda büyüme oranı %27,26 oldu. Faaliyet karı 13,818 milyar Dolar olarak gerçekleşti ve faaliyet kar marjı %37,9 oranında sonuçlandı. Net kar ise 12,369 milyar Dolar düzeyinde açıklanırken, net kar marjı da %33,93 oranında kaydedildi. Bu performans yıllık bazda olumlu sonuçlar doğursa da çeyrekten çeyreğe sınırlı yavaşlamaya işaret etti.
Meta, uygulamalarından sunduğu reklamlar sonucunda 36,015 milyar Dolar gelir elde etmeyi başarabildi. Bu durum toplam gelirin yaklaşık %98,8’ini oluşturuyor. Geriye kalan kısım ise şirketin, sanal ve artırılmış gerçeklik donanımı ve yazılımı üreten birime ait bulunuyor.
Meta, kişi başına ortalama gelir takibini yaparken, yılın ilk çeyreğinden itibaren aylık aktif kullanıcı sayısı yerine günlük aktif kullanıcı sayısını takip edeceğini belirtti. Meta artık; kişi başına ortalama geliri (ARPP), belirli bir çeyrekteki uygulama ailesi toplam geliri ile çeyreğin başındaki ve sonundaki günlük aktif kullanıcı sayısının ortalamasına bölünmesiyle tanımlıyor.
Günlük aktif kullanıcı sayısı son çeyrekte 3,24 milyar kişiye ulaşarak yıllık bazda %7’nin üzerinde büyüme gösterdi. Reklam gösterimi ise yıllık bazda %20 büyüme kaydetti. Reklam başına ortalama gelir ise yıllık bazda %6 büyüdü. Meta’nın kullanıcı sayısın artış hızındaki değişimini gelirlerin değişimindeki ana etmen olmaya devam ettiği söylenebilir.
Meta son gelen bilançoda, ikinci çeyreğe ait finansal öngörülerini de açıklamıştı. Şirket, toplam gelirini 36,5 – 39 milyar Dolar aralığında olmasını bekliyor. Reality Labs için ürün geliştirme ve yatırımların sürmesi nedeniyle, bu birimin şirketin faaliyet karı üzerinde baskı yaratmaya devam etmesi bekleniyor. Ayrıca yapay zekanın entegrasyonu konusunda altyapı yatırımlarının hızlanması düşünülüyor.
Dolayısıyla şirketin yüksek öngördüğü sermaye harcamaları ve şirketin son 3 çeyrekte güçlenen karlılık performansının ne ölçüde değişeceği izlenecek.
Piyasa tarafından oluşan beklentiler ise şu şekilde sıralanıyor:
Gelirin 38,317 milyar Dolar olması öngörülürken; en yüksek beklenti 39,320 milyar Dolar en düşük beklenti ise 37,097 milyar Dolar olarak karşımıza çıkıyor.
Net karın ise 12,817 milyar Dolar olması beklenirken; en yüksek beklenti 17,237 milyar Dolar, en düşük beklenti 10,2 milyar düzeyinde bulunuyor.
Hisse başı karın 4,82 Dolar olması bekleniyor. En yüksek beklenti 6,4 Dolar, en düşük 4,25 Dolar olarak karşımıza çıkıyor.
Meta Analizi
Meta hisse fiyatını kısa vadede teknik olarak incelediğimizde, 34 ve 55 periyotluk üstel hareketli ortalamanın desteklediği 482,00 – 493,00 bölgesi altında işlem gördüğü sürece, düşüş eğilimi baskın hale gelebilir. Aşağı yönde fiyatlama isteğinin devam etmesi halinde 462,00 – 454,00 ve 445,00 destekleri ile karşılaşılabilir.
Alternatif durumda, yükseliş eğiliminin hakim olabilmesi için, 482,00 – 493,00 bölgesi üzerinde 4 saatlik kalıcılık aranabilir. Bu halde 502,00 ve 510,00 dirençlerine doğru hareketler söz konusu olabilir.