Altında İkinci Çeyrek: Rekor Fiyat Güçlü Talebi Koruyor
Dünya Altın Konseyi’nin ikinci çeyreğe yönelik altın talebiyle raporunu sundu. Ayrıca Konsey, Haziran ayında merkez bankalarının talepleriyle ilgili bazı istatistikleri yayımladı. Bizde yaşanan son gelişmeleri aşağıda özetliyoruz.
Dünya Altın Konseyi’ne göre; altın talebi, yılın ikinci çeyreğinde de güçlü kalmaya devam ediyor. Özellikle fiyatta yaşanan yeni en yüksek seviyesi gibi değişimler, var olan talebin gücünü korumasına destek veriyor. Mayıs ayında gelen rekor, bu itici gücün en dikkat çeken gelişmesi olarak karşımıza çıkmıştı.
Tezgah üstü yatırımlar ve merkez bankaları, talep üzerinde etkilerini hissettirdi. Bu iki kanaldan gelen talep, belirleyici olmayı sürdürdü. Tezgah üstü yatırımlar hariç bırakıldığında, bu dönemde talebin yıllık bazda %6 düşerek, 929 ton düzeyinde gerçekleştiği gözlemlendi. Mücevher talebindeki etkili düşüşün bu durumun yaşanmasında en büyük etkiyi gösterdiğinden bahsedebiliriz.
Tezgah üstü yatırımlar eklendiğinde altın talebi, yıllık %4 artışla 1.258 tona ulaştı. Bu durum, Dünya Altın Konseyi’nin verilerindeki en yüksek ikinci çeyreklik döneme işaret etti.
Fiyatta yaşanan rekor, ikinci çeyrekte mücevher tüketimini olumsuz etkilediği belirtiliyor. Mücevher talebi yıllık bazda %19 düşüşle 391 tona geriledi. Bu durum son 4 yılın en düşük seviyesine işaret ediyor. Özellikle Çin’deki mücevher talebi, toplam mücevher talebinin baskılanmasında büyük etki yaratıyor.
Aşağıdaki grafik, çeyreklik bazda Çin’deki mücevher talebini gösteriyor. Çin’deki talep 86 ton düzeyine gerileyerek, yıllık bazda %35 oranında düşüşe işaret etti. Bu durum 2009 yılından bu yana en zayıf ikinci çeyrek performansına işaret ediyor.
Merkez bankalarının net altın alımları, yıllık bazda %6 artışla 183 ton oldu. Burada artan talebin arkasında portföy koruma ve çeşitlendirme ihtiyacının etkisinin hissedildiği belirtiliyor. Ayrıca yılın ilk yarısını kapsayan dönem (1. Çeyrek + 2. Çeyrek) göze alındığında, bu dönem Dünya Altın Konseyi’nin verilerine göre en yüksek ilk yarıya işaret ediyor.
İkinci çeyrekte küresel altın borsa yatırım fonları (ETF) varlıklarında, 7 tonluk bir düşüş yaşandı. Bu durum geçtiğimiz yılın aynı döneminde 21 tonluk düşüşe kıyasla olumlu karşılanıyor. Özellikle Asya’dan gelen talebin, yaşanan bu zayıflamayı hafiflettiği gözlemleniyor.
Perakende külçe ve sikke cinsinden yatırım, esas olarak Batı pazarlarından gelen zayıf talep nedeniyle %5 düşüşle 261 ton düzeyinde gerçekleşti. Asya’da Çin, Hindistan ve Türkiye’den gelen talep, bu düşüşün bir kısmını karşılayabildi.
Teknoloji sektöründe ise, yapay zeka trendinin getirmiş olduğu rüzgar itici güç olmaya devam ediyor. Teknoloji sektördeki talep yıllık bazda %11 arttı ve 81 tona ulaştı.
Haziran Ayında Merkez Bankaları
Merkez bankaları, IMF ve diğer kamu veri kaynakları aracılığıyla bildirdiğine göre; Haziran ayında talep ılımlı hale geldi. Aylık 31 tonluk brüt alım gerçekleşirken, 18 tonluk brüt satış söz konusu oldu. Nette 12 ton alım kaydedildi.
2024 yılında brüt alım ve satımlar geçen yılın aynı dönemine göre düşük olsa da alım gücü halen sürüyor. Gelişmekte olan piyasa merkez bankaları, hem alım hem de satımlarda itici güç unsuru olmaya devam ediyor. Yılbaşından bugüne bakıldığında, TCMB net alımlarda başı çekiyor. Filipinler’de ise durum tam tersi şekilde konumlanıyor.
Aşağıdaki grafik ikinci çeyrekte arz ve talep dağılımını göstermektedir.