Haftanın Gündemi Enflasyon Verileri: S&P500 ve NASDAQ100’de Görünüm
ABD merkez bankası Fed’in faiz politikasını şekillendirmesi açısından en güçlü kalem, pandemi sonrasında yaşanan ekonomik görünümle birlikte, enflasyon olmaya devam ediyor. Her ne kadar Fed, faiz politikasını şekillendirirken çekirdek PCE fiyat endeksindeki değişimleri göz önüne alsa da bu veriyle korelasyonu yüksek olan manşet tüketici enflasyonu da takip ediliyor.
Son gelen tarım dışı istihdam verisinin, beklenenden kötü sonuç göstermesiyle, piyasada durgunluk endişelerinin yükseldiği gözlemlendi. Chicago Borsası Volatilite Endeksi (VIX) pandemide gördüğü oynaklık seviyelerine yükseldi. Paniğin de etkisiyle, piyasada sert satışlar izlendi. Endişe bulutlarının dağılması ardından, piyasa bir miktar toparlanarak, görece sakinleşti. Bu sefer gözler veri tarafına, üretici fiyat endeksi değişimi ve tüketici fiyat endeksi değişimine çekildi.
Üretici fiyat endeksi (ÜFE) değişim sonuçlarına bugün ulaştık. ÜFE aylık ve yıllık bazda beklenti altında kaldı ve üretici enflasyonunda soğumaya işaret etti. Aylık bazda %0,1 oranında artış (önceki %0,2), yıllık bazda %2,2 (önceki %2,7) oranında sonuçlandı.
Tüketici enflasyonu tarafında da beklentiler, ÜFE sonuçlarına göre ılımlı kalıyor. Piyasa, tüketici fiyat endeksindeki değişimin aylık bazda %0,2 (önceki %-0,1) ve yıllık bazda %3 (önceki %3) oranında gerçekleşmesini bekliyor. Alışılageldik durumda, enflasyondaki aylık bazda ısınma ve yıllık bazda yavaşlamanın soğumasını gören piyasanın, bu beklenti sonuçlarını pek iyimser karşılamayacağı düşünülebilir. Ancak geçtiğimiz haftaki durgunluk endişelerinin öne çıkaran fiyatlamaları göze alırsak, bu veri döneminde farklı sonuçlarla karşılaşabilme ihtimali bulunuyor.
Eğer tüketici enflasyonunda aylık ve yıllık bazda soğuma devam ederse, bu piyasanın tekrar durgunluk endişelerini öne alacağı bir görünüm oluşturabilir ve endeksleri desteklemeyecek şekilde faiz indirim beklentileri devreye girebilir. Bu durumun tersi sonuçlar ise durgunluk endişelerinin yeniden törpülendiğini gösterebilir ve endeksleri destekleyebilir.
Halihazırda piyasa, Eylül ayındaki Fed beyanatında faiz indirim beklentisini güçlü bir şekilde değerlendiriyor. Politika faizinde sabit bırakma senaryosunun olmadığı, piyasanın tamamen faiz indirimine odaklandığı bir tablo karşımızda bulunuyor. Bu tabloda piyasa, %46,5 oranında 25 baz puan indirim tarafında bulunurken, geriye kalan %53,5 oranında 50 baz puanlık indirim beklentisi mevcut. Yarın yayımlanacak olan enflasyon verisinin bu tabloyu ne ölçüde değiştireceği takip edilecek.
S&P500 Analizi
S&P500 endeks grafiğini orta vadede değerlendirdiğimizde, 50 ve 100 periyotluk üstel hareketli ortalamaların desteklediği 5333 – 5450 bölgesini izlemekteyiz. Endeks, ilgili bölgede dalgalandığı sürece, karar aşaması senaryosu geçerli olabilir. Yükseliş ya da düşüş isteğinin baskın hale gelebilmesi için izlediğimiz bölge dışında günlük kapanışlara ihtiyaç duyulabilir.
Pozitif senaryonun öne çıkması halinde 5500 ve 5550 dirençleri gündeme gelebilecek iken; negatif senaryonun hakim olması durumunda 5300 ve 5250 destekleri ile karşılaşılabilir.
NASDAQ100 Analizi
NASDAQ100 endeks grafiğini orta vadede değerlendirdiğimizde, 34 ve 144 periyotluk üstel hareketli ortalamaların desteklediği 18625 – 19155 bölgesini izlemekteyiz. Endeks, 18625 – 19155 bölgesinde fiyatlandıkça sürece, karar aşaması senaryosu geçerli olabilir. Pozitif ya da negatif yönlü beklentinin pekişebilmesi için, izlediğimiz bölge dışında kalıcılığı görmek gerekebilir.
Yükseliş isteğinin güç kazanması durumunda 19400 ve 19600 seviyelerine doğru hareketler izlenebilecek iken; düşüş isteğinin baskın çıkması halinde 18400 ve 18075 seviyeleri gündeme gelebilir.