Sigorta Sektöründe Güncel Görünüm
BİST Sigorta Endeksi, Türkiye’de halka açık sigorta şirketlerinin performansını takip eden önemli bir göstergedir. 2024 yılı, hem küresel hem de yerel ekonomik koşulların etkisiyle sigorta sektöründe dalgalı bir seyir izleyen bir yıl olarak öne çıkmaktadır.
Haziran 2024 tarihinde dolar bazlı zirve seviyesine ulaşmasının ardından sergilenen realizasyonlarla mevcut görünümde zirveden %49,56 uzaklıktadır. BİST Sigorta Endeksi'nin zirveye ulaşması, yüksek enflasyonun sigorta primleri üzerindeki etkisi ve artan faiz oranlarıyla açıklanabilir. Özellikle hayat sigortası ve sağlık sigortası gibi zorunlu sigorta türlerinde prim artışları, sektörün gelirlerini desteklemişti. Ancak Temmuz ayında başlayan kar realizasyonları, endekste geri çekilmelere neden oldu.
TCMB’nin para politikasındaki olası değişimlerin sigorta sektörüne yansıması, özellikle faiz oranlarının artmasıyla ilgili riskler içeriyor. Sigorta sektörü, finansal varlıklarının önemli bir bölümünü faiz getirili enstrümanlarda tutar. Faiz oranlarının artışı, varlık değerlemelerinde düşüşe neden olabilir, bu da sektör üzerinde baskı yaratır. Yüksek enflasyon, sigorta primlerini yukarı yönlü baskıladı. Bu durum, sektörde özellikle sağlık, trafik ve kasko sigortaları gibi zorunlu poliçelerde primlerin hızlı bir şekilde artmasına neden oldu. Ancak enflasyonun sadece prim artışıyla sınırlı kalmayan etkisi, sektörde maliyetleri de yükseltti. Sigorta şirketleri, maliyet artışlarına rağmen primlerdeki artışın devam etmesi sayesinde büyüme sağladı. Gerçekleşen kar satışları sonrası piyasadaki bu düzeltme süreci, sektördeki iyimser beklentilere rağmen belirgin oldu. Sektördeki bu gerileme, finansallara bağlı olarak şirketler arasında performans farklılıkları yaratabilir.
TCMB'nin yeni dönem mesajları ve faiz politikalarına dair beklentiler, sigorta sektörü için kritik olmaya devam ediyor. Faiz politikasının sigorta şirketlerinin bilançolarına etkisi, yıl sonuna kadar sektörde iyimser görünümün korunup korunamayacağı konusunda belirleyici olacak. Bu noktada TCMB'nin söylemleri ve faiz kararları dikkatle izlenecektir.
Aşağıdaki tablo 4 ana + 27 alt sektörün dolar bazlı zirve seviyelerine yakınlık / uzaklık ilişkisini göstermektedir. Zirve seviyesini 3 ay yönce yenilemiş olan sektörün şu anda bir miktar soluklanmaya geçtiğini söylemek mümkün. 2.çeyrek finansallarının da beklentileri çok fazla karşılayamamış olmasının da endeks üzerinde baskıyı arttırdığı görülmektedir.
Şirket görünümlerine bakıldığında da çoğunluğun Haziran ayında zirve seviyelerini yenileyerek endeks üzerinde pozitif etki yarattığı görülmektedir. Mevcut görünümde realizasyonun ise genele yayıldığını söylemek mümkün.
Teknik Görünüm; Temmuz ayında başlayan baskıyla beraber 1427 (13 periyotluk hareketli ortalama) dolar ve 1370 dolar bölgesinin Eylül ayında kritik bir öneme sahip olduğu söylenebilir. Mevcut görünümde ilgili bölge üzerinde tutunma çabası dikkat çekmektedir. Bu bölge, alıcıların yeniden iştahlanabileceği bölge olması sebebiyle yakından takip edilmelidir. Bölge altında kalıcılaşma halinde ise 1115 dolar seviyesine doğru baskının oluşması gündemimizde yer alabilir.
Özetle; Yüksek faiz ortamı, sigorta sektöründe hem fırsatlar hem de zorluklar yaratırken, enflasyonun etkisiyle artan prim gelirleri sektörel büyümeyi destekledi. Dijitalleşme adımları, sigorta şirketlerinin operasyonel performansını iyileştirirken, TCMB’nin para politikası kararları sektördeki karlılık üzerinde belirleyici oldu. Yılın kalan kısmındaki gelişmeler, sektörün gelecekteki seyrini ve Sigorta Endeksi’nin performansını şekillendirecek. Sigorta Endeksi'nin gelecekteki hareketliliği, faiz oranları, enflasyon ve sektördeki dijital dönüşüm süreçlerine bağlı olarak dalgalanmaya devam edebilir.