Orta Doğu’da Tansiyon Tekrar Yükseldi: Brent Petrol 75 Doları Gördü
Yılın üçüncü çeyreği, jeopolitik gelişmeler açısından etkili şekilde başladı. İsrail’in Lübnan’ın güneyinde Hizbullah’a yönelik kara harekatı başlatması ardından İran, İsrail’e yönelik yeni bir füze saldırısı gerçekleştirdi. Birçok balistik füzenin kullanıldığı saldırıda bu kez bazı askeri tesislerin hedef alındığı görüldü. Saldırıyla birlikte petrol ve altın gibi varlıklarda sert yükselişler izledik.
Saldırılar ardında Tahran, İran’ın meşru müdafaa hakkını kullandığını ve saldırının bittiğini açıkladı. Karşılık verilmesi halinde İran’ın daha sert ve güçlü şekilde tekrar saldıracağı da belirtildi.
Birleşmiş Milletler gündem nedeniyle toplantı planlarken, Avrupa Birliği tarafında ateşkes çağrısı yapılmıştı. Ancak İsrail, saldırı ardından yapılan açıklamada, İran’ın büyük bir hata yaptığını ve bedelini ödeteceklerini belirtti.
Bu gelişmeler nedeniyle ateşkesin yakın zamanda uygulanabilirliği zor görünüyor. Ancak gerilimin daha stabil bir ortama yerleşme eğilimi şimdilik var. Yine de gündemin takibi sıkı şekilde sürecek.
Son olarak basında kaynaklara dayandırılan haberlerde, İsrail’in vereceği karşılıkta İran’ın enerji ve nükleer tesislerini hedef alabileceği konusu yer alınca, piyasa hassasiyetiyle birlikte yükseliş eğiliminin sürme çabası oluştu. Ancak haber içeriğinde konuya ilişkin henüz bir karar alınmadığı da belirtildi.
Brent petrol yükselişle birlikte 75 doları test etti. Bu seviyeyi günlük grafikte önemli bir direnç alanı olarak takip ediyoruz. Söz konusu 75 dolar bölgesi, Aralık 2023’ten bu yana destek olarak çalışmasının ardından Eylül ayı başlarında kırılmıştı. Dolayısıyla direnç olarak gücünü henüz sınırlı derecede test edebildi.
75 direncinin güncel kalması ve günlük kapanışlara karşı da bunu sürdürebilmesi yeni düşüşlere önayak olabilir. Ancak bu seviye üzerindeki günlük kapanışlarda da dikkat edilmesi gereken konu, fiyatın trendi kırmasına karşın hala düzeltme alanı içinde olacağı. Bu nedenle güncel seviyelerinin takip edilmesinin faydalı olacağı 50 (siyah), 100 (yeşil) ve 200 (mavi) periyotluk üstel hareketli ortalamaların oluşturabileceği dirençleri de izlemek gerekebilir.
Benzer durumun ABD petrolü için 70,00 – 71,50 bölgesinde geçerli olduğu görülebilir. Bu aşamada özellikle direnç takibinin yanı sıra, ortalamaların güncel seviyelerini de izleme gerekliliğini hatırlatıyoruz.