Faiz İndirim Beklentileri Şekillenirken, Altın ve Gümüş Enflasyonu Bekliyor
ABD’de geçtiğimiz hafta açıklanan istihdam verilerinin ardından, Fed’in para politikasını şekillendirebilecek enflasyon verileri bekleniyor. Geçtiğimiz hafta beklenenden olumlu sonuçlar gösteren istihdam piyasası verileri, durgunluk endişelerinin bir miktar törpülenmesine olanak tanırken diğer yandan Fed’in faiz indirim patikasında daha yavaş bir seyir izleyebileceğine yönelik beklentileri destekledi.
Bu durumun ardından piyasa, Kasım ayına yönelik faiz indirim beklentilerinde belirgin değişim gerçekleştirdi. İstihdam verileri öncesinde 25 mi yoksa 50 baz puanlık indirim beklentileri masada bulunuyorken, tablo bu hafta 25 mi yoksa Kasım ayında pas mı geçileceğine yönelik fiyatlama oluşturdu. Dolayısıyla Kasım ayı beyanatına kadar elde edilecek verilerin piyasa fiyatlamaları açısından önem derecesi daha da güç kazandı.
Bu hafta sonuçlarına ulaşacağımız enflasyon verileri, istihdam piyasasının ardından talep tarafında olası değişimleri gözler önüne serecek. Piyasa tarafında manşet tüketici enflasyonunda; aylık bazda %0,1 ve yıllık bazda %2,3 oranında bir değişim beklentisini içeriyor. Her ne kadar manşet veride soğuma beklentileri sürse de çekirdek verilerde katı tutumun süreceğine yönelik beklentiler devam ediyor.
Enflasyon verisiyle ilgili daha ayrıntılı raporumuza ulaşmak için tıklayınız.
Piyasa tarafında olası tepkilere odaklanacak olursak
Beklenti altında oluşabilecek enflasyon verileri, Fed’in faiz indirimine alan sağlayabileceği için piyasayı rahatlatan ve kıymetli metalleri destekleyen bir sonuç üretebilir. Beklenti üzerinde sonuçlanabilecek veriler ise, Fed’in daha yavaş şekilde gevşemesine yönelik beklentileri destekleyebilir ve kıymetli metallerde baskı unsuru oluşturabilir.
Ons Altın Analizi
Ons altın orta vadede üstel hareketli ortalamalarla güncel olarak takip ettiğimiz, 2600 – 2625 bölgesi içerisinde hareketlerini sürdürdükçe, karar aşaması senaryosu geçerli olabilir.
Yükseliş isteğinin hakim olabilmesi için, 2625 seviyesi üzerinde kalıcılığın görülmesi gerekebilir. Bu durumda 2650 ve 2675 seviyelerine yönelik fiyatlamalar izlenebilir. Bu esnada 2675 seviyesinin tutumu, yükseliş beklentisinin sürebilmesi adına izlenebilir.
Düşüş eğiliminin baskın hale gelebilmesi için 2600 seviyesi altında kalıcılığa ihtiyaç duyulabilir. Bu durumda 2575 ve 2550 destekleri ile karşılaşılabilir. Bu aşamada 34 periyotluk üstel hareketli ortalamanın desteklediği 2575 seviyesinin göstereceği tepki, gerilemelerin devamlılığı açısından takip edilebilir.
Ons Gümüş Analizi
Ons gümüş orta vadede üstel hareketli ortalamalarla güncel olarak takip ettiğimiz, 31,00 – 31,60 bölgesi altında hareket ettikçe, beklentimiz negatif yöndedir. Düşüş isteğinin sürmesi halinde 30,50 ve 30,00 seviyeleri ile karşılaşılabilir. Bu aşamada 55 periyotluk üstel hareketli ortalamanın desteklediği 30,00 seviyesinin göstereceği tepki, aşağı yönlü fiyatlamaların sürebilmesi adına izlenebilir.
Alternatif durumda, pozitif yönlü beklentinin öne çıkabilmesi için, 31,00 – 31,60 bölgesi üzerinde kalıcı fiyatlamalara ihtiyaç duyulabilir. 31,60 seviyesi üzerinde olası yükselişlerde 32,20 ve 32,50 seviyeleri ile karşılaşılabilir. Bu esnada 32,20 – 32,50 aralığının tutumu, yukarı yönlü hareketlerin devamlılığı açısından takip edilebilir.