2024 3.Çeyrek Bilanço Sezonu Başlıyor: Zorlu Ekonomik Ortamda Şirketlerin Mücadelesi
Yarın ASELSAN ile başlayacak olan 2024 yılı 3.çeyrek bilanço dönemini karşılamaya hazırlanıyoruz. BİST100 Endeksi’ne dahil olan şirketler özelinde hazırladığımız tabloya Yurt İçi Bilançoya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Şirketlere ilişkin güncel tarih ve beklentiler geldikçe yurt içi bilanço sayfamızdan bilgilendirme yapmaya devam edeceğiz.
2.çeyrek bilanço dönemini kısaca değerlendirmek gerekirse, iç talepteki yavaşlama, yüksek faiz ortamı ve dış pazarlardaki durgunluk birçok şirketin satış gelirlerini olumsuz etkilerken, bazı şirketlerin maliyet yönetimi sayesinde karlılıklarını korumayı başardığını söyleyebiliriz. Ancak genel görünümde, sıkı para politikasının ve enflasyon muhasebesinin baskı yarattığı söylenebilir. Ulaştırma tarafında Tav Havalimanları ve Türk Hava Yolları’nda trafik sonuçları pozitif etken olmaya ikinci çeyrekte de devam etti. Üçüncü çeyrekte ise jeopolitik riskin gündemde olması belirsizlik ortamı yaratırken şirketler açısından risk faktörü olarak karşımızda yer alabilir. İletişimde TCELL ve TTKOM artan abone sayılarıyla beraber ön planda olmaya devam etmektedir. Perakende Ticaret sektöründe yüksek enflasyon ve iç talepteki daralmaya rağmen MGROS’un geniş mağaza ağı ve güçlü nakit pozisyonunun finansalları desteklediğini ve üçüncü çeyrekte de destekleyemeye devam edeceği beklenmektedir. Sigortacılık sektöründe sıkı para politikasının etkisiyle ve enflasyonda beklentilere paralel şekilde gerileme ile izlenecek olası faiz indiriminin gerçekleşmesine kadar iyimser görünümün devam etmesi beklenebilir.
Bankacılık sektöründe, artan politika faizi, kredi mevduat makasını daraltarak bankaların net faiz marjını olumsuz etkiledi. Bu daralma, bankaların kredi faiz gelirlerinin mevduat faiz maliyetlerini yeterince karşılayamaması sonucunda çeyreksel bazda karlılığı baskıladı. Ayrıca enflasyon muhasebesi uygulanmamasına rağmen yüksek enflasyon ortamında artan maliyetler ve finansman giderleri, bankaların karlılık performansını daha da zorladı. Bu sebeple bankalarında ikinci çeyrek finansallarında önemli ölçüde karlılık baskısı yaşadığı görüldü.
Bilanço dönemi başlamadan hemen önce daha geniş çerçeveden bakmak adına BİST30 şirketlerinin ve Sektörlerin dolar bazlı zirve seviyelerine yakınlık / uzaklık ilişkilerini görebilirsiniz.
4 ana sektörü değerlendirmeye aldığımızda;
Bankacılık Endeksi $ bazlı zirve seviyesinden 219,25% uzaklıktayken zirveye en uzak banka 176,42% ile YKBNK olurken en yakın banka ise %34,33 ile GARAN olarak kaydedilmiştir.
Sınai Endeksi $ bazlı zirve seviyesinden 50,09 % uzaklıktayken endeks içerisinde işlem göre EREL $ bazlı zirveden 100,12%, KRDMD ise %74,81 uzaklıkta,
Holding Endeksi $ bazlı zirve seviyesinden 97,13% uzaklıktayken endeks içerisinde işlem gören ALARK $ bazlı zirveden 108,10%, SISE %129,95, SAHOL %96,97 ve KCHOL ise %65,75 uzaklıkta,
Hizmetler Endeksi $ bazlı zirve seviyesinden 54,90% uzaklıktayken endeks içerisinde işlem gören KONTR’nin ise $ bazlı zirveden 255,27 % uzaklıkta olduğu görülmektedir.
Özetlemek gerekirse; ikinci çeyrek bilanço dönemi şirketler açısından zorlu olurken, sektörlere ve özellikle BİST100 endeksine de olumsuz yansıdı. Yüksek faiz ortamı, talepteki daralma, yüksek borçlanma maliyeti ve enflasyon muhasebesi baskıyı artıran unsurlar olarak karşımızdaydı. Güncel görünümlerde endekste yaşanan geri çekilmeyle beraber şirketlerde de ciddi anlamda kar realizasyonları gerçekleşti. 3.çeyrek finansalları fiyatlama performansları açısından oldukça önem taşımaktadır. Şirketlerin geleceğe yönelik beklentileri, makroekonomik gelişmelere karşı verilecek reaksiyonları ve uyumları yakından takip edilmelidir. Özellikle potansiyel olabilecek sektörler içinde uygun çarpanlara ve karlılık rasyolarına sahip şirket seçimi yapmak önem taşıyabilir.