Meta’da Bilanço Bekleyişi: Reklam Faaliyetleri Odak Noktasında
Sosyal medya uygulamaları devi Meta, 2024 yılı üçüncü çeyreklik döneme ait finansal raporlarını 30 Ekim günü açıklaması bekleniyor. Şirketin ana faaliyet konusu, Aile Uygulamaları (Facebook, Instagram, Messenger, Whatsapp vd.) üzerindeki reklamcılık faaliyetlerinden kaynaklandığını biliyoruz. Bunun yanında Reality Labs adında sanal ve artırılmış gerçeklikle ilgili yazılım ve donanım üretme çabaları da söz konusu.
Şirketin son çeyreklik finansal performansına odaklanırken, öncelikle şirketin önemli metriklerinden bahsetmek gerekebilir.
Şirketin reklam gelirlerini ise, kullanıcı sayısı ve kullanıcıların uygulamalar üzerinde geçirdiği süre önemli ölçütler olmaya devam ediyor. Her ne kadar dünya nüfusunun büyük bir kısmı Meta uygulamalarını kullansa da Meta’nın tanımına göre, Aile Uygulamalarından en az birinde kayıt olan ve günde en az 1 kere giriş yapan kişi sayısı (DAP) artış gösteriyor. Şirketin bu tanımına göre günlük aktif kullanıcı sayısı 3,27 milyar kişiye ulaştığı belirtiliyor. Bu durum yıllık bazda %7 oranında artış gösteriyor.
Meta, yılın ikinci çeyreğinde 39 milyar 71 milyon Dolar gelir elde etti. Bu gelirin oluşmasında, Meta Aile Uygulamaları (Facebook, Instagram, Messenger, Whatsapp vd.) ile Reality Labs faaliyetleri katkı sağladı. Gelirin %99’unu temsilen Aile Uygulamaları 38,718 milyar Dolar katkı sağladı. Gerileye kalan 353 milyon Dolarlık ve yaklaşık %1’i temsil eden Reality Labs tarafından geldi. Bu tablo toplam gelirin yıllık bazda %22’nin üzerinde artış göstermesiyle sonuçlandı.
Meta, kişi başına ortalama gelir, ilgili çeyreğin başındaki kullanıcı sayısı ve sonundaki kullanıcı sayısının ortalamasına bölünerek hesaplanıyor. Aile Uygulamaları’ndan elde edilen kişi başına ortalama gelirin 11,89 Dolar düzeyinde gerçekleştiğini belirtiyor. Bu durum yıllık bazda yaklaşık %11 oranında artışa işaret ediyor.
Şirketin brüt karı 31,766 milyar Dolara ulaşarak, hem çeyreklik hem de yıllık bazda artış gösterdi. Yıllık bazda brüt kar %22 oranında büyüme kaydetti. Brüt kar marjı ise son 4 çeyreklik dönem ortalamaların yakın, %81,3 oranında kaydedildi.
Meta’nın faaliyet karı 14 milyar 888 milyon Dolar tutarında gerçekleşti. Aile Uygulamaları pozitif katkı sunarken, Reality Labs faaliyet zararı yazmaya devam ediyor. Faaliyet karı yıllık bazda %21 oranında büyüme gösterirken, hem çeyreklik hem de yıllık bazda büyüme hızının yavaşladığı bir tablo karşımıza çıkıyor. Faaliyet kar marjı, geçen yılın aynı dönemine yakın ancak çeyreklik bazda yavaşlayarak, %38,1 oranında kaydedildi.
Net kar 13,497 milyar Dolar olurken, yıllık bazda %34,1 oranında büyüme gösterdi. Hem yıllık hem de çeyreklik bazda büyüme oranındaki hızın yavaşladığı söylenebilir. Diğer yandan net kar marjındaki son 4 çeyreklik dönemdeki ortalamada gerçekleştiği ve istikrarlı tutumunu sürdürdüğünden bahsedebiliriz.
Açıklanacak olan finansallarla ilgili Bloomberg’in hazırladığı beklentilere odaklanacak olursak;
Gelirin 40 milyar 230 milyon Dolar tutarında oluşması bekleniyor. En yüksek beklenti 41,205 milyar Dolar ve en düşük beklenti 37,556 milyar Dolar ile yer alıyor. Beklentinin karşılanması halinde gelirin yıllık bazda %17,8 oranında büyüme kaydetmesi düşünülüyor.
Brüt karın 32,704 milyar Dolar ile sonuçlanması bekleniyor. Beklentiye paralel sonuç alınması halinde brüt karın %17 oranında yıllık bazda artış yaşanması öngörülüyor. Bu durum aynı zamanda brüt kar marjının %81,3 oranında kaydedilmesine neden olabilir.
Faaliyet karının 16,310 milyar Dolar tutarında gerçekleşmesi bekleniyor. Bu durumun yaşanması halinde faaliyet karı yıllık bazda %12,7 oranında artış gösterebilir ve faaliyet kar marjı %40,5 oranında sonuçlanabilir.
Net karın 13,926 milyar Dolar ile sonuçlanması beklenirken; en yüksek beklenti 18,264 ve en düşük beklenti 11,446 milyar Dolar düzeyinde bulunuyor. Beklentinin yakalanması halinde, net kar yıllık bazda %14,6 oranında büyüme gösterebilecek iken net kar marjı %34,6 oranında gerçekleşmesi öngörülüyor.
Hisse başı karın 5,45 Dolar tutarın oluşması düşünülüyor. En yüksek beklenti 6,74 Dolar ve en düşük beklenti 4,8 Dolar ile yer buluyor.
Meta (Facebook) Analizi
Meta hisse fiyatını kısa vadede teknik açıdan değerlendirdiğimizde, 562,00 – 573,00 bölgesini takip etmekteyiz. Hisse fiyatı ilgili bölgede dalgalandığı sürece, karar aşaması senaryosu geçerli olabilir.
Yükseliş isteğinin baskın hale gelebilmesi için 573,00 seviyesi üzerinde kalıcılığı görmek gerekebilir. Bu halinde 583,00 ve 593,00 dirençleri ile karşılaşılabilir.
Düşüş eğiliminin hakim olabilmesi için 562,00 seviyesi altında 4 saatlik kapanışlara ihtiyaç duyulabilir. Bu durumda 556,00 ve 547,00 destekleri gündeme gelebilir. Bu aşamada 540,75 – 547,00 aralığının tutumu, gerilemelerin sürebilmesi adına etkili bir eşik olarak karşımıza çıkabilir.