Yılbaşından Bu Yana Negatif Getiride Olup Sektörel Çarpanlarına Göre Ucuz Şirketler
Ekonomi yönetiminin değişmesi ile ekonomik normlara dönüş yolculuğuna başlanması; faiz döngüsünde yüksek faiz dönemine geçilmesini beraberinde getirdi.
Bu durum global tarafta ekonomiye olan güvende artışı, CDS rakamlarında düşüşü, yabancı yatırımcıların ülkeye olan ilgisinde artışı beraberinde getiriyorken diğer yandan şirketlerin kârlılıklarına ve hisse senedi piyasasına olan ilgide ise negatif etkiler yarattı.
Önceki yıllarda uygulanan düşük faiz politikasına göre çok daha farklı bir denklem sunan yüksek faiz şartları piyasalarda seçim kriterlerinde önemli etkiler yarattı.
Düşük faiz döneminde hisse senedi piyasasının alternatifsizliği ile kârlılıklarda güçlü sonuçlar alınmadığı dönemde dahi taşıma maliyetlerinin düşük olmasıyla güçlü kalan piyasada yatırımcı sayısı yeni dönemde oldukça azaldı.
Yüksek faiz rakamlarıyla pozitif reel faiz sunulan bir döneme geçiş yaşanması ile cezbeden faiz getirileri, finansal anlamda talebin birçok sektörde daraldığı ve finansman gidenlerinin artışı ile baskılanan bilançolarla yoğun karşılaşılması, kârlılıkların düşmesi ile çarpanların yükselmesi ve finansman risklerin arttığı bir ortam oluşması gibi nedenler algılarda etkili oldu.
Bu gibi nedenler hisse senedi piyasasında yoğunlaşan ilginin, mevduat ve para piyasası fonu gibi faiz getirisini temel alan finansal enstrümanlara kaymasını sağladı. Hisse senedi yoğun fonlarda yaşanan çıkışlar da yaşanan düşüşlerde etkili olarak zaman zaman panik satışlarını tetikleyerek mevcut fiyatlamaların oluşmasında etkili oldu.
Gelecek süreçte kısa zamanda kârlılıkların reel anlamda büyüme sağlamaya başlaması ve güçlü bir geri dönüş yaşanması ihtimali düşük olsa da orta ve uzun vadede sürdürülmesi planlanan yatırımlar için iyi şirketlerde fırsatlar oluştu.
Bu çalışmada yılbaşından buyana nominal bazda negatif getiri oluşturup, mevcut fiyat çarpanları sektöre kıyasla daha düşük olan şirketleri tespit etmeyi amaçladık.
Trendin yeniden yukarıya döneceği günlerde düşüş yaşamasına karşın çarpan olarak sektörüne göre daha ucuz olan şirketlerin daha hızlı toparlama yaşayabileceği teması ile ön plana çıkacak şirketlerin tespitinde fikir oluşması için ilgili kriterler filtrelendi.
Bu anlamda tarama için belirlenen kriterler;
- BİST100 ve Yıldız Pazar’a dahil olması
- PDDD, FDFAVÖK çarpanlarının sektörel ortalamaların aşağısında seyretmesi
- Özsermaye kârlılığının 10%’dan büyük olması (düşük olsa da kısmen korunması)
- Yılbaşından buyana negatif getiri üretmiş olması olarak belirlendi.
Bu bağlamda aranan kriterlere uygun 3 BİST100 şirketi tarama sonucunda listelendi.
Alınan sonuçlardan yola çıkarak;
- Kriterlere uygun şirket sayısı sınırlı olsa da otomoti sektörünün 2 şirketle varlığını hissettirdiği
- 9 aylık sonuçlarla özsermaye kârlılıkları düşüş yaşayabilecek olsa da mevcut kârlılıkların 6A24 sonuçları itibariyle yıllık olarak sürdürülmeye devam ettiği
- Sektöründe güçlü şirketler olsa da ekonomik döngülere yılın 11 ayının tamamlanmak üzere olduğu düşünülecek olduğundan getiri anlamında oldukça geride kaldıkları anlaşılmıştır.
Not: Bu çalışma yalnızca belirlenen kriterlere uygun şirketlerin tespitini sağlamak maksadı ile yürütülmüştür. Listelenen şirketlerin gelecekteki getirileri üzerine bir iddiada bulunmaz. Şirketlerin daha detaylı ve teknik incelemelerle araştırma listelerine dahil edilmesi ve incelenmesi üzere faydalanılmalıdır. Yalnıza geçmiş getirilerden veya anlık çarpanlardan yola çıkarak alınacak yatırım kararları sağlıksız ve yanlış olacaktır.