Gümrük Vergileri ve Korku Havası: ABD Endekslerinde Görünüm
ABD Başkanı Trump, uygulayacağını ve geri adım atmayacağını açıkladığı gümrük vergileriyle piyasayı sarsmaya devam ediyor. Bilindiği gibi Trump tüm ithal edilen mal ve hizmetlere taban %10 ve ek olarak Çin’e %54, AB’ye %20 ve Vietnam’a %49 gibi yüksek oranlar uygulayacağını açıklamıştı. Bu durum ilk başta üretimi Güneydoğu Asya’da bulunan ağırlıklı olarak tekstil, mobilya ve Apple gibi üretiminin büyük bölümü Çin’de bulunan teknoloji şirketlerini vurdu. Güneydoğu Asya’da üretimini bulunduranlar arasında Nike ve Gap gibi şirketler de kayıplarda dikkatleri çekti.
Tabi ki yükselen gümrük vergileri, yükselen fiyatlar anlamına geldiği için ilk başta enflasyonist endişeler yükseldi. Çünkü henüz Trump’ın uygulaması beklenen vergi oranlarına yönelik belirsizlikler ortadaydı. Trump’ın geçtiğimiz hafta açıkladığı bu yüksek oranlar enflasyonist endişelerinin yanına durgunluk endişelerini de ekledi. Yüksek oranda artan gümrük vergileri, yükselen fiyatlara dolayısıyla talebin baskılanmasına yol açabileceği endişelerini ve şirketlerin bu duruma karşı alması beklenen önlemlerle marjlarının daralacağına yönelik endişeleri ortaya çıkardı.
Bu gelişmelere ek olarak Çin bir karşılık verdi ve ABD’den yapılan ithalata %34 oranında ek gümrük vergisi açıkladı. Çin’in bu adımı korkuların güçlenmesine neden oldu. Ayrıca bugün, Avrupa Birliği’nin de bu yönde bir adım atabilme potansiyeli barındıran bir toplantı yapacağına dair haber akışları yer aldı. Trump ve Hazine ile Ticaret bakanları, piyasa fiyatlamalarına rağmen resesyon kaygılarına katılmadıklarını ve kararların uygulanacağını açıkladı. Bu durum endişelerin genişleyen bir bölgede hissedilebileceği anlamına gelirken, küresel ticaret ve küresel büyüme konusunda da korkuyu besleyebilecek bir nitelikte.
Bu gelişmeler, şu ana kadar fiyatlama üzerinde şu etkileri gösterdi:
- Fed’e ve ECB’ye yönelik faiz indirim beklentileri güç kazandı. An itibariyle yıl sonuna kadar Fed’den 125 baz puan ve ECB’den yaklaşık 100 baz puan indirim bekleniyor.
- Korku endeksi olarak takip edilen VIX, 2020 pandemi dönemi ve 2024 Ağustos ayındaki gördüğü seviyelerden sonra en yüksek seviyede işlem görüyor.
- Endeskler tarafında en derin satışlar Japonya (NIKKEI 225 - %7,86) ve Çin (Shanghai Composite -7,34%) borsa endekslerinde görülürken bu durumu İtalya (-5,99%), Almanya(DAX40 -5,22%) ve İngiltere (FTSE100 -4,76%) takip ediyor. ABD borsa endekslerinde ise kayıplar şimdilik daha sınırlı bir oranda karşımıza çıkıyor. DJ30 -3,06%; S&P500 -3,56% ve NASDAQ100 -3,69% oranlarıyla satışlara eşlik ediyor.
- Çin, Hong Kong, Güney Kore ve Tayvan gibi ülkelerin bulunduğu Güneydoğu Asya’da bulunan gelişmekte olan ülke endeksleri ise 2008’den bu yana en büyük düşüşe işaret ediyor.
- Meksika, Çin, İtalya, Güney Kore gibi ülkelerin CDS’leri yükseliş gösteriyor.
VIX
VIX, günlük boşluklu bir açılış yaparak korku fiyatlamasının derinleştiğini gösterdi. Gün içerisindeki hareket ise bu boşluğun alınmasına doğru bir hareketi gösteriyor. Yüksek oynaklığa işaret eden bu durumun seyri, piyasanın kısa vadeli korkuyu atlayıp atlatmadığının takibi açısından izlenebilir.
Son 3 günde yaşanan harekete bakıldığında, bugünkü boşluklu açılış daha net görülebilir. Gün içerisinde henüz ABD piyasaları açılmamışken, 60 seviyesini gören VIX, şu an 52,75’e kadar gerileme gösterdi. Endeksi takip ederken gün içerisinde gelebilecek haber akışlarını göz ardı etmemek gerektiğini hatırlamakta fayda bulunuyor.
S&P500 Analizi
S&P500 Endeksi saatlik görünümde halen en yakın periyotlu gösterge olan 13 EMA’nın altında işlem görüyor. Dolayısıyla göstergenin desteklediği 4960 – 4990 bölgesi altında negatif eğilimin devam etmesini bekliyoruz. Bu beklenti dahilinde 4925 ve 4860 desteklerine doğru gerilemeler gözlemlenebilir.
Son toparlanmaların baskın hale gelebilmesi için, izlediğimiz bölgenin üst bandı olan 4990 üzerinde kalıcı fiyatlamaların oluşması gerekebilir. Bu durumda 5025 ve 5085 dirençleri ile karşılaşılabilir.
NASDAQ100 Analizi
NASDAQ100 Endeksi saatlik teknik görünümde, 13 periyotluk EMA’nın altında fiyatlanmaya devam ediyor. Göstergenin desteklediği 17000 seviyesi altında gerileme isteği sürebilir. Bu halde 16820 ve 16690 destekleri ile karşılaşılabilir.
Alternatif durumda, yükseliş eğiliminin hakim olabilmesi için, 17000 seviyesi üzerinde kapanışlara ihtiyaç duyulabilir. Bu halde 17225 ve 17360 dirençlerine yönelik hareket alanı oluşabilir.
DJ30 Analizi
DJ30 Endeksi kısa vadede 13 EMA’nın desteklediği 37500 – 37800 bölgesi altında hareketlerini sürdürmesi halinde, aşağı yönlü görünüm korunabilir. Bu görünüm sürdükçe, 37050 ve 36900 seviyeleri gündeme gelebilir.
Yukarı yönlü beklentinin öne çıkabilmesi için, izlediğimiz bölgenin üzerinde kalıcı fiyatlamaları görmek gerekebilir. Bu durumda 38100 ve 38400 dirençlerine doğru hareketler izlenebilir.