Tarifeler Gölgesinde Altın ve Gümüş
ABD Başkanı Donald Trump'ın, ticari ilişkilerin adil olmadığı ve ticaret açığının kapanması gerektiği iddiasıyla ortaya çıkardığı tarife politikası ve bunun yol açtığı belirsizlik, ons altında bir süredir devam eden yükselişin daha da sertleşmesinde etkili olmuştu. Diğer yandan merkez bankalarının alımları ve altına dayalı ETF’lere olan güçlü talepler ons altını destekleyen diğer faktörler oldu.
Tarifelerle oluşan risk ortamından kaçmak için güvenli varlık olarak görülen ons altın, başlangıçta bu beklentileri fiyatlandırıp destek bulurken, realizasyon sonrası bir miktar gerileme gerçekleştirdi. Çin’in tarifelere misilleme olarak ABD ithalatına %34 ek vergi getirdiğini duyurması sonrası küresel bir resesyon ihtimalini doğurdu. Duyuru sonrası piyasaların açılış günü olan 7 Nisan Pazartesi günü küresel çapta piyasalarda derin kayıplara neden olurken kimilerinin literatüre ‘’Kara Pazartesi’’ olarak gireceğini iddia ettiği sert düşüşler yaşandı. Varlık sınıflarındaki kar alımları ve marj çağrıları yatırımcıları kayıpları karşılamak için altın varlıklarının bir kısmını tasfiye etmeye yöneltti. Bu durum ons altında daha sert bir geri çekilmeye neden oldu.
ABD Başkanı Trump son yaptığı açıklamada Çin’in %34’lük misillemesini kaldırmadığı takdirde Çin mallarına yönelik gümrük vergilerini %50 oranında artıracağını aktardı. Çin tarafı yaptığı açıklamada bu tarifelerin hayata geçirilmesi durumunda daha güçlü karşı önlemler alacağını duyurdu. Avrupa tarafı ise bu işi müzakere ile çözmek istediklerini karşılık bulamadıkları takdirde misillemeye hazır olduklarını açıkladı.
Fed Başkanı Powell, tarifeler için yaptığı açıklamada tarifelere göre acele karar vermeyeceklerini belirterek faiz indirimi tartışmalarına neden oldu. Diğer yandan Trump’ın Truth Social üzerinden yaptığı açıklamada ülkede enflasyonun olmadığını Fed’in yavaş hareket ettiğini ve faiz indirmesi gerektiğini açıkladı.
Piyasa bir tarafta tarifelerin orta vade de enflasyonu yükselteceği ve faiz indirimi için erken olduğu düşüncesi ile belirsizliğini korurken, diğer taraftan ise resesyon ihtimalinin azımsanmayacak kadar yüksek olduğunu ve faiz indiriminin gerçekleşmesi gerektiğini fiyatlandırmaya devam ediyor.
Bundan sonraki süreçte oluşabilecek müzakerelerin sonuçları ve önemli ekonomik göstergelerden gelecek olan verilerin takibi büyük önem arz etmektedir.
ONS ALTIN
Ons altın uzun süredir devam eden yükseliş trendini tarifelerin oluşturduğu belirsizlikler, küresel jeopolitik riskler, merkez bankalarının alımları ve altına dayalı ETF’lere olan güçlü talepler ile desteklenerek 2024 yılı sonundan bu yana başlattığı trend yönünü korumaya devam etmektedir. Kar alımları ve marj çağrıları sonrası yaşanan baskıdan sonra oluşan fiyatlamanın bir düzeltme mi yoksa geri çekilme mi olduğuna karar verebilmemiz için 2959-3054 bölgesi içindeki fiyatlanmaların yönü aynı zamanda trend yönünün ne tarafa olacağına dair belirleyici unsur olarak takip edilebilir.
Pozitif yönlü beklentinin pekişebilmesi için 3054 seviyesi üzerinde kalıcı fiyatlamalara ihtiyaç duyulabilir. Oluşabilecek toparlanmalarda 3111 ve 3164 seviyeleri gündeme gelebilir. Bu aşamada 13 periyotluk üstel hareketli ortalamanın desteklediği 3054 seviyesinin tutumu, pozitif yönlü beklentinin sürebilmesi açısından etkili olabilir.
Negatif yönlü beklentinin öne çıkabilmesi için 2959 seviyesi altında kalıcılığın oluşması gerekebilir. Gerçekleşebilecek düşüşlerde 2910 ve 2858 seviyeleri ile karşılaşılabilir. Bu aşamada 45 periyotluk üstel hareketli ortalamanın desteklediği 2959 seviyesinin tutumu, gerilemelerin devamlılığı açısından etkili olabilir.
GÜMÜŞ
Altın-Gümüş rasyosu, durgun olan ekonominin tarifelerle daha da durgunlaşmasının tedirgin ediciliği sanayi alanında kullanılan gümüşte sert baskıya neden olurken bu durum altın-gümüş rasyosunun 100 puana yaklaşarak son 3 yılın zirvesini oluşturmasına olanak tanıdı.
Ons Gümüş orta vadede takip ettiğimiz göstergelerin (20, 50 ve 100 periyotluk üstel hareketli ortama) altında fiyatlanıyor. Kıymetli metal güncel olarak 31,64 seviye altında hareket ettikçe negatif yönlü beklentimiz ön plandadır. Geri çekilme isteğimin sürmesi durumunda 29,58 ve 28,86 destek noktalarına doğru hareket alanı oluşabilir.
Senaryonun geçersiz kalması ve olası bir alışın baskın gelmesi durumunda pozitif yönlü bir beklentiden bahsetmek için 31,64 seviyesi üzerinde kalıcı fiyatlar görmeye ihtiyaç duyulabilir. Oluşabilecek toparlamalarda 31,64 ve 32,46 dirençleri test edilebilir.