NZDCAD Paritesinde Düşüş Sürecek mi?
İki emtia para birimi çaprazından oluşan NZDCAD paritesi, merkez bankaları arasındaki ayrışma ve ekonomik performans faktörlerinin etkisiyle gerilemektedir. Yeni Zelanda tarafına baktığımız zaman, son dönemde yeni hükümetin ekonominin performansını başarılı bulmaması ve bu alanda atacağı adımlar ülke gündeminde yer almaktadır. Yeni hükümet, yabancıların konut alımına kolaylıklar getirileceği ve bu doğrultuda 10 yıl içinde satılması planlanan 100 bin konut inşa edeceklerini duyurdu. Bunun yanında Yeni Zelanda Merkez Bankası (RBNZ), sıkılaşmaya gitmek için istihdam piyasasında hedefin tutturulması gerektiği yönünde aksiyon almaktadır. Bu durum, genişlemeci para politikasının uzun bir süre devam edebileceği düşüncesini doğurmaktadır.
Kanada tarafına bakacak olursak, ekonomik aktiviteye ilişkin veriler olumlu bir tablo çizmektedir. Kanada, G7 ülkeleri arasında mevcut durumda en hızlı büyüyen ülke konumundadır. İstihdam piyasasında ise güçlenme sürmektedir. Kanada ekonomisine ilişkin NAFTA anlaşmasının iptali ve düşük petrol fiyatları gibi aşağı yönlü riskler bulunuyor olsa da Kanada Merkez Bankası (BoC), bu sene iki defa aksiyon alarak 25 baz puanlık iki faiz artırımı gerçekleştirmiştir. Bu hafta 25 Ekim Çarşamba günü BoC faiz oranı beyanatı takvimde yer almaktadır. Bu toplantıda piyasalar bir faiz artırımı beklememektedir ancak beyanat metni ve Başkan Poloz’un konuşması ülke para birimi adına önemlidir.
Kaynak: Bloomberg
Yukarıdaki tabloda piyasaların Kanada Merkez Bankası’ndan faiz artırım beklentileri yer almaktadır. Piyasalar Çarşamba günü gerçekleşecek toplantıda bir faiz artırımı gerçekleşme ihtimalini %17 seviyesinde fiyatlamaktadır. Beklentiler 2018 Ocak ayı için ise %70 seviyesindedir.
Teknik Görünüm
NZDCAD paritesini teknik anlamda incelediğimizde son dönemde düşüş trendinin öne çıktığı görülmektedir.
Trend çizgisiyle beraber 55 günlük üstel hareketli ortalama (0,9000) negatif görünümü teyit eder niteliktedir.
0,9000 seviyesi altındaki fiyatlamaların sürmesi halinde satış baskısının etkisini sürdürmesi beklenebilir.
Bu bağlamda incelendiğinde negatif yönde 0,8710 ve 0,8600 seviyeleri karşımıza çıkabilir. Daha uzun vadede ise fibonacci expansion %61,8 seviyesine karşılık gelen 0,8477 gündeme gelebilir.
Olası yukarı dönüşlerde ise 0,8820 ve trend çizgisinin geçtiği 0,8915 izlenebilir. Ancak 0,9000 referans seviyesi altında negatif beklentilerin ön planda olabileceği unutulmamalıdır.
0,9000 seviyesi üzerinde günlük kapanış izlenmesi durumunda ise 0,9080 ve 0,92000 seviyeleri düşünülebilir.