Bakır için sırada ne var?
Bakır fiyatı, son dönemde yaşadığı sıkışma ile birlikte dikkat çeken varlıklardan birisi haline geldi. Fiyatın Çin büyümesi ile yakın ilişkisini ve teknik olarak dikkat çeken faktörleri 24 Ekim tarihinde “Bakır kritik bölgede” adlı raporumuzda paylaşmıştık. Geride bıraktığımız hafta dolarda görülen kayıplar ve kıymetli madenlerdeki toparlanma eşliğinde, bakır fiyatı son üç haftanın en yüksek bölgesine ulaştı. Bu durum teknik anlamda sıkışmayı sonlandırmış değil. Hatta önemli bariyerler altında, sıkışmanın sürmesi yeni satışları beraberinde getirebilir. Dolayısıyla bakır fiyatını etkileyebilecek temel faktörlerin yanı sıra, teknik anlamda kritik eşikleri tekrar görmekte fayda var.
Neleri takip edeceğiz?
Önümüzdeki süreçte küresel talebe, dolayısıyla büyümeye ilişkin beklentiler fiyatlamalarda etkili olabilir. Çin tarafında açıklanacak PMI rakamları hafta içerisinde etkili olabilecekken, ABD tarafında kritik bir veri akışı bulunuyor. Hafta ortasında Fed beyanatının yanı sıra, haftanın son işlem gününde ABD istihdam rakamları dolar üzerindeki hareketliliği artırarak kıymetli madenler üzerinde etkili olabilir. Ayrıntılı ekonomi takvimine ulaşmak için tıklayınız.
2,2050 – 2,2350 bariyerine dikkat!
24 Ekim tarihinden itibaren sıkışmanın alt sınırını oluşturan 2,07 – 2,09 aralığından başlayan yükselişlerde fiyat 2,18 – 2,2050 aralığına ulaşmayı başardı. Bu aşamada 20 ve 50 günlük üssel hareketli ortalamaların desteğini alan 2,1450 seviyesi kontrol bölgesi görevini sürdürüyor.
Önümüzdeki süreçte, sıkışmanın ve dolayısıyla düşüş trendinin güncel kalması nedeniyle fiyatın yaklaştığı 2,2050 – 2,2350 bölgesi dikkatle takip edilmelidir. Fiyatlamalar bu bölge altında kaldığı müddetçe düşüş isteği ön planda olabilir. Gerçekleşebilecek satışlarda 2,1450 seviyesi hedeflenebilecekken, düşüşlerin devamı için bu seviyenin altındaki seyir takip edilebilir. Bu şart sağlandığı takdirde ise 2,09 seviyesi hedef haline gelebilir. Yükselişler 2,2050 – 2,2350 bölgesi ile sınırlandığı müddetçe bakır fiyatı üzerindeki baskı sürebilir. Dolayısıyla yükselişin bu aşamadan itibaren etkin kalabilmesi için 2,2350 seviyesi üzerindeki fiyatlamaları ve tercihen bölgedeki günlük kapanışı görmek gerekebilir. Bu durumda 2,2750 ve 2,3210 seviyeleri gündemimize gelebilir.
Haftalık grafikte de 55 ve 89 haftalık üssel hareketli ortalamalar altındaki seyir, sıkışmanın oluşturduğu kırmızı kanal eşliğinde sürüyor. Son yükselişler ardından 2,23 seviyesi kanal üst sınırı durumunda görülüyor. Dolayısıyla fiyatlamalar bu bariyer altında kaldığı müddetçe düşüş isteği ön planda olabilir. Gerçekleşebilecek satışlarda 2,07 seviyesi gündemimize gelebilir. Olası yükselişler ise hareketli ortalamaların bulunduğu 2,23 – 2,36 bölgesi altında kaldığı müddetçe yeni satış baskısına maruz kalabilir. Dolayısıyla yükselişin uzun vadede etkinliğini koruyabilmesi için 2,36 üzerindeki fiyatlamaları ve haftalık kapanışı görmek gerekebilir. Bu şart sağlandığı takdirde 2,50 seviyesi gündemimize gelebilir.