Ons Altın için Mücadele Zamanı
Ons Altın son dönemde gerçekleştirdiği negatif fiyatlama reaksiyonu ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır. Orta vadeli alıcılar ile Kısa vadeli satıcıların kıyasıya mücadelesinde aşağı yönlü fiyatlama reaksiyonu kısa vadeli görünümde gündemi meşgul etmekle birlikte yüksek enflasyon sebebiyle sıkı para politikası mesajı veren ABD Merkez Bankası Fed kararlarının etkili olduğunu söyleyebiliriz. Piyasalarda yer alan risk faktörü ile birlikte Borsa, Emtia ve Tahvil tarafında oluşan baskı ve Dolar temasında izlenen güçlenme eğilimi önemli olmakla birlikte Ons Altın ve Gümüş emtia fiyatları içerisinde negatif performans gerçekleştiren en önemli varlıklar olarak izah edilebilir. Yeni dönemde Ons Altın fiyatında aşağı yönlü hareketler daha hızlı bir görünüme mi dönüşebilir yoksa artık düşüşler sona mı erdi sorusuna cevap aramaktayız. Bu sorunun cevabını teknik açıdan birazdan paylaşacağız. Ancak bu paylaşım öncesinde Altın fiyatı üzerinde etkili olabilecek göstergeler üzerinden geçelim.
Son dönemde ABD Merkez Bankasının agresif faiz artırımı ve bilanço daraltım sürecine yönelik verdiği sakin mesajlar ABD 10 Yıllık Tahvil Faiz Oranındaki yükseliş eğilimin sınırlandırdı. Gerek 75 baz puan faiz artışının masada olmaması gerekse 50 baz puanlık faiz artışının şuan için sadece 2 toplantıda fiyatlama alanına dahil olması tahvil faiz oranının yüzde 3,00 altındaki seyrini destekledi, ancak buna karşın Ons Altın yükselişe geçemedi. Normal şartlarda tahvil faiz oranı ile Altın arasında izlenen ters korelasyon son süreçteki görünümde bozulmuştur. Aynı yöndeki eğilimin devam ettiği bir süreçte korelasyon ne zaman normale döner hususunda yeni hafta dinamiklerindeki ABD verileri ile Fed, ECB gibi kritik merkez bankalarının başkanlarının açıklamaları dikkate alınabilir.
Altın – Gümüş Rasyosu 83 seviyesini aşarak uzun zamandır etkisini hissettiren sıkışık görünümün sona ermesine imkan tanıdı. 29 Nisan tarihinden itibaren üzerinde ısrarla durduğumuz rasyonun yükselme beklentisi son fiyatlamalar ışığında devam etmektedir. Rasyonun yukarı yönlü çıkışını sürdürmesi ve yeni dönem beklentilerinin de bu görüntüde yer alması, Altın’ın Gümüş’e göre daha popüler olmasını sağlayabilir.
10 yıl vadeli enflasyon korumalı (TIPS) tahvil getirisi 2020 yılından bu yana ilk kez pozitif bölgeye geçmesi ardından ilgili bölgede kalma konusundaki baskı Ons Altın yatırımcılarının iştahını kapatmaktadır. Her ne kadar 0,25 seviyesi altına sarkma girişimi izlense de henüz negatif tarafa geçebilmiş değildir. Bu sebeple de yeni dönemde negatif bölgeye geçecek mi hususunda 0,25 ve 0,00 seviyelerindeki reaksiyonları takip edilebilir. Negatif bölgede olması Altın için pozitif, Pozitif bölgede olması durumunda ise Altın için negatif bir beklenti olarak yorumlanabilir.
Borsa yatırım fonu (ETF) son dönemde gerçekleştirdiği negatif fiyatlama davranışı ile Ons Altın üzerinde baskı oluşturmayı sürdürmektedir. Her ne kadar hacimsel anlamda birbirine yakın bir performans izlesek de negatif taraftaki baskı dikkat çekmektedir. Son dip seviyelerden oluşturduğumuz yükseliş trendi (turuncu çizgi) bölgesinin altına sarkma konusunda adım atan ETF bu tutumuna devam ederse Ons Altın üzerindeki negatif baskı bir miktar daha devam edebilir. Bu sebeple de talep tarafında düşüşler devam eder mi hususunda borsa yatırım fonu takibi önemlidir.
Son dönemde ABD Doları gelişmekte ve gelişen ülke para birimleri karşısında önemli bir yükseliş eğilimi izlemektedir. ABD Merkez Bankasının sıkı para politikası mesajı, Rusya – Ukrayna riski, borsalar ve kripto tarafında oluşan sert satış baskıları, Dolar’da kalma psikolojisini (nakit kraldır) güçlendirdi. Son dönemde Dolar Altın korelasyonundaki ters görünüm uyumluluğu Dolar’daki güçlenme eğilimi sebebiyle Ons Altın fiyatı üzerinde baskısını hissettirdi. Yeni dönemde DXY tarafındaki yükseliş eğiliminin mola verip vermemesi, ek olarak korelasyon uyumumun sürüp sürmemesi açısından global gelişmelerin yer aldığı haber takibi kritik bir önem arz etmektedir.
Altın fiyatı üzerinde etkili olabilecek göstergeleri dikkate aldığımızda özellikle negatif fiyatlama görüntüsünün daha destekleyici olduğunu izlemekteyiz. Ancak her hafta gündemi meşgul eden haber akışları bu uyumun bozulmasını sağlayabilir. 16 – 20 Mayıs haftasında ABD veri akışı başta olmak üzere ECB, Fed gibi kritik merkez bankalarının başkanlarının ek olarak FOMC üyelerinin açıklamaları, Ons Altın hatta Gümüş gibi önemli emtia ürünlerinin seyri ve korelasyonların uyum içerisinde devam edip etmemesi adına dikkate alınmalıdır. Özetle bugünkü bilinen temel gerçekler yarınki fiyat üzerinde net bir etki bırakma ihtimali oldukça zayıftır. Anlık haber takibi ve piyasa psikolojisi üzerindeki yansımaları Dolar, Altın, Tahvil, Borsa gibi referans göstergeler için kritik bir anlam taşır.
Bütün bu göstergeler sonrasında Ons Altın fiyatına yönelik teknik beklentiler nelerdir sorusuna cevap verecek olursak, 2019 yılından itibaren aktif bir şekilde yükseliş beklentisini destekleyen trendsel göstergeler son harekeler ışığında sorgulanmaktadır. Gerek yükseliş trendi gerekse 89 haftalık üssel hareketli ortalamalar orta vadeli olarak Ons altın işlemcilerin radarındadır.
Genel strateji olarak $1845 ve $1807 seviyelerini baz almakla birlikte daha net hareketler için ilgili seviyeler dışındaki kalıcı hareketler (haftalık kapanış) takip edilebilir.
Pozitif yönlü beklentinin teyit kazanması için $1845 üzerindeki haftalık kapanış, pozitif yönlü beklentinin sona ermesi içinse $1807 seviyesi altındaki haftalık kapanış önemlidir. Trend değişimi gerçekleşmesi durumunda uzun yıllardır güçlü bir destek noktası olarak izah ettiğimiz $1675 ana seviye olarak kaydedilmekle birlikte pozitif trendin korunması durumunda psikolojik $2000 seviyesine doğru olası bir reaksiyon Altın işlemcilerinin gündemini meşgul edebilir.