Petrol Fiyatları Ortadoğu Gerilimiyle Yükseldi
7 Ekim’de Hamas saldırısıyla başlayan çatışma sürecinde son olarak ABD Biden’ın İsrail ziyareti öncesi diplomasi trafiği yoğunlaşmış, bu da piyasalara bir miktar da olsa iyimserlik getirmişti. Fakat dün akşam İsrail’in Gazze’de bir hastaneye gerçekleştirdiği ve 500’den fazla can kaybıyla sonuçlanan saldırı söz konusu iyimserliği yok etti. İsrail saldırıyı Filistinli örgütlerin gerçekleştirdiğini iddia ederken, Hamas bu iddiayı reddetti.
Filistin Devlet Başkanı Abbas, saldırı sonrası Biden ile görüşme programını iptal etti. Öte yandan Biden’ın Abbas ile birlikte Mısır Devlet Başkanı ile de Ürdün’de planlanan görüşmesinin iptal edilme ihtimali bulunuyor.
Son dönemde İsrail ile diplomatik ilişkilerini geliştiren Suudi Arabistan, şu ana kadar ABD ile temaslarında Filistin yanlısı bir tutum izledi. Çatışma uzar ve alanını genişletirse, yeni bir cepte oluşturma potansiyeli en yüksek ülke olarak İran görülüyor. Ancak ABD, İran’a İsrail ile savaşa girmesi halinde ABD'nin İsrail tarafında fiili olarak yer alacağını belirtti. Dolayısıyla risk potansiyeli çok yüksek seyrediyor.
Petrol fiyatları bölgede arzın etkilenebileceği endişesiyle İsrail saldırısı ardından 7 Ekim Hamas saldırıları sonrası görülen zirveye yaklaştı. Şu an için 1970’lerdeki ambargoya benzer bir önlemi tahmin etmek için çok erken. Ancak arzın etkilenme potansiyeli, çatışmanın yayılıp yayılmayacağı ve hangi ülkelere yayılacağı ile ilgili olacak.
Brent petrol fiyatı dün 88 Doların altını görmesinin ardından 90 Dolar bölgesine kadar ulaşmış durumda. ABD petrolü ise dün 84 Dolara yaklaşması ardından 87 Doların üzerine tırmandı.
Önümüzdeki süreçte Biden ziyaretinin herhangi bir fark oluşturup oluşturmayacağı önemli olacak.
Ekonomilerdeki gelişmelere bakıldığında ise Çin ve ABD gelişmeleri ön planda olsa da, jeopolitik riskin gölgesinde kaldı. ABD’de perakende satışlar ve sanayi üretimindeki artış hızı, ülke büyümesine ilişkin pozitif sinyal verirken, faiz beklentilerini de bir miktar yukarı çekti. Çin’de ise üçüncü çeyrek büyümesi 4,9% ile büyük bir sürpriz yaptı. Perakende satış ve sanayi üretimi verileri de görece güçlü bir tablo sergiledi.
ABD petrolünde Ortadoğu gerilimiyle gerçekleşen yükseliş fiyatı 100 ve 200 periyotluk üstel hareketli ortalamalar üzerinde tutuyor. 80 – 83 Dolar üzerinde yukarı yönlü görünüm devam ederken, 86 Dolar bölgesi hafta boyunca sıkça kırılsa da, ortalama desteği sürdükçe pivot bölge olarak takip edilebilir. Yükselişlerde 90 ve 93,50 seviyeleri hedeflenebilir.
Olası düşüşlerde 80 – 83 desteği güncel kaldığı sürece yeni yükseliş potansiyeli oluşabilir. Ancak bu bölgeye kadar oluşabilecek geri çekilmelerde temkinli olmakta fayda var.
Benzer tüm şartlar Brent petrol için de geçerli durumda. Ancak burada pivot bölge olarak takip edebileceğimiz 88 bölgesi daha güvenilir bir destek oluşturmuş durumda. 83 – 85,40 üzerinde yukarı yönlü görünüm ön planda görülüyor.