Petrol Piyasalarında OPEC+ Bekleyişi: Üretim Kesintisi Kararı Gelecek mi?
Petrol fiyatları yarın gerçekleşmesi beklenen OPEC+ görüşmeleri öncesi yükseliş eğiliminde. Örgüt’ün geçtiğimiz hafta, 26 Kasım’da toplanması bekleniyordu. Ancak basına yansıyan haberler, Suudi Arabistan’ın Örgüt’ün Afrika’da yer alan üreticilerden üretim kesintisinin derinleştirilmesi konusunda destek alamaması, yerini ikna çabalarına ve toplantının ertelenmesine bıraktı. Şimdi ise gözler 30 Kasım görüşmesinde. Basında bu görüşmenin de iptal olma ihtimaline yer veriliyor. Bazı kurumlar, yaşanan görüş ayrılıklarına rağmen Örgüt’ün üretim kesintisi kararını derinleştirebileceğini düşünüyor. Bir karar alınması halinde Ocak itibariyle yıllık üretim kotaları belirlenmiş olacak.
Toplantı öncesi ABD verileri Batı Teksas Petrolü’nü pozitif ayrıştırdı. ABD’de 3. Çeyrek büyümesinin 4,9%’dan 5,2%’ye yükseltilmesinin yanı sıra, stokların sınırlı şekilde gerilemesi bu tabloya destek oluşturdu. Ancak pozitif ayrışma çok dikkat çekici düzeyde değil.
Yukarıdaki grafikte beyaz çizgi ABD petrolünü, mavi çizgi Brent petrolü temsil ediyor. Son dönemde gerçekleşen düşüş OPEC dışı üretimde artış beklentileri ve talepte zayıflık beklentilerinden kaynaklanmıştı. OPEC dışı üretimde de ABD’de Ağustos ile birlikte günlük 13 milyon varili aşan düzey öne çıkıyor.
Üretim seviyelerinde son durum
Yukarıdaki tablo OPEC’in 13 Kasım’da yayımladığı aylık raporda yer alan üretim seviyeleri görülebilir. Suudi Arabistan, Kuveyt, tamamı kota kararına bağlı olmasa da Libya ve yine tamamı Örgüt inisiyatifiyle uygulanmasa da Venezuela’da Eylül – Ekim döneminde üretim gerilemesi görülüyor.
Burada sorun oluşturan, Suudi Arabistan’ın ikna etmeye çalıştığı ülkeler ise üretimini yüzde 51 artıran Angola, yüzde 46 artıran Gabon ve yüzde 17 artıran Nijerya. Bu ülkeler kotaların adil olmadığı düşüncesiyle Suudi Arabistan’a muhalefet ediyor.
Daha önce belirttiğimiz gibi bazı kurumlar üretim kesintisinin derinleştirilebileceği konusunda iyimser. Ancak basında buna ilişkin herhangi bir başlık henüz yok. Dolayısıyla toplantının tekrar ertelenme, hatta Örgüt’te çatlaklar oluşması gibi volatiliteyi zirveye çıkarabilecek başlıkların düşük ihtimalde bile kalsa hala masada olduğu unutulmamalı.
Petrolü yukarı çekebilecek, ya da 2024 yılında zayıf talep ve yüksek arz içerisinde dengede tutmaya çalışabilecek gelişme ise üretim kesintisinin derinleştirilmesi olabilir.
Karar petrol fiyatlarının yanı sıra, son dönemde gerileme eğilimi gösteren enflasyon ve dolayısıyla para politikaları açısından da yakından takip edilecek.