ABD’de Enflasyon Öncesi Veri Akışı: Tüketici Güveni ve Büyüme
Fed Başkanı Powell’ın geride bıraktığımız hafta yakın zamanda faiz indirimi olabileceği ipucu dışında aslında kalıp haline gelen “kararların veri akışına bağlı olacağı” ifadesi, ABD verilerinin, özellikle de harcamalar, harcamaların fiyat üzerindeki etkisi ve harcama eğilimini ölçen verilerin önemini korumasını sağlıyor. Haftanın öne çıkması beklenen verisi PCE enflasyonu. Ancak bunun öncesinde bir taraftan konut sektörüne ilişkin veriler takip edilecekken, diğer taraftan tüketici güveni ve 4. Çeyreğe ilişkin büyüme verisi izlenecek. Bu yazıda bu iki veriye ilişkin son durum ve beklentileri özetleyeceğiz.
Conference Board Tüketici Güveni
CB tüketici güveni endeksi Şubat ayında 110,9 puandan 106,7 puana gerilemişti. Yukarıdaki grafikte seyri de görülen mevcut koşul endeksi (lacivert) aynı dönemde 154,9 puandan 147,2 puana, beklenti endeksi (mavi) ise 81,5 puandan 79,8 puana gerilemişti.
Endeksin üç aylık yükseliş ardından gerilemesi, ekonomi ve politikalarda ısrarla devam eden belirsizliği yansıtmıştı.
Yine aynı dönemde otomotiv ve konut sektörüne harcama beklentilerinde düşüş gözlemlenmişti. Ancak faiz oranlarının bir yıl içinde düşeceği beklentisinin artması önemli değişimlerden biriydi. Bu durum önümüzdeki dönemdeki harcama alışkanlıkları için takip edilebilir.
Piyasa beklentisi tüketici güveninin Mart ayında sınırlı toparlanma ile 107 puana yükselebileceği yönünde. Bu durum tek başına politika beklentileri için önem teşkil etmez. Ancak diğer ipuçlarıyla bir araya getirmek için notlarımızın arasında yer alıyor olacak.
4. Çeyrek Büyümesi ve 2024 1. Çeyrek Tahminleri
ABD’de ikinci tahmine göre ekonomi 2023’ün son çeyreğinde yıllık bazda 3,2% büyümüştü. Bir önceki çeyrekte ise büyüme 4,9% olarak gerçekleşmişti. 4. Çeyreğe ilişkin ilk tahminde büyüme 3,3% olarak belirlenmişti. Daha kapsamlı verilerle hazırlanan ikinci tahminde bunun aşağı yönlü revize edildiği görüldü. Bu revizenin de stok yatırımlarına karşılık kısmi olarak kamu ve tüketici harcamalarındaki yukarı yönlü revize ile dengelendiği belirtilmişti.
Piyasa beklentisi 3. ve son okumada 3,2%’lik büyüme oranının teyit edileceği yönünde. Dolayısıyla bunun üzerinde veya altındaki veriler volatilite açısından daha açık bir senaryo ortaya çıkarabilir.
Ancak burada özellikle 2024’ün ilk çeyreğine ilişkin tahminleri de hatırlatmakta fayda olacaktır. Bazı bölgesel Fed tahminlerini aşağıdaki gibi;
Atlanta Fed: 19 Mart tarihli güncellemede tahmin 2,1%;
New York Fed: 22 Mart tarihli güncellemede tahmin 1,9%
St. Louis Fed: 22 Mart tarihli güncellemede tahmin 1,3%
Mayıs toplantısında Fed’in ekonomiye ilişkin görüşlerini duyacağız. Bu da faiz beklentisi konusunda fikir verecek. Bu süreçte yukarıda verdiğimiz büyüme projeksiyonlarının güncellemelerinde etkili olabilecek, toplantıya kadarki süreçte takip edilecek öne çıkması beklenen birçok veri var. Bunlardan bazıları bu hafta konut sektörüne ilişkin açıklanacak istatistikler ve Cuma günü yayımlanacak PCE enflasyonu olacak.
Güçlü büyüme, Fed’in piyasanın soğuması için yüksek faiz oranlarında daha fazla bekleme gerekliliğini artırabileceği için, göstergenin seyrinin yanı sıra, göstergeyi önümüzdeki süreçte etkileyebilecek veriler de takip edilecek. Piyasa beklentisi 3,2%’lik 4. Çeyrek büyümesinin teyit edileceği yönünde.