Doğal Gaz Tekrar 2 Dolar Altına mı İlerliyor?
ABD ve aslında dünyanın büyük kısmında mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, kış döneminden itibaren doğal gaz fiyatlarında baskı oluşturan unsurlar arasında başı çekti. ABD’de buna ek olarak güçlü üretim rakamları, vadeli fiyatların 2020 ortalarından bu yana görülen en düşük fiyatları test etmesine neden oldu.
Yukarıdaki grafikte, ABD Enerji Bilgi Dairesi’nin verilerine göre son 5 yıllık stok ortalaması, bu dönemin alt ve üst sınırlarının oluşturduğu bant ve güncel stok seviyesinin seyri görülebilir. Mavi ile görülen güncel stok seviyelerinin, yılın başlarından bu yana 5 yıllık stok seviyelerinin üst sınırının da üzerinde hareket ettiği, hali hazırda bundan önceki süreçte de bandın üst sınırını sürekli zorladığı görülebilir.
Bunda Biden yönetiminin payı olduğu da açıkça söylenebilir. Hükümet yılın başında hem fiyatları kontrol altına almak, hem de enerji güvenliği gerekçesiyle yeni LNG ihracat terminali projelerinin onayını askıya almıştı. Kasım ayında gerçekleşecek seçim öncesi bu karardan vazgeçilmesi ihtimali oldukça düşük. Çünkü hem doğal gaz, hem akaryakıt fiyatları seçim öncesi dönemde önemli propaganda aracı olarak kullanılıyor.
Piyasaya arz edilen, satılmış gaz miktarı da yüksek seviyelerde. Yukarıdaki grafikte son 10 yılın karşılaştırması ve kalın olan çizgiyle bu yılın şu ana kadarki tüketimi görülebilir. Tüketim açısından oldukça ılımlı bir tablo oluşsa da, bu dönemin çoğunda üretimin güçlü olması ve önemli ihracat terminallerinden Freeport’ta yaşanan aksaklıklar arz birikimine neden olarak fiyatı baskıladı.
Bu tabloda hava sıcaklıklarının seyri de bu kez olumlu katkı sağladı. Isınma sezonunda ılık hava koşulları fiyatı baskılarken, stok sezonunda sıcaklıkların yüksek seyretmesi soğutma talebini, yani klima kullanımını artırdı. ABD’de elektrik üretiminde en çok kullanılan kaynak olan doğal gaz da bu sayede dengelenmeye çalıştı. Temmuz ortasına kadar sıcaklıkların yüksek kalması bekleniyor. Ancak sonraki hava tahminleri takip edilmeli.
Yukarıdaki grafikte tüketimin yine 10 yıllık tarihçeyle karşılaştırılması görülebilir. Kalın çizgi 2024’ün şu ana kadarki tüketim seyrini temsil ediyor ve son 10 yıl içinde oldukça güçlü bir performans gösteriyor.
Daha önce de belirttiğimiz gibi arz konusunda büyük bir atılım beklenmiyor. Üretim şimdilik güçlü, ihracat kanallarının genişlemesi şimdilik mümkün değil. Bunlar negatif etki oluştururken, önümüzdeki süreçte olumlu seyri etkileyebilecek başlıklar soğutma talebini artırabilecek sıcaklıklar, düşük fiyat seviyeleri nedeniyle gerileyebilecek üretim ve üretim faktörlerindeki bakım veya arızalar olabilir. Ancak bu arızaların ihracat terminallerinde olması halinde iç pazardaki arzı artırıp fiyatı baskılayabileceği ayrımına dikkat etmek gerekiyor.
Yurt dışında ise önemli başlıklardan biri İran seçimleriydi. Reformist olarak görülen Pezeşkiyan’ın yeni Cumhurbaşkanı olması ardından Batı ile ilişkilerin yeniden ılımlı hale gelme ihtimali arttı. Kısa dönemde hızlı değişimler beklemiyoruz. Ancak İran’ın ilerleyen dönemde tekrar küresel enerji pazarına üretimini dahil etme ihtimali bile fiyatlar üzerinde etkili olabilir.
ABD doğal gaz vadeli işlemleri için haftalık grafikte oldukça önemli destek bölgelerine tekrar yaklaşılmış durumda. En az 12 yıldır destek olarak çalışan 1,550 – 1,950 desteği son olarak Şubat – Nisan döneminde sıkışma alanı haline gelip yeni yükselişleri desteklemişti. Ancak şu an için 100 ve 200 periyotluk üstel hareketli ortalamalar (sırasıyla kırmızı ve mavi) direnç oluşturuyor. 3 Dolar altında baskının devam etmesi teknik açıdan mümkün. Düşüşlerde ise 1,550 – 1,950 desteğinin tutumu oldukça önemli olabilir. Şu an fiyat gerek baskıyı oluşturan, gerekse potansiyel destekten uzak olduğu için, bu bölgelerin tutumunu izlemek daha faydalı olabilir.
Ek olarak Kasım ayından bu yana oluşan düşüşe karşın Göreceli Güç Endeksi RSI’da yeni tepelerin aynı düzeyde oluşması hem ayrışmayı gösterdi, hem de aşağı yöndeki hareketler için fiyata daha fazla alan tanıdı. Bunun takibi de önemli hale gelebilir.
Daha etkin takip sağlayabileceğimiz günlük grafikte 8, 20, 50 ve 100 periyotluk üstel hareketli ortalamalar (sırasıyla mavi, kırmızı, yeşil ve siyah) 2,410 – 2,600 bölgesinde yoğunlaşmış durumda. Dolayısıyla düşüş isteği bu bölge altında ön planda olabilir. Düşüşlerde majör bir destek bulunmuyor.
Yükselişlerde ortalama bölgesinin tutumu takip edilebilir. Şu ana kadarki düşüşlerin düzeltme alanı olarak değerlendirilmesi ve yükselişin devamı için ortalamaların üzerindeki günlük kapanışları görmek gerekebilir. Bu durumda 3,000 – 3,150 bölgesi ilk etapta takip edilebilecekken, sonrasında 3,600 seviyesi gündeme gelebilir.