ABD Enflasyonu: Çekirdek Enflasyondaki Katılık ve Faiz İndirim Beklentisi
ABD’de Temmuz ayında istihdam artışının kritik seviyelere kadar gerilemesi, ekonominin resesyona gireceği endişelerini öne çıkarmış ve bu konu Fed’in 50 baz puanlık faiz indirimine kadar uzanmıştı. Ancak geride bıraktığımız hafta açıklanan istihdam rakamları, işgücü piyasasında son 6 ayın en güçlü artışının gerçekleştiğini gösterdi ve bu durum, ekonominin en kötü ihtimalle ılımlı bir yavaşlama yaşayacağı, iyi ihtimalle ise istikrarlı bir büyüme gerçekleştireceği beklentilerini öne çıkardı.
Veri öncesi Kasım toplantısına ilişkin tahminler, 25 ve 50 baz puanlık indirim ihtimalleri arasında bölünmüş durumdaydı. Veriden sonra ise 50 baz puanlık ihtimal masadan kalkmış görünüyor. Hatta Fed’in bu toplantıda faizi değiştirmeyeceği tahminleri güç kazanarak 10%’un üzerine çıktı (Kaynak: CME)
Veri sonrasında ABD 10 yıllık tahvil faizini 4%’ün üzerinde seyrettiğini görüyoruz. Yüksek faiz oranlarının sanılandan yavaş normalleşeceği beklentisinin ağırlık kazanması doğal olarak risk iştahını da baskıladı. Bu gelişmelerin ardından haftanın ikinci yarısında Eylül ayında ilişkin enflasyon rakamları takip ediliyor olacak.
Manşet enflasyon kademeli şekilde yavaşlayarak Ağustos ayında yıllık bazda 2,1%’e ulaştı. Yukarıdaki grafikte görüleceği gibi bunda en büyük pay enerji fiyatlarındaki gerilemenin sağladığı olumlu etkiye bağlıydı. Çünkü çekirdek enflasyon aynı dönemde 3,2%’de sabit kalmıştı. Bu hafta açıklanacak veriyi dışarıda tutup, gelecek döneme ilişkin bir hatırlatma yapmakta fayda var. Enerji fiyatları Orta Doğu gündemiyle birlikte tekrar yükselişe geçti. Bunun önümüzdeki aylarda manşet enflasyon üzerinde etkisini hissettirmesi beklenir. Bu nedenle en azından Ekim ve sonraki aylara ilişkin enflasyon verilerini bu bağlamda takip etmek gerekiyor.
Bloomberg anketine göre Eylül ayında yıllık enflasyonun 2,5%’ten 2,3%’e yavaşlaması bekleniyor. Buna aylık TÜFE’nin 0,1%’lik artışın eşlik etmesi bekleniyor. 0,1%’lik oran sağlanırsa, bu son üç ayın en yavaş artışı olacak.
Çekirdek enflasyonun ise yıllık bazda 3,2%’de sabit kalması bekleniyor. Çekirdek TÜFE’nin aylık bazda 0,2% artması bekleniyor ki bunun da önceki ay görülen 0,3%’lük enflasyon ardından görece ılımlı bir tablo ihtimalini işaret ettiği söylenebilir.
Piyasalar beklenti – sonuç ilişkisini değerlendirecektir. Fakat çekirdek enflasyondaki katılığa, önümüzdeki dönemde enerji fiyatlarındaki değişim nedeniyle manşet enflasyondaki olası katılığın da unutulmaması gerektiğini tekrarlamak gerekiyor. Öte yandan, çekirdek enflasyonun bu ay da katı bir tablo sunmasının, 25 baz puanlık faiz indirim ihtimalinin önüne geçebileceğini düşünmüyoruz. Fakat Kasım toplantısı öncesi PCE enflasyonu ve Ekim ayına ilişkin istihdam raporu da görülecek. Güçlü bir TÜFE’nin yanı sıra bu iki verinin de aynı yönü işaret etmesi, yani sanılandan çok daha sıcak bir ekonomiyi işaret etmesi sonraki faiz adımları konusunda etkili olabilir.
Cuma gündemi: ÜFE
Cuma günü ise gözler işletmelerin katlandığı maliyeti ölçen ÜFE rakamlarında olacak. Bu göstergedeki değişimler, sonraki dönemde satış fiyatlarına yansıma potansiyeli nedeniyle yakından takip ediliyor.
Anketlere bakıldığında, manşet ÜFE’nin yıllık bazda 1,7%’den 1,6%’ya yavaşla beklentisi bulunuyor. Buna aylık 0,1%’lik ÜFE değişiminin eşlik etmesi bekleniyor. Ancak çekirdek ÜFE tarafında daha inatçı bir tablo söz konusu. Yıllık çekirdek ÜFE’nin 2,4%’ten 2,6%’ya yükselmesi, aylık çekirdek TÜFE’nin ise 0,2% artması bekleniyor. Dolayısıyla önümüzdeki süreçte fiyat gelişmelerine ilişkin şüpheli yaklaşımın devam etme ihtimalinin bulunduğunu düşünüyoruz.