FOREX PİYASASI
ABD’de bugün yoğunlaşacak veri akışı öncesi hem Avrupa endeksleri, hem de ABD endeks vadelileri temkinli bir seyir izliyor. Dolar endeksi gerilerken, tahvil getirileri dünkü hareketlilik ardından yatay bir seyre büründü.
Fed’in yakın zamanda faiz indirim beklentisinin ekonomide oluşturduğu etkilerin ölçüldüğü bir dönemdeyiz. Bu nedenle bugün ve yarın istihdam ve hizmet aktivitesine ilişkin açıklanacak veriler yakından takip edilecek.
ABD’de Temmuz ayı başlarında paniğe katkı sağlayan verilerden biri de ADP özel sektör istihdamıydı. İstihdamın 122 bin arttığı görülürken, beklentinin 147 bindi. İstihdam artış hızının yavaşlamaya devam etmesi de resesyon iddialarına güç kazandırmıştı. Aynı dönemde aynı işe devam edenlerin ücretlerindeki artış hızı da yıllık bazda 4,8%’e gerilemiş, özellikle iş değiştirenlerin ücret artış hızının 7,7%’den 7,2%’ye yavaşlaması dikkat çekmişti.
Ağustos ayına ilişkin açıklanacak veride anket beklentileri artışın 144 bin düzeyinde oluşabileceği yönünde.
ABD’de ISM hizmet PMI verisi, sektör aktivitesinin Nisan ve Haziran ayındaki aksaklıklar dışında genişleme eğilimini yüksek faiz seviyelerine rağmen korumuştu. Bir süredir daralan istihdam kalemi Temmuz ayında genişleme göstermiş, buna fiyat ve yeni sipariş kalemleri de eşlik etmişti. Bu tablo ile birlikte ISM Hizmet PMI Temmuz’da 51,4 puan olarak açıklanmıştı.
ABD’de hizmet sektörü ekonominin belkemiği durumunda. Dolayısıyla sektörün dayanıklı kalması resesyon endişelerinin sönümlenebilmesi açısından önemli. Analist tahminleri 51,3 düzeyinde.
Petrol vadeli işlemleri gün içinde sınırlı toparlanma çabasıyla aşağı yönlü görünümünü henüz değiştiremedi. Günün devamında ABD veri akışının yanı sıra ABD Enerji Bilgi Dairesi’nin açıklayacağı stok rakamları takip edilebilir. Günlük 0,5% kadar kazanım sağlanmış durumda.
ABD doğal gaz vadeli işlemleri gün içinde kayıplarını toparlama çabasıyla önceki günün kapanış seviyelerine yaklaştı. Günün devamında ABD borsalarının seyri ve ABD Enerji Bilgi Dairesi’nin açıklayacağı stok rakamları takip edilebilir.
Dolar endeksindeki gerileme eğiliminin şu ana kadar kıymetli metallere destek oluşturduğu görülüyor. Ons altın 0,8%, gümüş 1,8% kadar kazanım sağladı. Bakır ise 0,3% yükselse de, haftalık bazda hala 3% kayıp yaşamış durumda.
Platin 2%, paladyum 0,6% kazanım sağlasa da, iki varlık da haftalık bazda ekside bulunuyor.
Soya fasulyesi vadeli işlemleri dün yükseliş eğilimini sürdürmesi ardından bugün gün ortasına kadarki kısımda 0,6% kadar geri çekildi. Yükselişlerde ABD’nin Orta Batı bölümündeki hava koşullarının oluşturduğu negatif etki öne çıkmıştı.
Buğday vadeli sözleşmesi Kanada’da beklentinin altında kalan üretim tahminlerinin yanı sıra, Almanya ve Fransa’da sağanak yağışların ürünlere zarar vermesiyle toparlanma eğilimi ardından gün içinde 0,9% civarında geri çekilme gösterdi.
Pamuk vadeli kontratı gün içi karışık görünüm sergilese de, genel olarak zayıf talep görünümü baskı oluşturuyor. Gün içinde 0,4% kadar yükseliş takip edildi.
Kakao vadeli işlemleri Batı Afrika’daki hava koşullarıyla oluşan ralli ardından Fildişi Sahilleri’nin üretimine ilişkin pozitif seyirle baskılanmaya devam etti. Gün içinde ise 0,5% civarında toparlanma eğilimi izledik.
Şeker vadeli sözleşmesi Brezilya üretimine ilişkin kaygılarla birlikte karışık bir seyir izlemeye devam ediyor. Gün içinde 1% kadar toparlanma eğilimi gördük.
Mısır vadeli işlemleri ABD’de üretim için elverişli hava koşullarının desteğiyle 0,2% kadar geri çekilme gösterdi.
ISM Hizmet PMI (5 Eylül Perşembe)
ABD Enerji Bilgi Dairesi Haftalık Ham Petrol Stokları (5 Eylül Perşembe)
ABD Enerji Bilgi Dairesi Haftalık Doğal Gaz Stokları (5 Eylül Perşembe)
ABD İstihdam Raporu (6 Eylül Cuma)
ABD Baker Hughes Sondaj Kuyusu Sayısı (6 Eylül Cuma)