FOREX PİYASASI
Avrupa endeksleri, Trump’ın Çin’e yönelik tarife tehdidine rağmen, yapay zeka yatırımlarının artacağı taahhüdüyle birlikte yükseliş eğilimi gösterdi. Teknoloji sektörü liderliğindeki bu yükselişle birlikte ABD endeks vadelileri de Nasdaq liderliğinde yukarı yönlü hareketini pekiştirdi. Netflix bilançosunun beklenti üzerindeki finansalları da bu durumu pekiştirdi.
Trump’ın görevi devralmasıyla birlikte 1 Şubat’tan itibaren Kanada ve Meksika’ya 25% tarife uygulayacağını açıklaması piyasalarda tedirginlik oluşturmuştu. Ancak Çin konusunda henüz bir adım atılmaması, daha önce yönetimin planladığı şekilde kademeli adımlar atılacağı yorumunu öne çıkardı.
ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,57% altına sarkarken, dolar endeksi kayıplarıyla neredeyse bir ayın en düşük seviyelerine yaklaştı.
Petrol vadeli işlemleri gün ortasında toparlanma çabası gösterirken, genel olarak kısa vadedeki düşüş trendi içindeki hareketler korundu. Çin’e yönelik 10% tarife artırımı tehdidinin yanı sıra, Trump ile birlikte ABD petrol üretiminin artırılması planı baskı oluşturan başlıklar olarak takip edildi. Gün ortasıyla birlikte ise düşüşler ardından tepki yükselişleri izledik.
ABD doğal gaz vadeli işlemleri Ocak ayının sonraki dönemlerine ilişkin hava tahminlerinin ısınma talebinin gerileyebileceği şeklinde güncellenmesiyle baskı altında girmişti. Gün ortasına doğru oluşan toparlanma çabası bu tabloyu değiştirmedi.
Dolardaki zayıflama ve Trump’ın Çin’i tarifelerle tehdit etmesi ardından güvenli varlık talebinin artışı ons altın ve gümüşün hafta ortasında yükseliş eğilimini ön plana çıkardı. Bakır tarafında ise Çin gelişmelerine bağlı olarak gerileme söz konusuydu.
Platin önceki günün kapanış seviyelerine yakın seyrederken, paladyum ise 0,4% kadar yükselerek haftalık kazanımını 1,5%’e yaklaştırdı.
Soya fasulyesi vadeli işlemleri Brezilya ve Arjantin’de olumsuz hava koşullarının üretimi etkileyeceği endişeleri ile yükselmesinin ardından gün içinde sınırlı kar satışı gördü. Haftalık bazda kazanım hala korunuyor.
Buğday vadeli sözleşmesi Ürdün’de yönetimin yüksek miktardaki buğday alımı ve Rusya ihracatının yavaşlamasının etkisiyle yükseliş eğilimini ön plana çıkardı. Haftalık yükseliş 4%’e yakın.
Pamuk vadeli kontratı görece zayıf talep ve artan üretim beklentileriyle baskı altındaki seyrini sürdürüyor.
Şeker vadeli işlemleri küresel arzda güçlenme beklentileriyle birlikte kayıplarını sürdürüyor. Haftalık kayıp 2%, aylık kayıp 7%’nin üzerinde seyrediyor.
Kakao vadeli sözleşmesi arzda sıkılaşma görünümüyle birlikte yukarı yönlü görünümünü koruyor. ABD’de stokların 21 yılın en düşük seviyelerine gerilemesi de bu tabloda etkili oldu.
Mısır vadeli kontratı ABD üretiminde düşüş ve küresel stoklarda gerileme beklentileriyle birlikte yukarı yönlü görünümü sürdürdü. Gün içindeki sınırlı kar satışları bu tabloyu değiştirmedi.
Amerikan Petrol Enstitüsü Haftalık Ham Petrol Stokları (23 Ocak Perşembe)
ABD Enerji Bilgi Dairesi Haftalık Ham Petrol Stokları (23 Ocak Perşembe)
ABD Enerji Bilgi Dairesi Haftalık Doğal Gaz Stokları (23 Ocak Perşembe)
ABD İmalat ve Hizmet PMI (24 Ocak Cuma)
Baker Hughes Sondaj Kuyusu Sayısı (24 Ocak Cuma)