FOREX PİYASASI
Çin, Almanya ve ABD gelişmeleri hafta ortasında risk iştahının bir miktar da olsa geri gelmesinde etkili oldu. Çin yönetiminin bütçe açığını artırma planının, agresif teşvik beklentisini desteklemesi Asya kanadında etkili oldu. Almanya’da Friedrich Merz, anayasanın değiştirilmesi ile birlikte savunma ve güvenlik harcamalarının artırılmasını önerdi. Merz ayrıca 500 milyar euroluk altyapı fonu da önerdi.
ABD’de ise Trump’ın konuşmasından çok, Ticaret Bakanı Lutnick’in açıklamaları iyimserliği destekledi. Lutnick, Kanada ve Meksika’ya uygulanan tarifeler konusunda ortak yol bulunabileceği sinyalini verdi.
Avrupa endeksleri yine savunma sektörü hisselerinin de desteğiyle yükselişte. Özellikle Alman DAX40 endeksinde kazanım 3,5%’e ulaştı. ABD endeks vadelileri 1%’in altında yükseliş gösteriyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi de 4,25%’e kadar toparlandı.
Petrol vadeli işlemleri gün içinde düşüş eğilimini öne çıkardı. ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları hafifletebileceğine ilişkin haber akışının yanı sıra, tarife gündemi ve OPEC+’nın Nisan ayı ile birlikte kademeli üretim artışına geçeceği başlıkları bu düşüşte etkili görünüyor. Günün devamında ABD Enerji Bilgi Dairesi’nin açıklayacağı stok rakamları takip edilebilir.
ABD doğal gaz vadeli işlemleri güçlü sıvı doğal gaz ihracatı ve talep beklentileriyle birlikte yükselişinin ardından etkili kar satışına maruz kaldı. Bu satışlarda da en büyük etken olarak Mart ayı ortalarına kadar beklenen ılımlı hava şartları gösterilebilir. Öte yandan Şubat ayındaki güçlü üretim rakamları da baskı oluşturan faktörler arasında.
Altın dengeli bir seyirle rekor seviyelere yakın kaldı. Dolardaki zayıflama ve tarife uygulamalarının riskleri artırması destekleyici oluyor. Hafta ortasındaki iyimserlik yeni yükselişleri şimdilik sınırlamış görünüyor. Gümüş tarafında ise 2%’ye yaklaşan yükseliş söz konusu. Bakır, Çin’de yönetimin 5%’lik büyüme beklentisinin agresif teşvikleri destekleyeceği iyimserliğiyle 5%’in üzerinde kazanç sağladı.
Platin ve paladyum da Çin’e ilişkin iyimserlikle birlikte hafta ortasında pozitif seyretti.
Soya fasulyesi vadeli işlemleri Çin’in ABD tarım ürünlerine yönelik tarifelerinin riskleri artırmasına bağlı olarak gerilemişti. Tabi bunda Trump’ın tarife oranını 10%’dan 20%’ye çıkarması da etkili olmuştu. Hafta ortasında ise sınırlı bir toparlanma çabası var. Bunda tarifeler konusunda müzakere edilebileceği beklentisi destekleyici olmuş görünüyor.
Buğday vadeli işlemleri tarifelerin oluşturduğu riskle birlikte baskılanmasının ardından hafta ortasında toparlanma çabası gösterdi. Günlük bazda yükseliş 1%’i geçti.
Pamuk vadeli kontratı tarife endişeleriyle birlikte baskılanmış ve Eylül 2020’den bu yana en düşük seviyelerini test etmişti. Gün içinde ise derin kayıpların bir miktar toparlanma çabasına yöneldiğini izledik.
Şeker vadeli işlemleri ticaret gerilimlerine ek olarak, Brezilya realindeki zayıflamanın üretimi ve ihracatı teşvik etmesiyle birlikte önemli kayıplar yaşamıştı. Hafta ortasında diğer tarım emtialarına paralel şekilde kayıplarını toparlama çabası öne çıktı.
Kakao vadeli sözleşmesi stoklara ilişkin endişelerin azalması ve Batı Afrika üretimine ilişkin iyimserlikle baskılanması ardından bu hafta düzeltme hareketini öne çıkardı. Bunda Fildişi Sahili’nde son haftalardaki yağmurların ortalamanın altında kalması etkili oldu.
Mısır vadeli işlemleri Çin’in ABD tarifelerine misilleme yapmasının etkisiyle kayıplarını derinleştirmişti. Hafta ortasında diğer tarım emtialarında da görülen düzeltme hareketinin de etkisiyle toparlanma çabası gösterdi.
ABD Enerji Bilgi Dairesi Haftalık Ham Petrol Stokları (5 Mart Çarşamba)
ABD Net İhracat Satışları (Mısır, Soya, Buğday, Pamuk) (6 Mart Perşembe)
ABD Enerji Bilgi Dairesi Doğal Gaz Stokları (6 Mart Perşembe)
Baker Hughes Sondaj Kuyusu Sayısı (7 Mart Cuma)