FOREX PİYASASI
Trump’ın kısa vadeli hareketleri görmezden gelerek ilerlettiği politikalarda önemli aşamalardan biri, karşılıklı tarifelerdi. Karşılıklı tarifeler de 2 Nisan akşamı açıklandı. Tüm ülkelere taban olarak 10% uygulanacak tarifelere ek olarak, bazı güçlü ticari ilişkilerin de bulunduğu birçok ülkeye uyguladıkları tarifenin yaklaşık yarısı oranında ithalat tarifesi kararı alındı. Taban tarifeler 5 Nisan, tabanın üzerindeki tarifeler 9 Nisan’da yürürlüğe girecek.
Çin’e 34%, Avrupa Birliği’ne 20%, Japonya’da 24% tarife kararı dikkat çekenler arasındaydı. Bir de ABD’nin çok uluslu şirketlerinin Uzak Doğu’da üs olarak da kullandığı Tayvan’a 32%, Vietnam’a 46% tarife uygulanacağı açıklandı.
Çin, Japonya ve AB tarafından tarifelere karşılık verileceği açıklamaları gecikmedi. Dolayısıyla şu an için özellikle yüksek oranların uygulandığı ekonomiler için, müzakereden çok ticaret savaşının derinleştirilebileceği algısı ön planda.
Asya endekslerinin günü kayıplar sonlandırması ardından Avrupa endekslerinde de düşüş ön plandaydı. ABD endeks vadelileri daha sert kayıplar yaşıyor. Nasdaq’ta 4%’e varan, S&P500 tarafında 3,5%’e varan kayıplar görülüyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,05% ile Ekim ayından bu yana en düşük seviyelerde seyrediyor. Dolar endeksinde de benzer bir görünüm söz konusu.
Petrol vadeli işlemleri, ABD’nin beklenenden daha agresif tarifeler açıklaması ardından risk iştahının baskılanması ile gün içinde kayıplarını sürdürdü. Tarifeler petrol ve doğal gaz gibi ürünlerde ek bir yük getirmese de, küresel büyüme beklentilerini baskılayabilecek bu uygulamanın enerji talebini de zayıflatması sürpriz olmayacaktır.
ABD doğal gaz vadeli işlemleri gün içinde toparlanma çabasını öne çıkardı. Hava tahminleri ılımlı hava koşullarının sürebileceğini işaret ederken, günün devamında ABD Enerji Bilgi Dairesi’nin açıklayacağı stok rakamları takip ediliyor olacak.
Ons altın vadeli işlemleri Trump’ın beklenene kıyasla daha agresif görülen tarife açıklamaları ardından rekor kırarken, gün içinde geri çekilme eğilimi gösterdi. Bir süredir risk fiyatlaması ile görülen rekorlar ardından kar satışları izlense de, yukarı yönlü görünüm devam ediyor. Gümüş tarafında ise düşüş 5%’i geçti. Bakır 2%’nin üzerinde değer kaybetti.
Platin ve paladyum tarife gündemiyle birlikte kayıplarını genişletti.
Soya fasulyesi vadeli işlemleri, Trump’ın ithalata yeni tarife açıklamaları ardından geriledi. Bunun daha derin bir ticaret savaşını tetikleyeceği endişeleri de ayrıca baskı oluşturuyor.
Buğday vadeli sözleşmesi ABD’nin yeni tarifelerinin küresel talep konusunda belirsizlik oluşturması ve daha derin bir ticaret savaşını gündeme getirmesiyle birlikte kayba yöneldi.
Pamuk vadeli kontratı ABD’nin tarife kararı ardından diğer tarım ürünlerine kıyasla daha fazla kayıp yaşamış durumda. Çin’e yönelik tarifelerin talebi olumsuz şekilde etkileyeceği beklentisi, dolardaki kayıplara rağmen kontratta düşüşe neden oldu.
Şeker vadeli işlemleri hafta içinde hali hazırda arz gündemi ile birlikte önceki haftalardaki hareket alanını daraltırken, tarife gündemiyle birlikte gün içinde satış eğilimini öne çıkardı.
Kakao vadeli sözleşmesi Fildişi Sahili’nde ihracatın yavaşladığı ve limanlara sevkiyatların azaldığı yönündeki haber akışı ile diğer tarım ürünlerinden pozitif ayrıştı. Haftalık yükseliş 15%’in üzerine çıktı.
Mısır vadeli kontratı tarifelerle birlikte diğer tarım ürünlerine benzer şekilde kayıp yaşadı. Gün içindeki kayıplarla birlikte haftalık bazda da kayba geçildi.
ABD Tarım Bakanlığı Net İhracat Satışları (Mısır, Soya, Buğday, Pamuk) (3 Nisan Perşembe)
ABD Enerji Bilgi Dairesi Haftalık Doğal Gaz Stokları (3 Nisan Perşembe)
Baker Hughes Sondaj Kuyusu Sayısı (4 Nisan Cuma)