FOREX PİYASASI
Trump’ın Fed ve Fed Başkanı Powell’a yönelik eleştirileri hafta açılışında gerek dolar endeksi, gerekse ABD endeks vadelileri üzerinde baskı oluşturdu. Trump, Powell’ın görevden almaya çalışabileceği sinyalini verdi. Ayrıca Fed Başkanı’nı müdahalelere geç kalmakla suçladı. Trump önceki dönemde de Fed’in sıkça faiz indirmemesi nedeniyle eleştiriyordu.
Dünyanın en büyük ekonomisi açısından bu dengeyi bozabilecek bir durum. Dolar endeksi bu gelişme ile Mart 2022’den bu yana en düşük seviyelerini test etti. Bu aynı zamanda enflasyonist etkiler oluşturabilecek de bir durum. ABD endeks vadelileri de zayıflayan güven ortamı ile 1% civarında değer kaybetti. Güvenli varlık talebi ile ons altın yeni bir rekor kırdı.
Diğer taraftan ABD ile İran’ın “dolaylı” olarak gerçekleştirdiği görüşmelerde, nükleer müzakere konusunda ilerleme kat edildiği açıklamaları petrol fiyatlarının haftaya düşüşle başlamasında etkili oldu.
Petrol vadeli işlemleri ABD ve İran tarafından, nükleer müzakerelerde ilerleme kaydedildiği açıklaması gelmesi ardından haftaya düşüşle başladı. İran’a yönelik baskının azalması ve kısıtlamaların kaldırılma ihtimali arzda artış beklentilerini ön plana çıkarıyor. Tabi bir diğer tarafta, tarifelerin küresel ticareti yıpratacağı ve bunun petrol talebini de olumsuz yönde etkileyeceği düşüncesi devam ediyor. Günün devamında ABD borsalarının seyri takip edilebilir.
ABD doğal gaz vadeli işlemleri kontrat değişimi sonrası kayıpla açılış yapsa da, gün içinde toparlanma çabası gösterdi. Genel olarak ABD’deki ılımlı hava tahminlerinin oluşturduğu baskı devam ediyor. Günün devamında ABD borsalarının seyri takip edilebilir.
Altın vadeli işlemleri hafta açılışıyla birlikte 3400 doları geçerek tekrar rekor kırdı. Trump’ın Fed eleştirileri sonrası zayıflayan doların yanı sıra, Pekin’in ABD uyarısıyla ticareti kısan ülkelere karşılık vereceği sinyali güvenli varlık talebini artırmış görünüyor. Gümüş tarafında daha cılız, fakat 1%’i aşan bir yükseliş izlendi. Bakırda kazanım 1%’e yaklaştı.
Platin ve paladyum haftaya sınırlı da olsa kazanımla başlamış durumda.
Soya fasulyesi vadeli işlemleri bir haftayı aşkın süredir sıkışı bir alanda seyrederek önceki dönem kazanımlarını korumaya çalışıyor. Perşembe günü ABD ile Çin arasında müzakerelerin başlayabileceği iyimserliği öne çıkmıştı. Yeni haftada ise sınırlı şekilde de olsa kazanımın ön planda olduğu görülüyor.
Buğday vadeli sözleşmesi bir taraftan zayıflayan dolardan destek bulsa da, bir taraftan önemli üretim alanlarındaki elverişli hava şartlarının baskısıyla denge bulmaya çalışıyor.
Pamuk vadeli kontratı zayıf dolardan destek alsa da, talep koşullarının da zayıf seyredeceği endişesi dengeleyici bir etki oluşturuyor.
Şeker vadeli işlemleri zayıf dolar desteğinin yanı sıra, ABD Tarım Bakanlığı’nın satış raporunun talep görünümünü desteklemesiyle de toparlanma eğilimi gösterdi.
Kakao vadeli sözleşmesi talepte güçlenme sinyalleri ile destek bulurken, muhtemelen ABD ile Çin arasında müzakere alanı oluşabileceği iyimserliği de bu duruma katkı sağladı. Günlük kazanım 3%’ün üzerine çıkmış durumda.
Mısır vadeli kontratı zayıf dolardan destek alarak haftaya yükselişle başladı. Hali hazırda talep görünümünün desteklediği bir maraton sonrası kazanımları koruyan, yatay bir düzeltme hareketi ardından gelen yükselişle yukarı yönlü görünüm devam ediyor.
ABD Tarım Bakanlığı İhracat Denetimleri (Mısır, Soya, Buğday) (21 Nisan Pazartesi)
Amerikan Petrol Enstitüsü Haftalık Ham Petrol Stokları (22 Nisan Salı)
Euro Bölgesi İmalat ve Hizmet PMI (23 Nisan Çarşamba)
ABD İmalat ve Hizmet PMI (23 Nisan Çarşamba)
ABD Enerji Bilgi Dairesi Haftalık Ham Petrol Stokları (23 Nisan Çarşamba)
ABD Tarım Bakanlığı Net İhracat Satışları (Mısır, Soya, Buğday, Pamuk) (24 Nisan Perşembe)
ABD Enerji Bilgi Dairesi Haftalık Doğal Gaz Stokları (24 Nisan Perşembe)
Baker Hughes Sondaj Kuyusu Sayısı (25 Nisan Cuma)