Lisanslı ve Geniş Yetkili Aracı Kurum - Lisans No: G-039 (398)

Yurt İçi Piyasalar

Yurt İçi Piyasalar: Günlük Bülten - 21 Nisan 2025

Ekonomik Görünüm

‘’YURT İÇİ PİYASALARDA SON DURUM’’

SPK'dan Borsa İçin Süre Uzatımı Kararı

Kurul Karar Organı'nın 23.03.2025 tarihli ve 2025/18 sayılı bülteni ile duyurulan 23.03.2025 tarihli ve 18/574 sayılı

Kararında öngörülen

- Borsa İstanbul AŞ pay piyasalarında açığa satış işlemlerinin yasaklanmasına,

- Halka açık ortaklıkların pay geri alımlarının kolaylaştırılmasına,

- Kredili sermaye piyasası işlemlerinin devamı süresince öz kaynak oranının esnetilerek uygulanmasına ilişkin tedbir ve uygulamaların 30.05.2025 tarihi seans sonuna kadar uygulanmasına devam edilmesine karar verilmiştir.

BDDK'dan Yeni Kredi Sınırı

BDDK, şirketlerin kredi derecelendirme zorunluluğuna ilişkin Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi nezdindeki en güncel bilgilere göre talep edilen kredi dâhil bankacılık sektöründeki toplam riski alt sınırını yükseltti. BDDK'dan konu ile ilgili yapılan açıklamaya göre, bankalar ve finansal kuruluşlar dışındaki şirketlerin kredi derecelendirme zorunluluğuna ilişkin 500 milyon TL olarak belirlenmiş olan Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi nezdindeki en güncel bilgilere göre talep edilen kredi dâhil bankacılık sektöründeki toplam riski alt sınırının 750 milyon TL olarak güncellenmesine karar verildi.

Zorunlu Karşılıklarda Faiz Üst Sınırı Artırıldı

TCMB, politika faizinde yaptığı 350 baz puan artışın ardından, Türk lirası zorunlu karşılıklara uygulanan faiz/nema oranında teknik bir düzenlemeye giderek, koridoru genişletti. TCMB, 7.03.2025-17.04.2025 tarihleri arasında %0,00-%35,70 olarak uygulanan faiz/nema oranını bugünden itibaren %0,00-%38,64 olarak yeniden belirledi. TCMB'nin internet sitesinde yer alan açıklamada "18.04.2025 (dahil) tesis tarihinden itibaren "Yenileme ve TL'ye Geçiş Oranı"na bağlı olarak %0 ile %38,64 arasında farklılaşan faiz/nema oranları uygulanır." denildi.

Emir/İşlem Oranı Uygulaması Uzatıldı

Borsamız Yönetim Kurulunun 23/03/2025 tarihli toplantısında Pay Piyasası'nda emir işlem oranının (OTR) 24/03/2025 ile 25/04/2025 (seans sonuna kadar) arası dönemde 5:1'den 3:1'e düşürülmesi kararı alınmış ve bu karar aynı tarihli Duyuru ile ilan edilmişti. Borsamız Yönetim Kurulunun 18/04/2025 tarihli toplantısında Pay Piyasası'nda emir/işlem oranının (OTR) 30/05/2025 seans sonuna kadar 3:1 olarak uygulanmaya devam edilmesine karar verilmiştir.

ŞİRKET HABERLERİ

TOASO: 29.07.2023 tarihli açıklamamızda Stellantis Otomotiv Pazarlama A.Ş.'nin ("Stellantis Otomotiv") paylarının tamamının ve bu kapsamda Stellantis Otomotiv'in Peugeot, Citroën, Opel ve DS Automobiles'den oluşan Stellantis markalarının distribütörlüğünü içerecek şekilde Türkiye'deki mevcut faaliyetlerinin Şirketimiz tarafından devralınmasına ilişkin Pay Devir Sözleşmesi'nin imzalandığı; 25.10.2024 tarihli açıklamamızda ise Rekabet Kurulu'nca işlem ile ilgili verilen taahhütlerin işleme izin verilebilmesi için yeterli olmadığına karar verildiği ve anılan karara ilişkin Şirketimizce yapılacak detaylı değerlendirmeler sonrasında ilave açıklamalarımızın Rekabet Kurulu'na sunulacağı kamuya açıklanmıştı. 

Sürecin devamında yapılan çalışma ve değerlendirmeler sonrasında,  Şirketimiz tarafından işlemin kapanış tarihi itibarıyla geçerli olmak üzere, Rekabet Kurulu'na; yatırım planları, yönetim kurulunun yapısı, çalışanlar için uygulanan gizlilik politikaları ve bayilik (dağıtım/satış) yapısı konularında verilen taahhütleri takiben, Rekabet Kurulu tarafından işleme koşullu izin verildiği Şirketimize bildirilmiştir.

Bu kapsamda Şirketimiz:

  • Stellantis markaları (Fiat, Opel, Citroën ve Peugeot) için 2027 yılında ihracata yönelik demonte araçlar da dâhil olmak üzere yıllık 150.000 adet üretim kapasitesine sahip olacak ve tarafların karşılıklı anlaşmasına tâbi olmak üzere, belirli bir kısmı MEA (Orta Doğu ve Afrika) ülkelerine ihraç edilmesi öngörülen yeni bir hafif araç modelinin 2026 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren Şirketimiz tarafından Türkiye'de çoklu enerji platformunda üretilmesine ilişkin yatırım yapılacağını, böylece 2027 itibarıyla devam eden diğer projelerle birlikte Şirketimizin ihracat üretim kapasitesinin 200.000 - 220.000 adede ulaşacağını ve
  • Koç Topluluğu şirketlerinden Ford Otomotiv Sanayi A.Ş. yönetim kurulunda Koç Ailesi mensuplarından bir üye bulunduğu sürece Şirketimiz yönetim kurulunda Koç Ailesi mensubu üye bulunmayacağını, her iki şirkette yönetim kurulu üyelerinin farklı kişilerden oluşacağını ve işlemin kapanışını takiben 30 iş günü içerisinde yönetim kurulu yapısının söz konusu taahhüde uygun şekilde teşekkül ettirilmesini sağlayacağını   taahhüt etmiştir.

Söz konusu taahhütler kapsamında Stellantis Grubu ile Şirketimiz arasında yapılan görüşmeleri takiben, Şirketimiz yönetim kurulunca yeni hafif araç projesi için 256 milyon Euro tutara kadar yatırım yapılmasına karar verilmiş olup Stellantis Grubu ile üretim adetleri, pazar öngörüleri, model içerikleri dahil tüm proje detaylarının ve koşullarının belirlenmesine yönelik sözleşme görüşmeleri devam etmektedir. 

İlgili markaların Türkiye'deki distribütörlüğünün yürütülmesine ve diğer ticari faaliyetlere yönelik anlaşmaların imzalanması başta olmak üzere, pay devir işleminin gerçekleştirilmesine yönelik diğer ön koşulların mümkün olan en kısa sürede tamamlanması hedeflenmekte olup sürece ilişkin önemli gelişmeler yatırımcılarımızla paylaşılacaktır.

Şirketimiz yönetim kurulunca Rekabet Kurulu'na sunulacak taahhütler ile bağlantılı olarak alınan yönetim kurulu kararının kamuya açıklanması, değerlendirme sürecinin sağlıklı bir şekilde yürütülerek Şirketimizin meşru menfaatlerinin korunması ve yatırımcılarımızın yanıltılması riskinin bertaraf edilmesi amacıyla SPK'nın Özel Durumlar Tebliği'nin 6. maddesi çerçevesinde Rekabet Kurulu'nun konuya ilişkin kararının açıklanmasına kadar ertelenmiştir. Rekabet Kurulu'nun izin kararına ilişkin bildirimi ile birlikte işbu açıklama yapılmaktadır. 

CWENE: Şirketimizin bağlı ortaklığı CW Kurumsal Hizmetler ve Pazarlama A.Ş. ile Viasun Enerji Sistemleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi arasında 17.04.2025 tarihinde, Şirketimiz ürünlerinin yurt içi satış ve pazarlama faaliyetlerinin etkinliğinin artırılması ve yaygınlaştırılması amacıyla, Ankara ilinde faaliyet göstermek üzere bir bayilik sözleşmesi imzalanmıştır. İmzalanan sözleşme kapsamında, Viasun Enerji, CW Kurumsal Hizmetler ve Pazarlama A.Ş.'nin belirli ürün gruplarının satış, pazarlama ve satış sonrası destek hizmetlerini yürütmek üzere "CW Plus Bayisi" olarak yetkilendirilmiştir. Yine Şirketimizin bağlı ortaklığı CW Kurumsal Hizmetler ve Pazarlama A.Ş. ile DS Solar Enerji Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi arasında 17.04.2025 tarihinde, Şirketimiz ürünlerinin yurt içi satış ve pazarlama faaliyetlerinin etkinliğinin artırılması ve yaygınlaştırılması amacıyla Konya ilinde faaliyet göstermek üzere bir bayilik sözleşmesi imzalanmıştır. İmzalanan sözleşme kapsamında, DS Solar, CW Kurumsal Hizmetler ve Pazarlama A.Ş.'nin belirli ürün gruplarının satış, pazarlama ve satış sonrası destek hizmetlerini yürütmek üzere "CW Plus Bayisi" olarak yetkilendirilmiştir. Bayilik sözleşmeleri ile, bağlı ortaklığımızın yurt içi operasyonel faaliyetlerine olumlu katkı sağlaması ve müşteri ağını genişletmesi hedeflenmektedir. 

Yurt içi piyasalarda yer alan şirketlere yönelik gelişmelere bu bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz

Yurt içi piyasalara yönelik Araştırma Departmanımızın hazırladığı;

Piyasalar nefesini tuttu, gözler 21 Nisan’a çevrildi! Bilanço sezonu TURSG ile başlıyor. Faiz indirimlerinin ardından ilk çeyrek finansalları, sektörel ayrışmaları daha da görünür kılacak. Detaylı analize ‘’Yeni Çeyrek, Yeni Dönem Ayrışmalar Devam Edecek mi?’’ raporundan ulaşabilirsiniz.

“YURT DIŞI PİYASALARDA SON DURUM”

Asya Endeksleri Yeni Haftaya Karışık Başladı

Asya endeksleri yeni haftaya karışık bir görünüm ile başlarken, dolar endeksi Mart 2022’den bu yana en düşük seviyelerini test etti. Dolardaki bu baskıda, Trump’ın Fed Başkanı Powell’a yönelik eleştirilerinin para politikasının bağımsız kalacağı yönündeki endişeleri artırması etkili oldu. ABD endeks vadelileri de Asya seansında gerileme eğilimi gösterdi.

Fed’in faizi düşürmemesi sonrasın açıklama yapan Trump, Powell’ın görevden alınmasının yeterince hızlı olmayacağını belirtti. Öte yandan Başkan, Powell’ı sürekli geç hareket etmekle suçladı. ABD endekslerinde görülen düşüş ve Asya borsalarındaki karışık seyir ile ek olarak tarife gündemiyle baskılanıyor.

Çin Merkez Bankası 1 ve 5 yıllık kredi faiz oranlarını sabit tutma kararı aldı. Haftanın devamında Avrupa ve ABD tarafında imalat ile hizmet aktivitesini ölçen öncü PMI verilerini izliyor olacağız.

Piyasaların Kutsal Cuma tatili ardından bugün de Paskalya Tatili nedeniyle bazı varlıklar işleme kapalı olacak. İşlem koşullarına buradan ulaşabilirsiniz.

PERFORMANS TABLOSU

Bilgilendirme: Yukarıda yer verdiğimiz tabloda finansal varlıklara yönelik yüzdesel değişimler yer almaktadır. Bir gün önceki kapanış fiyatları baz alınarak kaydettiğimiz bu tablo, yurtiçi piyasaların açılışı ile birlikte değişmesi kaçınılmazdır. Bu sebeple de ilgili tablonun sizlere önemli varlıkların değişimlerini kolay bir şekilde bir arada görülmesi amacıyla hazırlandığı unutulmamalıdır.

21 – 25 Nisan Haftası Temettü Takvimi

Günün Önemli Takvim Verileri
ZamanPariteHaberBeklentiÖnceki
10:00 TRY Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Aylık) 5,89%
10:00 TRY Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Yıllık) 30,49%
15:30 USD Chicago Fed Başkanı Goolsbee'nin Konuşması
17:30 TRY Merkezi Yönetim Brüt Borç Stoku(TL) 9,91t

BİLGİLENDİRME

İlgili sayfada yer alan ekonomik takvim içeriği, güvenilir yurt dışı haber ve veri sağlayıcılardan temin edilmektedir. Ekonomik takvim içeriğinde yer alan haberler, haberlerin açıklanma tarihi ve zamanı, önceki, beklenti ve açıklanan rakamlarda gerçekleştirilecek olası değişiklikler, veri sağlayıcı kurumlar tarafından yapılmaktadır. Benzeri durumlardan kaynaklanacak olası değişimlerden GCM Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu tutulamaz.

ÜCRETSİZ DENEME HESABI İLE RİSK ALMADAN DENEMEYE BAŞLAYIN!
Denemeye başla butonuna tıklayarak GCM'den elektronik ileti almayı, kullanım koşullarını, kişisel verilerin işlenmesine ilişkin aydınlatma metni ve izin formu'nu kabul ediyorum.
Yardıma mı ihtiyacınız var? Müşteri temsilcimize merhaba deyin!
Web sitemizi ziyaret eden kullanıcılara mümkün olan en iyi yatırım deneyimini sunabilmek için çerezler (cookieler) kullanmaktayız. Çerez politikalarımızın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.