Geçen hafta yaşanan siyasi gelişmelerin piyasa etkisi sert oldu. Borsa endeksi Salı günkü en yüksek gördüğü 10902 seviyesinden, Cuma günü kapanışı olan 9044 seviyesine kadar sadece üç günde %17 değer kaybı yaşadı. Yaşanan belirsizlik satışları tetiklerken, kredili pozisyonların büyüklüğü, yatırım fonlarına gelen satışlar ve VIOP’daki yüksek teminat açıkları satışın beklenenden oldukça sert olmasına neden oldu diyebiliriz. En sert satış baskısı XBANK’da olurken, haftalık değer kaybı %26.4 oldu. TCMB’nin üst bant faiz oranını yükseltmesi ve haftalık repo işlemlerini kesmesi net bir sıkılaşma olurken, tahvil faizlerindeki yükseliş ise Banka bilançoların değerleme zararına neden olacak. Bu etkenler Bankalara gelen satışların temelini oluşturuyor.
Yeni haftaya başlarken, halen belirsizliklerin olduğunu ve piyasa algısının halen dengeye oturmadığını söylemek mümkün. Bu nedenle tepki alımları gelse bile çok güçlü olmayabilir. Ancak piyasanın zamanla dengeye oturmasını bekliyoruz. Borsa İstanbul yönetimi Pazar günü yaptığı açıklama ile 25 Nisan 2025 tarihine kadar açığa satış yasağı uygulanacağını belirtirken gün içinde açığa satış tuşuna basılmadan yapılan açığa satışlara da yasak getirdi. Borsaya destek anlamında pozitif karşılıyoruz.
Borsa endeksi dolar bazında 239 dolar seviyesine gerilemiş durumda. 225 dolar seviyesinde güçlü bir destek bulunuyor. Bu seviye yaklaşık 8600 seviyelerine karşılık gelmekte. Bu noktalarda alıcıların bir miktar daha artmasını bekleyebiliriz.
Gelecek hafta piyasayı belirleyecek bir başka önemli gösterge Dolar kuru olabilir. TCMB hafta sonu Bankalarla yaptığı toplantıda gereken her aracın piyasa sınırları içerisinde kullanılacağını ve taviz verilmeyeceğini ifade etti. TL’ye olan güven başta ekonomi programı açısından büyük önem taşıyor. Bu bize Dolar kurunda kontrollü bir hafta geçirebileceğimizi göstermekte. Dolar kurunun seyri önümüzdeki hafta yakından izlenecek. Özellikle yerli tarafında dolara olan talebi bu konuda belirleyici olacak görünüyor.
Uzun vadede bu andan itibaren mevcut pozisyonların korunmasını öneririz. Uzun vadede değerlemeler ve şirket karları hisse fiyatları üzerinde belirleyici olmaya devam edecektir. Kısa vadede ise tepki alımları gelmesini ancak bir süre bu alımların sınırlı kalmasını bekliyoruz. 8600 desteğini takip ediyoruz.
Geçen hafta yükselen endeks olmadı.
Geçen hafta en fazla düşen endeks %26.70 ile Likit banka endeksi olurken, bunu %26.46 ile Bankacılık endeksi ve %20.37 ile Temettü 25 endeksi izledi.
Yurt içi piyasalara yönelik Araştırma Departmanımızın hazırladığı;
→ Borsa İstanbul zirve yolunda ilerlerken ani bir sarsıntı yaşadı. Faiz indirimi, yabancı ilgisi ve güçlü hacim yükselişi desteklerken, siyasi gelişmeler yönü değiştirebilir mi? Şimdi kritik eşikteyiz! Detaylı analize ‘’Borsa İstanbul’da Yükseliş Rüzgarı: Pozitif Seyir Sürecek mi?’’ raporundan ulaşabilirsiniz.
→ Borsa İstanbul’da sadece ana endeksleri takip etmek yetmez! Alt sektör endeksleri nelerdir ve hangi gelişmeleri kapsar? Detaylı analize ‘’Borsa İstanbul’un Derinlikleri: Alt Sektör Endeksleri’’ raporundan ulaşabilirsiniz.
Önümüzdeki hafta yurtiçinde Salı günü Reel Kesim güven Endeksi ve KKO verisi izlenecek. Aynı gün Sektörel güven endeksleri bulunuyor. Perşembe günü Şubat ayı Dış ticaret verisini ve işsizlik oranını alacağız. Bunların dışında siyasi gelişmeler ve açıklamalar piyasanın odağında olacak.
ABD kanadında, Pazartesi günü İmalat ve Hizmet PMI verileri açıklanacak. Salı tüketici güveni ve Çarşamba günü Dayanıklı mal siparişleri verisi izlenecek. Perşembe günü ABD 4Ç2024 nihai büyüme oranı açıklanacak. Cuma günü Çekirdek PCE verisi önemli bir veri.
Avrupa tarafında ise, Pazartesi günü İmalat ve Hizmet PMI verileri var. Çarşamba günü İngiltere TÜFE verisi izlenecek