Borsa endeksi geçen hafta %6.83 düşüş gösterdi. Cuma günü gelen %2.37’lik tepkiyi çıkarırsak düşüş %9 seviyelerine ulaşmıştı. Endekste teknik göstergelerin aşırı dip seviyelere gelmiş olması bir tepki olasılığını güçlendirmişti. Nitekim Cuma günü Bankacılık endeksi öncülüğünde bir tepki yükselişi geldi. Ancak bu ne kadar güçlü olacak belirsizlik var. XBANK geçen hafta %10.7 geriledi. XBANK’daki haftalık düşüş %15 seviyelerine kadar ulaşmıştı. BIST100 9500 evyelerindeki 200 günlük ortalamasının altına gerilemiş oldu. Önümüzdeki hafta seyir önemli olacak. Endeksin yeniden 200 günlük ortalamasının üzerine çıkıp çıkmayacağı teknik olarak önemli. Peki Cuma günü gelen tepki ne kadar güçlü olabilir. Endeksi 9500 seviyelerindeki ortalama dirençlerine kadar taşıyabilir belki ancak devamı gelebilecek mi bu konuda soru işaretleri bulunuyor.
Geçen hafta piyasalarda önemli bir umut ötelendi. Açıklanan Eylül ayı enflasyonu %2.97 ile beklenti olan %2.2’nin çok üzerinde geldi. TCMB Başkanı Karahan’ın açıklamaları sıkı faiz ortamının devam edeceğine işaret etti. Birçok yabancı rapor Kasım ayında yoğunlaşan faiz indirimi beklentilerini Ocak ayına öteledi. Bu veri ile faiz indirim beklentileri ötelenmiş oldu. Endeks için kısa vadede oluşabilecek bir hikâye böylece uzaklaştı. Bu gelişmenin bir etkisi zaten yüksek olan faizlerin yüksek kalmaya devam edeceği beklentisini koruması oldu. Borsanın en büyük düşmanı olan faiz bir süre daha etkili olmaya devam edecek görünüyor. Diğer veri ise Eylül ayı İmalat PMI verisiydi. 47.8 olan PMI verisi 44.3’e geriledi. Bu beklenmedik düşüş, İmalat sanayinde üretim, istihdam ve siparişlerde adeta bir çöküş göstergesi oldu. Borsa için önemli olan sanayi grubuna yönelik algılamalar bu veri ile ciddi oranda zayıfladı. Zaten çok kötü gelen 2Ç bilançolarının ardından 3Ç bilançoları zayıf beklentilerini iyice artırdı. Bir diğer gelişme ise ABD Tarımdışı istihdam verisinde yaşandı. Beklentilerin çok üzerinde gelen veri, ABD ekonomisinde yumuşak iniş potansiyelini güçlendirdi ve piyasaları pozitif etkiledi. Ancak Fed’e yönelik faiz indirim beklentilerini ise zayıflattı. Bu durum aslında Gelişmekte Olan Ülke piyasaları için fazla olumlu değil. Çünkü faiz indirim beklentileri bu tarafta azalabilir. Bu konudaki gelişmeleri ve anketleri takip edeceğiz.
Geçen hafta en çok yükselen endeks %0.77 yüksedliş ile Sigorta endeksi oldu. Bunun dışında yükselen endeks olmadı.
En çok düşüş gösteren endeks ise %12.25 düşüş ile Madencilik endeksi olurken, bunu %11.78 ile İletişim ve %10.74 ile Bankacılık endeksleri izledi.
Haftalık veri takviminde içeride Pazartesi günü Hazine’nin iki ihalesi bulunuyor. Salı günü iki Hazine ihalesi daha olacak. Perşembe günü Ağustos ayı Sanayi Üretim verisi alınacak. Cuma günü ise Ağustos ayı cari denge verisi ve Piyasa Katılımcıları anketi izlenecek. Yılsonu ve 2025 enflasyon beklentilerindeki değişim önemli olacak. Ortadoğu’daki gerginlik ile ilgili siyasi açıklamalar hafta genelinde takip edilecek.
ABD tarafında Pazartesi günü Fed üyesi Kashkari konuşması var. Salı günü Fed üyesi Bostic, Collins konuşmaları var. Çarşamba günü Fed toplantı tutanakları alınacak. Perşembe günü ABD TÜFE verisi izlenecek. Aynı gün Fed üyesi Williams konuşması izlenecek. Cuma günü ABD Michigan Tüketici güven Endeksi alınacak.
Avrupa tarafında ise Pazartesi günü Euro Bölgesi Başekonomisti Philip R. Lane konuşması bulunuyor. Aynı gün Euro Bölgesi Perakende satışlar, Sentix yatırımcı güveni verileri alınacak. Salı günü ECB Yönetim Kurulu Üyesi Elizabeth Mccaul konuşacak. Çarşamba günü önemli bir veri yok. Perşembe günü Euro Bölgesi ECB toplantı tutanakları takip edilecek. Cuma günü İngiltere büyüme verileri var.